מסתמן כי מזג האוויר החמים ששרר בימים האחרונים הוא אחד הגורמים להופעת הפריחה. באגודה הישראלית לאקולוגיה, שחשפה את התופעה, מסבירים כי היא מורכבת ממיליוני פרטים של אצות זעירות הקרויות כחוליות (ציאנובקטריות), המופיעות בצורת מושבות, ואשר יש בהן כלורופיל שמאפשר להן להשתמש באור השמש לצורך ייצור סוכרים לטובת אנרגיה ולבניית הגוף.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
מדי פעם מתרחש אירוע של פריחת אצות, אז הן מתרבות במהירות עד שהן מכסות שטחים עצומים. אירועי הפריחה של הכחוליות אינם נדירים בכנרת, אך עוצמתם ותדירותם נמצאים במגמת עלייה ברורה מאז שנות ה־90 ובפרט בשנים האחרונות. זאת ועוד, חלק ממיני הכחוליות מייצר רעלנים שבמקרים חריגים עלולים לפגוע בבריאות בני אדם ששותים אותם או שוחים בהם. פריחות גדולות במיוחד, שלמרבה המזל טרם קרו בכנרת, הן בעייתיות כי יכול להיות קשה לסנן את הכחוליות מתוך המים המיועדים לשתייה ולחקלאות ומשום שריכוזי הרעלנים המסוכנים עלולים להיות גבוהים.
ד"ר גדעון גל, מנהל המעבדה לחקר הכנרת במכון לחקר ימים ואגמים, מסביר כי "ייתכן קשר אפשרי בין התופעה לשינויי מזג האוויר בשנים האחרונות. כמות המשקעים ומספר אירועי הגשם בצפון הארץ ירדו בשנים האחרונות, בד בבד עם התארכות התקופה שבין הגשמים, מה שדורש המשך מעקב וניטור".
מרשות המים נמסר בתגובה כי ״פריחת אצות כחוליות ידועה ואינה נדירה בכנרת. במהלך חודש פברואר נצפית פריחה של אצה כחולית מסוג מיקרוציסטיס חום בכנרת. הפריחה הזו אופיינית לתקופת החורף ובמיוחד לימים חורפיים בהם יש התחממות כמו שחווינו במחצית הראשונה של פברואר. ברשות המים ובמעבדה לחקר הכנרת עוקבים אחר הפריחה הצפויה לדעוך כאשר מזג האוויר ישתנה. עוצמת הפריחה מזכירה את הפריחה החורפית המשמעותית שהייתה בכנרת בפברואר 2012, ואז היא הייתה אף חריפה יותר. אירועי פריחות של האצות הכחוליות מתרחשות בתנאים סביבתיים מסוימים המאפשרים למינים אלו לנצל את היתרון היחסי שיש להם על מינים אחרים. מערכות הטיפול במים המופקים מהכנרת מסלקות באופן מוחלט את האצות ותוצריהן כל שאיכות המים המופקים לא נפגעה כלל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו