פיתגורס, לפניך!

תמר ברבי, תלמידת כיתה י', פיתחה משפט חדש בגיאומטריה • ב־MIT התלהבו ובאונ' חיפה הזמינו אותה להרצות • והיא? לא מתרגשת

תמר ברבי // תמר ברבי

תמר ברבי מהוד השרון היא רק בכיתה י', אבל כבר יכולה לזקוף לזכותה הישג מרשים: פיתוח משפט חדש בגיאומטריה. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

תמר, שלומדת חמש יחידות במתמטיקה, גילתה במהלך הכנת שיעורי בית בגיאומטריה כי המשפט שבו השתמשה לפתרון תרגיל - לא קיים. "בדקתי עם המורה שלי שון גבריאל־מוריס, שאלתי קרובים מחו"ל שעוסקים במתמטיקה והתייעצתי עם הוריי, והבנתי שהמשפט באמת לא נרשם בשום מקום, למרות שהוא בסיסי והגיוני מאוד". 

לפי המשפט, שלו קראה "שלושת הרדיוסים", אם מנקודה יוצאים שלושה או יותר קווים אל היקפו של מעגל, אז הנקודה היא מרכז המעגל והישרים הם רדיוסיו. המורה, שף בעברו שעשה הסבה להוראת מתמטיקה, חקר יחד עם תמר את הנושא ובהדרכתו היא פיתחה את המשפט המתמטי החדש, ואף הוכיחה כי הוא יכול להוות פתרון קל ונוח להרבה מאוד תרגילים. השניים שלחו את המשפט עם ההוכחה שלו למתמטיקאי מהאוניברסיטה האמריקנית הנחשבת MIT, שהתלהב וכתב להם, בין השאר: "יפה לראות איך המשפט של תמר נותן הוכחה אלגנטית למשפטים מתמטיים חשובים אחרים". המשפט וההוכחה נשלחו גם למורים למתמטיקה של אוניברסיטת חיפה, ותמר ושון הוזמנו להרצות שם בפני מורי מתמטיקה מובילים בארץ.

תמר עצמה לא מתרגשת. היא עוסקת באמנויות הבמה, מנגנת בפסנתר ובגיטרה, שרה, רוקדת ולומדת תיאטרון. "אני לא חושבת שמתמטיקה זה משהו שיהפוך למקצוע שלי", סיפרה, "מקווה לעסוק בעתיד באמנויות הבמה". 

אלי הורביץ, מנכ"ל קרן טראמפ המקדמת את לימודי המתמטיקה והמדעים בארץ, אמר: "שוב הוכח שמורה מעולה, מאתגר ותומך, ביחד עם תלמידה שאפתנית וסקרנית, הם שילוב מנצח". עוד הוסיף שתלמידי ישראל ייקחו בעתיד את המתמטיקה ואיתה "יפתחו תרופות וטכנולוגיות ויפרצו דרך במדע". 

אם מנקודה יוצאים שלושה או יותר קווים שווים אל היקפו של מעגל, אז הנקודה היא מרכז המעגל והישרים הם רדיוסיו.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר