פרס ישראל לנורית הירש

המוזיקאית בת ה-63 זכתה לפרס בתחום זמר עברי ואמנות עממית לשנת התשע"ו • "פעילותה המוסיקלית של הירש התמקדה בהלחנת שירים ופזמונים ופס הקול של מדינת ישראל"

נורית הירש // צילום: קוקו // נורית הירש  ,
נורית הירש // צילום: קוקו // נורית הירש

שר החינוך הודיע היום (ראשון),  על זכייתה של נורית הירש בפרס כלת פרס ישראל בתחום זמר עברי ואמנות עממית. השר בנט אישר את המלצת ועדת הפרס בראשותו של  ד"ר נתן שחר, ולצידו חברי הועדה קורין אלאל, שלומי שבת ופרופ' שלום צבר. 

ועדת הפרס נימקה את החלטתה: "נורית הירש היא מהמלחינות הבולטות והמוכשרות של הזמר העברי. פעילותה המוסיקלית של  הירש התמקדה בהלחנת שירים ופזמונים ופס הקול של מדינת ישראל שזור בשיריה כדוגמת "בשנה הבאה", "עושה שלום במרומיו", "אח יא ראב" ו"מקהלה עליזה". בחירת התמלילים נעשתה על ידה תוך כבוד למחבר המילים ולשפה העברית". הירש, שהחלה את דרכה בשנת 1965 כשהלחינה את השיר "פרח הלילך" למילותיו של אורי אסף. הירש הלחינה כ-1600 לחנים במהלך השנים ועבדה עם פזמונאים רבים בהם אהוד מנור ויהורם טהרלב. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

עוד טענו ועדת הפרס כי הירש הינה שילוב של כל רובדי הישראליות: "שירי ילדים, נוער ומבוגרים. ביצירותיה ניתן למצוא שילוב הולם בין מזרח ומערב, בין חסידי והמזרחי-הים תיכוני, בין הקצב המדוד לבין גיוון רתמי, בנוסח הלטיני לדוגמה. הפשטות מצד אחד והשילוב מהצד השני, אלה הם האפיונים המוסיקליים המייחדים את יצירתה המוסיקלית של המלחינה נורית הירש".      

בנט בירך את נורית הירש על תרומתה רבת השנים לזמר העברי: "כשאומרים על מישהו שהוא פס הקול של הארץ הזאת, בלי שמץ של הגזמה, מתכוונים לנורית הירש:  היא פס הקול של הרומנטיקה, עם 'פרח הלילך' ו'בפרדס ליד השוקת' ו'אתה לי ארץ'. היא פס הקול של הציונות עם 'אבניבי' שזכה בארוויזיון, ובעברית ו'חלקת אלוהים'". 

עוד כינה בנט את הירש כ"פס הקול של האופטימיות והנוסטלגיה הישראלית עם "בשנה הבאה נשב על המרפסת", ו"הדרך אל הכפר'", והוסיף:  נורית הירש היא ארץ ישראל הישנה והטובה, ארץ ישראל שברגעים קשים אפשר לזמזם את יצירותיה ולהיזכר מי אנחנו, ולמה אנחנו כאן". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר