שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

המבקר בביקורת חריפה: "דו"ח המצלמות - לא האחרון"

מבקר המדינה יוסף שפירא הביע בכנסת ביקורת חריפה על הכשל של המשטרה באכיפת התאונות • אנשי משרדו טענו: "ככל שחומרת העבירה עולה מצאנו שהאכיפה יורדת"

צילום: יהושע יוסף // "דו"ח המצלמות - לא האחרון" ,
צילום: יהושע יוסף // "דו"ח המצלמות - לא האחרון"

בדיון משותף בוועדות הכלכלה וביקורת המדינה של הכנסת על דו"ח "מצלמות המהירות", הודיע מבקר המדינה, השופט יוסף שפירא כי זה הוא לא הדו"ח האחרון בנושא. "נחשוב על היבטים נוספים כיצד להציף את השאלה הזו", אמר השופט שפירא. המבקר המדינה הציף את השאלה, 'כיצד סכום כל כך גדול של 136 מיליון שקלים הושקע במצלמות המהירות'. 

התאונה בכביש 1: בכירים באגד נחקרו

"כמה מחלפים אפשר היה ניתן לבנות בסכום הזה ואולי לחסוך את התאונות הקשות בצומת להבים ובמקומות אחרים", שאל השופט שפירא. "המהירות אינה חזות הכול. לעיתים היא מחויבת המציאות ולעיתים הרת אסון. צריך לחשוב ביחד לעשות שימוש מועיל במהירות. נושא של זהירות בדרכים הוא לא נושא חדש. עוד כשהייתי ילד השתתפתי בביה"ס בשיעור של 'זהירות בדרכים'. הפועל היוצא זה גם עניין של חינוך. ישיבה כזו צריכה להיות גם עם ועדת החינוך כדי להטמיע את כללי הזהירות". 

יובל חיו ממשרד מבקר המדינה אמר, כי התוצאות של החלטת הממשלה שהקצתה משאבים כבדים לנושא הזה של מצלמות הן "חלשות ביותר". לדבריו, מה שמדאיג שתוך כדי תנועה המערכות לא נעצרו כדי לבדוק את עצמם ולשאול האם הם בכיוון הנכון. "ככל שחומרת העבירה עולה מצאנו שאכיפה יורדת. יש מחיקה של עשרות עבירות כבדות ביותר בנסיעה פי שתיים המהירות המותרת", אמר. 

חיו ציין במיוחד את החולשה בממשק שבין מערכת בתי המשפט למול מערכת המשטרתית. "עד שלא יינתן מענה לתפעול בין שתי המערכות הללו אזי הבעיה היא הרבה מעבר למצלמות. המשטרה אמורה להוות ראש חץ במאבק בתאונות הדרכים ואנו מדברים על 1,400 עבירות תנועה שלא טופלו ונעשו על ידי שוטרי ישראל. מילוי התפקיד כראש חץ לא מאפשר את הדבר הזה. מחיקת כתבי אישום היא כרוניקה ומדובר בבעיה מתמשכת", אמר חיו.

כשלים מהותיים

יו"ר הוועדה לענייני בקורת המדינה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), אמרה כי הדיון הוא בדו"ח חמור מאוד. "אפשר לומר שהרבה מאוד מדיוניה של הוועדה הם בכשלים מהותיים שנופלים בפעילות הגופים הביצועים אבל הפעם מדובר בדו"ח קשה שמעיד על כך שהמדינה מופלת באופן שטחי בקטל בכבישים ולא עושה הכול כדי למנוע את זה". 

"זה אבסורד שיד אחד מציבה מצלמות, יד שנייה מאכנת את המצלמות לרמה לא טובה ולא נכונה. בתי משפט לא יודעים להתמודד עם עומס של דו"חות ועבירות תנועה, ובסוף מי שאנו אמורים לדאוג להם והם האזרחים , כולנו נפגעים מהעניין הזה. יש טעם לפגם כפי שנמצא בדו"ח המבקר", אמר אלהרר. 

יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) אמר, כי דו"ח הביקורת משתלב לחלוטין בעבודתה של הוועדה, שבימים אלה שוקדת לראשונה על תכנית שימוע בנושא הקטל בדרכים. אם יהיה רמטכ"ל שיבוא לשר הביטחון ורה"מ ויודיע שבשנה הבאה בפיגועים ירצחו 355 אזרחים, הוא לא יישאר בתפקידו אפילו דקה אחת אלא יתבקש להניח את המפתח בו ברגע.  אני לא יכול לדמיין מישהו שיכול להסתכל ולחשוב שהוא עומד בבית קברות אחד ומסתכל על 355 מצבות של אנשים שנהרגו מתאונות דרכים בשנה. אם אנו מצליחים לחשוב בצורה כזו נקודת הפתיחה הייתה שונה", אמר כבל. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק  

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר