היסטוריה בועדת הכספים. לראשונה: ראשי הבנקים וחברות הביטוח יוכלו להרוויח רק 2.5 מיליון שקלים בשנה או עד פי 44 יותר מהמשכורת הנמוכה ביותר בחברה.
ערוץ הכנסת
במפגן אחדות יוצא דופן קואליציה- אופוזיציה, ועדת הכספים, בראשות ח"כ משה גפני עשתה היום (רביעי) היסטוריה ולראשונה אישרה פה אחד ובמחיאות כפיים סוערות הצעת שר האוצר, משה כחלון להגבלת שכר ראשי הבנקים וחברות הביטוח לתקרת שכר בסך 2.5 מיליון שקלים – כברירת מחדל- או עד פי 44 מהמשכורת הנמוכה ביותר בחברה. יוזכר, כי עשרת ראשי הבנקים וחברות הביטוח הרוויחו בין חמישה מיליון שקלים לשמונה מיליון שקלים ב-2015.
מליאת הכנסת אמורה לאשר את הצעת כחלון בקריאה שנייה ושלישית כבר בשבוע הבא, לפני יציאת הכנסת לפגרת אביב ארוכה של חודשיים. הפשרה הושגה בשיחה טלפונית בשעות הצהרים בין גפני לכחלון כשהח"כים מהאופוזיציה מתגודדים סביב שולחנו של גפני, לאחר שחברות הכנסת שלי יחימוביץ' וזהבה גלאון גרשו להצמיד את שכר הבכירים למשכורות הנמוכות בחברה וכן לכלול בין מקבלי המשכורות הנמוכות גם את עובדי הקבלן – עובדות הניקיון והמאבטחים.
הרעיון בבסיס הפשרה: הבנקים או חברות הביטוח שירצו לשלם שכר גבוה יותר לבכיריה תיאלץ לשלם שכר גבוה יותר גם לעובדי הקבלן ובעלי המשכורות הנמוכות בחברה. כך, בנק או חברת ביטוח שתרצה לשלם שלושה מיליון שקלים בשנה תיאלץ לשלם לבעלי השכר הנמוך לא פחות מ-5.680 שקלים לחודש. בנק או חברת ביטוח שירצו לשלם ארבעה מיליון שקלים יאלצו לשלם 7,570 שקלים לחודש. אם בנק לאומי והפועלים ירצו לשלם למנכ"לים רקפת רוסק עמינח וציון קינן שמונה שקלים בשנה הם יאלצו לשלם לאחרון העובדים מעל ל-15,000 שקלים לחודש.
הבנקים וחברות הביטוח יוכלו לשלם שכר גבוה יותר לבכירים באישור הדירקטוריון והאסיפה הכללית, מכיוון שתקרת השכר נוגעת רק להטבות המס. כל שקל חריגה מהתקרה תחייב בכפל מס חברות[שני שקלים על כול שקל חריגה] והחריגה לא תוכר כהוצאה מוכרת ולצורכי מס. נדחתה הצעת ח"כ אראל מרגלית שהציע סנקציות אישיות למנהלים ומדרגת מס גבוהה של 70% למשכורות מעל 250,000 שקלים לחודש. כן נדחתה דרישת האופוזיציה להגבלת שכר הבכירים גם לחברות הריאליות והנדל"ן והיא תחול רק על חברות פיננסיות, כמי שמופקדות על כספי הציבור.
לפני ההצבעה, אמר גפני, כי מדובר במהלך היסטורי, וכי ההחלטה תביא לצמצום הפערים בחברה. גפני בירך את שר האוצר, משה כחלון, שנתן רוח גבית לוועדה, והביע תקווה כי ההחלטה תתקבל בברכה על ידי הבנקים וחברות הביטוח.
כחלון בירך את חברי ועדת הכספים ואמר כי מדובר בציון דרך בחברה הישראלית: "יש לי הערכה גדולה לכישורים, לניהול ולתוצאות הפיננסיות אבל אין שום הצדקה שקבוצה מצומצמת תרוויח סכומים דמיוניים ולא מוסריים על חשבון כספי ציבור", אמר כחלון. שר האוצר הוסיף בעקיצה כי הרמטכ"ל, ראש המוסד, ראש בשב"כ ונשיאת בית המשפט העליון מרוויחים חמישית מראשי הבנקים והמערכת הפיננסית. יוזכר, כי ראש הממשלה מרוויח רק 50,000 שקלים ברוטו בלבד, 80% פחות מהבנקאיים
ח"כ שלי יחימוביץ/ הודתה באופן אישי לכחלון. הצעת הממשלה שאושרה תואמת במדויק את הצעתה המשותפת של יחימוביץ' עם אז ח"כ חיים כץ מלפני עשר שנים ב-2006 להגביל את שכר הבכירים עד פי 50 משכר המינימום. "אז אמרו שההצעה מטורפת, הזויה ומסוכנת. כיום כולם חזרו בתשובה", אמרה יחימוביץ'.