ההשוואה בין קופות החולים נחשפת

פרסום ראשון: זה 15 שנים משווה משרד הבריאות את הטיפול הרפואי בין הקופות, אך רק בדו"ח האחרון הנתונים מוצגים באופן שמאפשר לציבור להשוות • השורה התחתונה: בחלוקה למחלות ולטיפולים שונים, לכל קופה יתרון מסוים

צילום: יהושוע יוסף //  ,
צילום: יהושוע יוסף //

מאז 2001 מפרסם משרד הבריאות את איכות הטיפול שמעניקות קופות החולים למבוטחיהן. הדו"ח הוא המקיף ביותר הקיים במערכת הבריאות, אבל במשרד הבריאות הקפידו בכל השנים להפוך אותו לבלתי מובן ולמנוע מהציבור אפשרות מעשית להשוות בין הקופות. רק הדו"ח האחרון, לשנת 2014, מכיל טבלאות השוואה ברורות, ופרטיו נחשפים כאן לראשונה.

הדו"ח נערך על ידי המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות בישראל עבור משרד הבריאות. הוא כולל נתונים על איכות הטיפול הרפואי בקופות החולים בשמונה תחומים רפואיים, בהם ביצוע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן השד והמעי הגס, מעקב אחר השמנה, מתן תרופות אנטיביוטיקה והטיפול במחלות לב, כלי דם, אסטמה, סוכרת ועוד. 

הדו"ח הסופי, שממצאיו נחשפים כאן בראשונה, כולל את הנתונים לשנים 2014-2012. הוא הועבר בימים האחרונים לעיונם של ראשי קופות החולים ומשרד הבריאות והוא נפתח בברכתו של שר הבריאות הרב יעקב ליצמן, שכתב בדו"ח לפני שבוע: "ממצאי הדו"ח מצביעים על כך שבתקופת 2014-2011 איכות הטיפול הרפואי שמרה על רמה גבוהה ואף הראתה שיפור משמעותי... תוכנית זו תורמת לשיפור השירות הרפואי הניתן לתושבי ישראל ומציבה אותו בחזית הערכת הטיפול במדינות המפותחות".

נמצא כי קופת חולים כללית בולטת לטובה בטיפול המונע נגד מגיפת השפעת על ידי מתן החיסון נגד שפעת למבוגרים שעשוי למנוע תחלואה קשה ומקרי תמותה בעיקר אצל קשישים; קופת חולים מכבי בולטת בעידוד ביצוע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, שעשוי להביא להקדמת הטיפול ולהצלת חיים; קופת חולים לאומית בולטת יותר בהורדת השימוש ארוך הטווח בתרופות הרגעה ממכרות ומזיקות מסוג בנזודיאזפינים, שעשויות להביא לתופעות מסכנות חיים; ואילו קופת חולים מאוחדת בולטת בשמירה על איזון הסוכרת בקרב החולים המבוגרים, שמביא להפחתה בסיכוי להתפתחות הסיבוכים הקשים של המחלה (הנתונים המלאים בטבלה).

מהדו"ח ניכרת מגמה של שמירה על שיעור נמוך בביצוע הבדיקות החיוניות לגילוי מוקדם של סרטן השד וסרטן המעי הגס בקופת חולים לאומית בהשוואה למרבית הנתונים בשאר קופות החולים; בקופת חולים כללית בולטת מגמה חיובית בביצוע בדיקות לגילוי רמות חריגות של כולסטרול בדם ובעמידה ביעדים של רמת הכולסטרול בקרב המטופלים בעלי סיכון להתפתחות מחלות לב; ובקופת חולים מכבי בולטת מגמה חיובית במרבית הגילים בשמירה על רמת סוכרת מאוזנת בהשוואה לשאר קופות החולים.

שיפור בגילוי מוקדם

על פי הדו"ח, בכל קופות החולים חל שיפור משמעותי בביצוע הבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, אבל עדיין, כ־40% מהציבור אינם מבצעים בדיקות כאלה אף שהן יכולות להציל חיים. כמו כן, עדיין כ־30% מהנשים לא מבצעות בדיקות ממוגרפיה לאיתור מוקדם של סרטן השד, אף שגילוי מוקדם יכול להציל את חיי הנשים. כמו כן, חל שיפור משמעותי במתן חיסון נגד שפעת בקרב מבוגרים, אבל עדיין 37% מחברי הקופות בני 65 ומעלה לא מקבלים את החיסון שיכול להציל את חייהם. עוד התגלה כי ב־2014 התגלתה דווקא ירידה בהצלחת קופות החולים להביא לחיסון חברי הקופות בני 65 ומעלה נגד דלקת ריאות, וכרבע מחברי הקופות לא מקבלים חיסון חיוני זה שעשוי להציל את חייהם.

עוד עולה מהדו"ח כי כ־%10 מהאוכלוסייה בישראל מעל גיל 18 חולים בסוכרת, כאשר המחלה שכיחה פי שלושה בקרב העניים (25% מהעניים חולים בסוכרת) לעומת 7.1% בלבד בשאר האוכלוסייה. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק  

המחלה עולה גם עם הגיל, כאשר יותר משליש מהחולים בה (33.3%) הם בני 79-75. עוד נמצא כי חלה עלייה בשיעור חולי הסוכרת שמחלתם מאוזנת, אבל עדיין המחלה אינה מאוזנת בקרב 34% מהחולים, ומשמעות הדבר סכנה להתפתחות סיבוכים מסכני חיים. 

עוד נמצא כי בקרב ילדים ובני נוער (2-17) היתה ב־2014 עלייה בהימצאות המחלה, אבל הנתון המדאיג ביותר הוא שסוכרת הנעורים שכיחה בקרב ילדים ממשפחות עניות פי עשרה מאשר בשאר האוכלוסייה. עוד התגלה כי המחלה אינה מאוזנת כמקווה בקרב 37% מהילדים ובני הנוער חולי הסוכרת וכי גם בתחום זה מצבם הרפואי של הילדים ממשפחות עניות גרוע באופן משמעותי משאר האוכלוסייה.

אין שינוי באסטמה

שכיחות מחלת האסטמה בקרב גילאי 5-44 נותר דומה ב־15 השנים האחרונות - כאחוז אחד מהאוכלוסייה -  ומחלה זו שכיחה יותר בקרב גברים, והעניים חולים בה פי שניים מאשר שאר האוכלוסייה. 

בדו"ח החדש לשנת 2014 נבדק גם, לראשונה בישראל, השימוש בתרופות אנטיביוטיות בכל קופות החולים, וזאת כחלק מהיוזמה של ארגון המדינות המפותחות (OECD) ועל רקע המאמץ העולמי להפחתת השימוש באנטיביוטיקה. זאת על רקע ההבנה כי תרופות אלה אמנם מצילות בעולם מדי שנה חיים של מיליוני בני אדם שלקו בזיהומים, אבל השימוש המרובה בהן הביא להתפתחות זנים של חיידקים שעמידים לתרופות אלה, דבר המביא לתחלואה שלא ניתנת לריפוי ולאלפי מקרי מוות מדי שנה בעולם. 

ומי בעד אנטיביוטיקה?

על פי הדו"ח, שיעור צריכת האנטיביוטיקה גבוה בקרב נשים בהשוואה לגברים, ובקרב העניים שיעור השימוש גבוה עד פי שניים לעומת שאר האוכלוסייה. השימוש באנטיביוטיקה נמדד לפי שיעור השימוש במנת תרופה ליום ל־1,000 נפש, ולפיו שיעור השימוש בקרב עניים הוא 34% לעומת 19% בקרב שאר האוכלוסייה, ושיעור השימוש בקרב נשים הוא 24% לעומת 17% אצל גברים. פערים דומים נמצאו גם בבדיקת השימוש בתרופות האנטיביוטיות שנחשבות בעלות השפעה רחבת טווח. 

פרשנות /// מרבית המידע עדיין מוסתר מהציבור

סקר איכות הטיפול הרפואי בקופות החולים (או בשמו הרשמי "התוכנית הלאומית למדדי איכות לרפואת הקהילה בישראל") הוא אחד הפרויקטים החשובים והמצליחים במערכת הבריאות בישראל, גם בהשוואה למדינות המערב המפותחות, והוא נועד כדי לקיים בקרה ציבורית מתמדת והכרחית על איכות הטיפול הרפואי שניתן בארבע קופות החולים.

על פי מחקרים שצורפו לדו"ח לשנת 2014 עולה כי בזכות ביצוע המעקב והבקרה הלאומית על קופות החולים החל מ־2001 אכן נרשם שיפור משמעותי, מקיף וכולל באיכות הטיפול הרפואי ובבריאותו של הציבור, למשל במתן החיסונים נגד שפעת, בביצוע בדיקות לאיתור מוקדם של סרטן המעי הגס ושל סרטן השד ובמעקב אחר חולי לב.

ואולם, קיימת גם מגמה עקבית של הסתרת הנתונים מהציבור שמלווה את התוכנית הלאומית מרגע לידתה. למעשה, אף שהסקר קיים כבר יותר מעשור, עד עכשיו לא פירסם משרד הבריאות לציבור נתונים שיאפשרו השוואה ברורה בין הקופות. הדבר לא נעשה באופן מקרי אלא היה בבחינת מלאכת מחשבת של הסתרה מחשש שאם הנתונים יפורסמו, קופות החולים לא ישתפו יותר פעולה עם הסקר. 

אפילו פסק דין חד־משמעי שניתן במאי 2011 על ידי נשיאת בית המשפט המחוזי בירושלים מוסיה ארד, שחייב את משרד הבריאות וקופות החולים לספק לציבור את כל המידע ההשוואתי בין קופות החולים, לא הרשים את ראשי משרד הבריאות והקופות, ועד עכשיו לא פורסם המידע באופן שמאפשר השוואה שהציבור יכול להבין אותה בין קופות החולים.

הנתונים ההשוואתיים שמפרסם לראשונה משרד הבריאות בדו"ח לשנת 2014 (ונחשפים כאן לראשונה) הם נתונים חלקיים לגבי ארבעה תחומים רפואיים וגם זאת רק בקשר לטיפול בחולים המבוגרים. ואולם הסקר עצמו כולל נתונים לגבי שמונה מחלות והוא נבדק בכ־50 מדדים שונים לגבי כל חתכי הגיל של הציבור, כך שעדיין רב הנסתר על הגלוי והמשרד ממשיך להסתיר את מרבית הנתונים המאפשרים השוואה בין קופות החולים. הגיעה העת שמשרד הבריאות יפרסם סוף סוף את כל הנתונים ההשוואתיים בין קופות החולים בלי מורא ובלי משוא פנים, בהתאם לפסיקת בית המשפט, ולטובת קידום בריאות הציבור בישראל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר