ענבל אור לא מתייאשת: רגע לפני ההחלטה על עתיד אור סיטי נדל"ן, שלפה אשת העסקים שפן נוסף מהכובע ופנתה במכתב אישי לשופט איתן אורנשטיין, שבו ביקשה הזדמנות נוספת להצלת החברה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
הפעם טענה אור כי היא יכולה להזרים לקופת החברה 800 אלף שקלים מבני משפחתה, וביקשה להמשיך את הקפאת ההליכים ולמנוע את פירוק החברה.
השופט איתן אורנשטיין נענה לבקשה באופן חלקי והחליט אתמול להאריך את צו הקפאת ההליכים לחברות של אור ב־24 שעות, כלומר עד היום, גם כנגד הנכסים האישיים שלה. בפרק הזמן הזה יגיש הנאמן את עמדתו בעניין בקשתה להזרמת הכסף הנוסף.
"כבוד השופט שלום, יצאתי מהדיון היום נסערת ונרגשת. קשה לי להאמין שאוכל לוותר על מפעל החיים שלי. אני מאמינה בחברות שלי ובפרויקטים שלי באמונה שלמה, ובטוחה שיש סיכויים טובים מאוד להצלת החברות שבניתי במו ידיי במשך 11 שנים, לבד", כתבה אור במכתבה, "אני ממש מבקשת ממך שתיתן לי את ההזדמנות הזו, ואני מתחייבת בפניך שלאחר בדיקה יסודית ומעמיקה על ידי רואה חשבון שייבחר על ידי בית המשפט, יתברר לך גם שהמצב הפיננסי של החברות הוא איתן ויציב".
אלא שבדיון בבית המשפט צייר הנאמן שמינה בית המשפט תמונה שונה לחלוטין של מצב עסקיה של אור. "אני מבקש לעבור בקיצור על הפרויקטים ולהראות כי בסופו של דבר, אין רכוש, אין כלום", אמר עו"ד איתן ארז בפתח הדיון, "יש מקבץ חוזים שכולם או שהופרו או שנשלחה הודעת ביטול. אין נכס אחד שרשום על שם החברה שניתן לעשות איתו משהו".
לדברי עו"ד ארז, ההפעלה כיום של החברות של אור היא גירעונית. "עלות ההפעלה היא 20 אלף שקלים לכל יום, כ־600 אלף שקלים בכל חודש. זה מורכב משכר עבודה ומאחזקת משרדים. בעשרה ימים מאז מינויי עלות ההפעלה היא כ־300 אלף שקלים. עד היום הופקדו בקופה כ־111 אלף שקלים בלבד".
עו"ד עמית פינס, המייצג את בנק מזרחי־טפחות, היה חריף אפילו יותר. "לאחר שקראתי היטב את הדו"ח של הנאמן ואת התגובה, אני אומר שלשאלה אחת לא ניתן מענה, והיא השאלה של צורת ניהול העסקים של החברה - שיטת פירמידה קלאסית. הראשונים מממנים את האחרונים, ובסופו של דבר, הפירמידה הזו מתמוטטת כשפרויקט אחד נכשל".
עו"ד פינס הוסיף ואמר כי "ה'אובר־בוקינג' - זו בעיה נפרדת. שיטתה של החברה היא שהיא לוקחת כספים מאנשים לפרויקט מסוים, ואת הכספים הם לוקחים למקום אחד שממנו משלמים גם לפרויקטים אחרים. אני לא מתייחס לשאלה אם זה חוקי או לא, מסתבר שכל רואי החשבון מסכימים לשיטת הפעולה, אך לשיטת פעולה כזו לא יכולה להיות הבראה או הקפאת הליכים, זה בלתי אפשרי".
פרקליטה של ענבל אור, עו"ד ראובן בילט, אמר בדיון כי מרגע שאנשים שמעו על כך שיש חקירה של רשות המסים ו"שבנק מזרחי סוגר את הברז", הם ביטלו צ'קים על סך של 10 מיליון שקלים בסך הכל, מה שהכניס את החברה לסחרור. לדבריו, החברה בנתה במשך 11 שנים 1,500 יחידות דיור.
באשר לטענות על הונאה ועל שיטת פירמידה, אמר עו"ד בילט כי "אנשים פנו לחברה כי המחירים שהציעה היו נמוכים יותר". לדבריו, אנשים ידעו על מה הם חותמים כשהפקידו את כספם: "הם ידעו שהם נרשמו לרכישת זכות לדירת מגורים". עוד הוסיף כי השיטה היתה כך ש"הרוכשים מצפים שיהיו בבניין 30 דירות ומאשרים לבסוף 25 דירות, ואז החברה מחזירה את אותו סך של 100 אלף שקלים למי שנרשם ולא תהיה לו זכות לדירה".
ואילו ענבל אור אמרה בדיון כי "יש לחברה מלאי עסקי ונכסים. גם לי יש נכסים. אם לוקחים את המכלול ולוקחים רו"ח רציני, אפשר לראות שיש לחברה 190 מיליון שקלים. הנאמן שכח למנות את הזכויות".
• • •
מגדלים באוויר
לקוח מאוכזב: "חשבתי שנעבור לת"א, אבל הכל היה על הנייר"
רבים מלקוחות אור סיטי נדל"ן גדשו אתמול את אולמו של השופט איתן אורנשטיין בבית המשפט בתל אביב לקראת הדיון שבו נידונה האפשרות לפירוק החברה. חלק גדול מהלקוחות מיוצגים על ידי עורכי הדין שנכחו בדיון, ותקוותם, למרות הבטחותיה של אור, לראות את כספם בחזרה הולכת ודועכת.
כך, למשל, אמר אחד הלקוחות בראיון לרשת ב' כי "אנחנו זוג פנסיונרים וחשבנו לעצמנו שלקראת הפרישה נעבור לאזור תל אביב. קנינו דירה דרך ענבל אור, ופתאום נוכחנו לדעת שהכל היה על הנייר".
לדבריו, "את הנכס עצמו שהיתה אמורה אור להעביר אלינו היא לא קנתה. היתר בנייה לא היה, אפילו שהובטח שיש. שילמנו בסביבות 700 אלף שקלים. אף אחד לא מעדכן אותנו. אנחנו שואלים מדי פעם, אבל התשובות לא החלטיות. אנחנו מקווים לטוב".
מצב לקוחותיה של אור משתנה מפרויקט לפרויקט. בחלק מהפרויקטים שבהם החלה הבנייה, למשל במגדל הטייסים ברמת גן שדייריו מקווים להיכנס לדירות בהמשך השנה, מצב הדברים יחסית אופטימי. אחד הדיירים אמר כי "אמנם אין לי יותר אמון בדברים שענבל אור אומרת, אבל עלינו זה פחות משפיע. אנחנו מקווים שההסתבכות לא תעכב את כניסתנו לדירה".
חזי שטרנליכטטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו