"יש לנו ילדה, צעירה, נאה, שברירית, מרוטשת", אומר בבכורת המיני־סידרה הדוקומנטרית שוטר בכיר לשעבר, "יש לנו ילדה שנרצחה בתוך בית ספר". לא צריך גוגל כדי לדעת במי מדובר. עשר שנים חלפו, ועדיין פרשת תאיר ראדה, שנרצחה בבית הספר נופי גולן בקצרין ב־2006 היא אחת המסעירות והמטרידות שפועמות בזיכרון הישראלי הקולקטיבי. לזיכרון החי נכנס עתה רשומון משוכלל, מקיף ויסודי, הכולל כמעט את כל המעורבים בפרשה. ארבעת פרקי הסידרה הם מסמך תיעודי יוצא דופן, מזעזע ונוקב, הכולל בתוכו דרמה קיצונית ואינטנסיבית אשר תקשה על צופיה להירדם בלילה. אז מי רצח את תאיר ראדה? אולי השאלה שצריכה להישאל היא מי לא.
כשרוחה של "הג'ניקס" מבית HBO מרחפת מעליה, "צל של אמת" יצאה אף היא לדרך לפתירת תעלומה בלשית באופן קולנועי. ניסו זאת לפניה, אבל לא ככה. אינספור כתבות נכתבו על אודות הפרשה, סרט הופק ("רק תאיר יודעת") ויצא לאור ספר אחד לפחות, אבל תשובה חד־משמעית, כזו שתספק גם את בית המשפט וגם את ההמון בפייסבוק, לא נמצאה. לפרשת הרצח המחריד יש ניחוח זר, ולא סתם היא הוגדרה כ"טווין פיקס" מקומית. נערה נרצחת בבית הספר. החשוד המרכזי הוא עובד זר. ברקע שמועות על כת השטן, רצח ש(אולי) ביצעו ילדים. שלוש ערכאות משפטיות. מאות בדיקות ואלפי שעות חקירה. תובעת נחושה מצד אחד, סניגורים בטוחים בעצמם מהצד השני. גם HBO היו רוקחים מהפרטים האלו מיני־סידרה, וזה עוד לפני הגילויים שעלו במהלכה והספקולציות שהיא תוליד כעת.
העדויות החדשות הגיחו בפרקים האחרונים. שני הפרקים הראשונים בנו את המתח ואת ההפתעה. פרק הבכורה השתמש בכל הכלים שברשותו כדי לבסס את אשמתו של רומן זדורוב ("איש מאוד מאוד חזק, מאוד קר רוח, מאוד מניפולטיבי, הכל אצלו מאוד מאוד מחושב"). חומרי ארכיון למכביר, תמונות סטילס מהזירה, סרטונים מהחקירות, פרוטוקולים, ההודאה והשחזור - הכל הצביע באופן מובהק על רוצח אחד, זדורוב. ואז באו הפרק השני, השלישי והרביעי, והפכו הכל.
"צל של אמת" נטעה ספק באשר לאשמת זדורוב, כשהיא נעזרת בפייסבוק כדי לבסס את טענותיה. ארסנל המרואיינים של יוצרי הסידרה כלל, מלבד בני המשפחה, שוטרים, בלשים ועורכי דין גם את החברות דאז, וגם נציגה מהצד השני של המקלדת. הבום הגדול התרחש עם עדות מפתיעה של גבר אנונימי עד היום, אשר התראיין בהצללה וטען כי חברתו לשעבר היא הרוצחת. שני הפרקים האחרונים בדקו לעומק את הסוגיה, רק כדי לחזור בלי תוצאה. האם סיפורו של א"ח הוא האמת? הפוליגרף אמר שכן, בית המשפט אמר שלא. בעיה. לרוע המזל, כאן זה לא "הג'ניקס", ואיש לא נתפס מודה בשוגג ברצח. כמו במקרים אחרים שבהם יש חשד לקונספירציות, "צל של אמת" תשכנע רק את המשוכנעים. כל צד מקבל חיזוק לעמדותיו הקודמות. מה שבטוח, "צל" מטילה עוד צל כבד על הפרשה. זה בטח לא הסוף.
הגנון של קושמרו
אולפן שישי, שישי, ערוץ 2, 20:00
בגנון של קושמרו ב"אולפן שישי" יצאו העניינים משליטה. דנה ויס ניסתה להביע עמדה שנויה במחלוקת בעניין מדיני, והושתקה על ידי אהוד יערי בגסות רוח. קושמרו לא הבין מה קרה, ויערי קינח ב"יאכנע" עסיסי, שוויס חזרה עליו בנימת עלבון. קשה לחלוק זמן מסך, וקשה עוד יותר לגברים שאישה דורכת להם בטריטוריה. חבר'ה, אפילו בצהרון לומדים להסתדר ולחלוק, האם תוכלו גם אתם?