הטמפרטורות בחוץ מתחילות לטפס, והמחשבות על בגד הים, ואיתו המשקל העודף שצברנו בעונה הקרה, מתחילות לחלחל.
אבל דיאטה היא לא רק הדרך לגוף חטוב, אלא גם אמצעי שיסייע לנו בשמירה על הבריאות ובמניעת מחלות כמו סכרת, מחלות לב ואפילו סרטן.
למרות זאת, קיימים כמה מיתוסים ואמונות מוטעות בנוגע לדיאטות והשלת משקל, שפשוט חייבים להפריך, כדי שכולנו נהיה בריאים ורזים יותר. ד"ר מייקל מוסלי כתב עבור הדיילי מייל את עשרת המיתוסים הכי נפוצים – ואת העובדות:
1. המיתוס: בדיאטת כאסח צוברים שומן, ולכן מעלים את המשקל בחזרה
העובדות: אחד המיתוסים הגדולים בנוגע לדיאטות, הוא "מצב הרעבה", שמשמעותו שאם מפסקים לאכול, המטבוליזם מאט באופן מיידי, בזמן שהגוף מנסה לאגור את השומן, כביכול לימי מחסור.
בניסוי שנערך לאחרונה, השתתפו 11 מתנדבים בריאים שהמערכת המטבולית שלהם נבדקה בזמן מנוחה, בזמן שניזונו ממים בלבד. ביום השלישי לניסוי, פעילות המערכת המטבולית שלהם הומרצה ב-14%. מה שככל הנראה, קרה כתוצאה בעליית ההורמון נוראדרנלין, שידוע כשורף שומן.
אם הם היו ממשיכים בניסוי, סביר להניח שהמערכת המטבולית של המתנדבים היתה מתרסקת, אבל רק בגלל שהם היו מגיעים למצב של תת תזונה, אבל בטווח הקצר, אין שום הוכחה ל"מצב ההרעבה" המדובר.
2. המיתוס: אסור להישקל יותר מפעם בשבוע
העובדות: נהוג לא להמליץ על יותר משקילה שבועית, מהחשש שתהפכו לאובססיביים. אבל מחקר מדעי שנערך לאחרונה, עקב אחר 40 משתתפים בתוכנית דיאטה, כאשר חלקם נשקלו כל יום, חלקם רק פעם בשבוע, חלק פעם בחודש, וחלק אפילו לא עשו את זה.
הממצא: ככל שאנשים נשקלו יותר – הם הורידו יותר במשקל.
3. המיתוס: צריך לאכול לעיתים תכופות, על מנת לשמור על רמות סוכר מאוזנות
העובדה: במחקר שהוזכר בסעיף 1. המשתתפים חיו על מים במשך 3 ימים, והחוקרים בדקו את רמת הסוכר בדם שלהם. על אף שהמדדים צנחו אחרי שלושה ימים ללא מזון בכלל, עד אז הם נשמרו ברמות הנורמאליות.
באותו זמן, לפי בדיקת רמות השומן בדם שלהם, נראה כי גופיהם עברו למצב של נמרץ של שריפת שומן.
לסיכום, אכילת ארוחות קטנות בתדירות גבוהה פשוט תשקיט את הרעב – אבל לא תשפיע בהכרח על רמות הסוכר, מה שמביא אותנו לסעיף הבא...
4. המיתוס: אכילת ארוחות קטנות תסייע בהורדת משקל
העובדות: אמונה רווחת גורסת כי פריסת המזון על פני ארוחות קטנות ומרובות, תגביר את המטבוליזם, תשמור אתכם פחות רעבים ותסייע בהשלת משקל.
ובכן, במחקר שנערך לאחרונה, במכון לחקר רפואי בפראג, הוחלט לבדוק את הרעיון הזה, באמצעות האכלת שתי קבוצות משתתפים באותה כמות של קלוריות, שנצרכה באחת הקבוצות בשתי ארוחות גדולות , ובשנייה בשש ארוחות קטנות ליום.
כל קבוצה ניזונה מכ-1700 קלוריות. חברי הקבוצה שקיבלה שתי ארוחות ביום, הורידו בממוצע קילו וחצי יותר מה"מנשנשים", וכארבעה ס"מ יותר קוצצו בהיקף המותניים של כל אחד מהם. בנוסף, הם חשו סיפור רק יותר ופחות רעב, מאשר אלו שקיבלו ארוחות קטנות בתדירות גבוהה.
5. המיתוס: פעילות גופנית תגרום לנו לרדת במשקל
העובדות: זה נראה מובן מאליו, תעשו קצת ספורט, תשרפו קצת קלוריות, תשילו משקל. אבל בפועל, זה לא מה שקורה באמת.
חלק מהבעיה, הוא ששומן מורכב מהמון קלוריות. תצטרכו לרוץ עשרות קילומטרים, רק כדי לשרוף חצי קילו.
הבעיה השנייה, היא שאנשים נוטים לתגמל את עצמם על פעילות גופנית – בצ'ופרים קולינריים.
אם תרוצו קילומטר וחצי, תשרפו כ-120 קלוריות, אבל במקרה שתחליטו לצ'פר את עצמכם בחטיף שוקולד בינוני – כבר תצרכו 240 קלוריות.
שלא תבינו לא נכון, ישנם יתרונות רבים בפעילות גופנית, אבל השלת משקל הוא לא בהכרח אחד מהם. עם זאת, התעמלות היא דרך מצוינת לשמור על המשקל ולא להעלות את הקילוגרמים שכן הצלחתם להוריד.
6. המיתוס: עדיף לרדת במשקל לאט מאשר מהר
העובדות: הדעה הרווחת היא שאם תרדו מהר במשקל, גם תעלו אותו מהר בחזרה, אבל האם זהו באמת המצב?
במאמר שפורסם לאחרונה במגזין הרפואי של ניו אינגלנד, שעסק במיתוסים ועובדות על השמנה, החוקרים בחנו מספר מחקרים שעסקו בירידה מהירה במשקל, אלו מול ירידה איטית.
במחקר אוסטרלי, בו השתתפו 200 אנשים שמנים, בעלי עודף משקל משמעותי, מחצית מהם התבקשו לצרוך פחות מ-800 קלוריות ליום, במשך 12 שבועות.
החצי השני, התבקשו לקצץ את התפריט היומי שלהם ב-500 קלוריות, למשך 36 שבועות.
פחות ממחצית מהמשתתפים בקבוצה הזו הגיעו לקו הסיום, כשהם מתוסכלים מהירידה האיטית.
בקבוצה הראשונה, לעומת זאת, נרשמו יותר מ-80 אחוזי הצלחה.
"הורדה מהירה במשקל היא מתגמלת יותר, ולכן אחוז הפרישה מדיאטה כזו הוא נמוך יותר", סיכמה מובילת המחקר, התזונאית קתרינה פרסיל.
7. המיתוס: לפני שפוצחים בדיאטה, חייבים להציב יעדים מעשיים
העובדות: זוהי עוד אחת מהאמונות, שפשוט לא נתמכת על ידי המדע בשום אופן.
במחקר שנערך באוניברסיטת מינסוטה, החוקרים תשאלו קרוב ל-2000 גברים ונשים בעלי עודף משקל, לגבי המטרות והיעדים שלהם, טרם התחילו את תוכנית הדיאטה שלהם.
הם עקבו אחרי המשתתפים במשך שנתיים, וגילו שהנשים שהציבו מטרות גדולות יותר ופחות ריאליסטיות, היו אלו שהורידו הכי הרבה במשקל.
המסקנה, לפחות לגבי נשים - עדיף להציב מטרה גדולה, מאשר לומר "אני אנסה לרדת כמה קילו".
בקרב גברים, לעומת זאת, לא נרשם שום קשר בין המטרות שהוצבו לכמות הקילוגרמים שהושלו.
8. המיתוס: דיאטה דלת שומן תביא לירידה במשקל
העובדות: תפריט דל שומן, מומלץ על ידי דיאטניות ורופאים מזה עשורים רבים, למרות שהמדע טרם הוכיח את האפקטיביות של אחד כזה.
במחקר עצום שהחל ב-1991, השתתפו כ-50 אלף נשים, שחלק מהן, באופן אקראי התבקשו לבחור בדיאטה דלת שומן או לקחת חלק בקבוצת "שומרי משקל".
בתום שמונה שנים, ההבדלים בין הקבוצות היו זניחים ביותר, הן בהורדת המשקל והן בערכים בריאותיים שנמדדו, כמו מחלות לב וסרטן.
אז מה כדאי לאכול? בחרו בדיאטה ים תיכונית, עשירה בפירות וירקות, אבל שתכיל גם שמן זית, אגוזים, ומדי פעם – גם כוס יין אדום. זו דרך הרבה יותר טובה לרדת במשקל, ועל הדרך גם להפחית את הסיכון למחלות לב, מאשר בדיאטה דלת שומן.
9. המיתוס: אם תאכלו ארוחת בוקר – תשמרו על הגזרה
העובדות: לרוב מזהירים אותנו שאם נפסח על ארוחת בוקר, הרעב יפתיע בשלב מאוחר יותר של היום, ונתנפל על כל חטיף ג'אנק עתיר קלוריות שיקרה בדרכנו.
"אכילת ארוחת בוקר 'תתניע' את המטבוליזם, ותכין אותנו ליום שבחוץ". זה נשמע כמו הצעה סבירה, אבל האם יש בה אמת?
על מנת לבחון את הסברה הזו, החוקרים בדקו 300 מתנדבים בעלי עודף משקל, וביקשו מאלו שבדרך כלל מדלגים על ארוחת הבוקר – להתחיל לאכול אותה, ומאלו שכן אוכלים ארוחת בוקר – לוותר עליה. כל המתנדבים נשקלו בטרם הניסוי החל.
בתוך 16 שבועות, אלו שאולצו להתחיל לאכול ארוחת בוקר, השילו בממוצע 0.700 קילו, ואילו אלו שהתבקשו לוותר על ארוחת הבוקר, השילו משקל כמעט זהה לחלוטין.
החוקרים הסיקו מהניסוי, שלמרות האמונה הרווחת, להמלצה לאכול ארוחת בוקר אין שום השפעה מובחנת על הורדה במשקל, בקרב מבוגרים המנסים להשיל ממשקלם.
10. המיתוס: דיאטת מיצים תסייע בהשלת המשקל
העובדות: נכון שאם תחיו על מיצים בלבד למשך תקופה, אתם כנראה תרדו במשקל. אבל רוב המשקל הזה יהיה מורכב ממים.
הסיבה לכך, היא שהגוף אוגר מאגר מיוחד של אנרגיה בשרירים ובכבד, בצורת גליקוגן.
כשאתם מפסיקים לאכול, הגוף פונה למאגר השרירים ומתחיל לשרוף את החומרים שבו, וגם לשחרר נוזלים.
באופן צפוי, ברגע שאנחנו חוזרים לאכול כרגיל, יחדש את מאגרי המים והגליקוגן, וכך רוב המשקל יחזור. שריפת שומן אמיתי, לעומת זאת, תדרוש זמן רב יותר.
לכן, העניין החשוב באמת, בכל דיאטה דלת קלוריות, הוא להבטיח שאתם שומרים על איזון נכון של מרכיבים החיוניים לאיזון הגוף, ובמיוחד כמות מספקת של חלבונים, ומצטיידים בתוכנית שתסייע לכם לשמור על המשקל תמיד, גם לאחר שהדיאטה מסתיימת.
ההמלצות שלהלן נכתבו ע"י ד"ר מייקל מוסלי עבור אתר הדיילי מייל. מומלץ להתייעץ עם רופא לפני כל דיאטה או שינוי בתזונה
דיאטה, אופנה, מתכונים ועוד המון דברים מעניינים - עכשיו במדור הלייף סטייל!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו