להוריד בפניהם את הסומבררו

חמישה מתוך עשרת מותגי המשקאות האהובים ביותר בעולם מיוצרים מצמח האגבה • המיוחד שבהם, "מזקל", הוא הדבר החם ביותר בעולם המיקסולוגיה • חריף להכיר

בקבוקי מזקל דל מגאיי. משמרים את שיטות הייצור המסורתיות // צילום: לירון אלמוג // בקבוקי מזקל דל מגאיי. משמרים את שיטות הייצור המסורתיות  ,
בקבוקי מזקל דל מגאיי. משמרים את שיטות הייצור המסורתיות // צילום: לירון אלמוג // בקבוקי מזקל דל מגאיי. משמרים את שיטות הייצור המסורתיות

המגזין "Drinks International", שמסקר את עולם המשקאות החריפים החל משנת 1972, פירסם לאחרונה את רשימת עשרת המותגים האהובים ביותר בעולם. ברשימה, שהורכבה על ידי צוותי הברים שנכנסו לרשימת 50 הברים הטובים בעולם, שגם אותה מפרסם המגזין, מופיעים, לצד שמות גדולים כמו ג'וני ווקר וקטל וואן, חמישה משקאות המיוצרים מצמח האגבה - ארבע טקילות ומזקל אחד. 

מהנוכחות המרשימה שלהם בטבלה, אפשר להבין שהמשקאות המקסיקניים הם הטרנד הנוכחי של עולם המיקסולוגיה. המזקל והטקילה החלו את דרכם, כך אומרים, כאשר הכובשים הספרדים הביאו את אמנות הזיקוק למקסיקו. טקילה, המוכר יותר מבין השניים, מיוצר ברובו מצמחי האגבה הכחול ומותר להוסיף לו אלכוהול ממקורות אחרים. מזקל, לעומת זאת, מיוצר מזני אגבה בתוספת של מים בלבד. הזחלים שהיו מוכנסים לבקבוקי המזקל, וגרמו לנו לקרוא לו "הטקילה עם התולעת", אינם קשורים כלל למסורת המקסיקנית: מדובר בגימיק שנועד לבדל את המזקל מהטקילה. 

דרור אלטרוביץ', איש ה"אימפריאל" ו"לה אוטרה", מגדיר את המזקל כ"אחרון המשקאות האותנטיים", תזקיק שטרם נבלע על ידי התאגידים הגדולים. מזקקים אותו בכפרים פרימיטיביים, ומזרימים אותו בצינורות במבוק אל מיכלי פלסטיק. 

חומר הגלם שממנו עשוי המזקל הוא הלבבות של צמחי האגבה. הלבבות נאפים על גבי אבנים לוהטות כשהם מכוסים באדמה ובסיבי אגבה למשך שלושה עד חמישה ימים, ובתום האפייה נטחנים, לרוב באבני רחיים המונעות על ידי חמורים. הרסק שמתקבל מועבר לתסיסה טבעית בת שבועיים עד חודש, שבסיומה הוא מזוקק פעמיים לפחות בדוודים מוסקים בעץ. 

כחלק מהטרנד העולמי נחתו השנה בישראל שני מותגי מזקל שכדאי להכיר. קבלו אותם.

IBA MEZKEL

פירוש השם IBA הוא "גן עדן" באצטקית עתיקה, מחווה לאגדה שעל פיה שלחו האלים ברק משמיים שהיכה בצמחי אגבה, שרף אותם והעניק את ההשראה הראשונית ליצירת המשקה. הבקבוקים של IBA נראים כמו בקבוקי וודקה מודרניים, אבל העשייה מסורתית לחלוטין. 

IBA 40 תווית ירוקה: זוקק מזן אגבה ששמו אספדין מאזור וואחקה ומכיל 40% אלכוהול. יש לו ריחות מתקתקים של פירות ואלכוהול, משולבים היטב בריחות עשן ומינרלים. המרקם חלקלק והסיומת מלוחה מעט. מחיר: 185 ש'.

 IBA 40 תווית כתומה: גם הוא מזוקק בווחאקה, בסביבה שבה מגדלים גם פירות הדר, שלטענת היצרנים השפיעו על טעמי האספדין. זהו מזקל מעודן יותר במרקמו, עם ריחות תבלינים מתוקים ועשן וסיומת, שאם ממש מתאמצים אפשר להרגיש בה אזכור של תפוזים. מחיר: 185 ש'.

IBA 55: מזקל מרוכז ושמנוני שמכיל 55% אלכוהול, האחוז הגבוה ביותר המותר למזקל מסחרי. יש לו ריחות וטעמים של עשן, פירות מתוקים וצמחייה לחה, טעמים מרוכזים במיוחד, מרקם שמנוני וסיומת ארוכה ומורכבת. מחיר: 225 ש'.

Del Maguey

דל מגאיי, או במקסיקנית "אגבה", הוא מותג שנוצר בשנת 1995 על ידי רון קופר, המשמר גם את שיטות הייצור המסורתיות וגם את המראה האותנטי. בבקבוקים חסרי הייחוד, מאחורי תוויות שעיצב האמן האמריקני קן פרייס, מסתתרים כמה מזקלים מעניינים מאוד שמייצגים, כל אחד בדרכו הייחודית, כמה אזורים וסגנונות. 

וידה סאן לואיס דל ריו: למזקל הבסיסי של דל מגאיי, שזכה לאהדה רבה בקרב מיקסולוגים, יש ריחות של עשן ותבלינים מתוקים, מרקם חלקלק, טעמים מתקתקים, חריפים ומעושנים עם נגיעת הדרים וסיומת ארוכה ומורכבת. מחיר: 210 ש'. 

צ'יצ'יקאפה: בכפר צ'יצ'יקאפה, שנמצא כשעתיים נסיעה מדרום לעיר וואחקה ושעתיים נוספות מערבה על דרך עפר, מזקקים מזקל מינרלי, עשבוני, ירקרק ומעושן, עם מבנה עשיר יחסית וטעמים פירותיים. מחיר: 330 ש'. 

פצ'וגה: בתהליך הייצור של המזקל הזה מעורבים תפוחי בר, שזיפים, בננות, אננס, שקדים, חזה עוף ועוד כמה מרכיבים. לאחר שני זיקוקים, הוא עובר זיקוק שלישי שבמהלכו עוברים האדים מבעד לאותם מרכיבים וסופגים מהם טעמים וארומות. התוצאה היא משקה מורכב במיוחד עם ריחות של פירות מתוקים, עשבי תיבול ובשר מעושן וסיומת מלוחה מעט. יקר, אבל שווה את החוויה. מחיר: 800 ש'. 

•  •  •

הגמל המשוגע 

צילום: לירון אלמוג

בקרדי לגאסי היא תחרות שבה נדרשים המשתתפים ליצור קוקטיילים חדשים בעלי פוטנציאל להפוך לקוקטיילים קלאסיים. בשלב הגמר יימדדו המשתתפים על פי פעולות קידום המכירות שיעשו ליצירות שלהם ומספר הברים שיכניסו את הקוקטיילים החדשים לתפריט שלהם. בר שירה ו"הגמל המשוגע" שלו עושים השנה די הרבה רעש בברים וברשתות החברתיות, ובמסגרת הביקור שלי ב"לה אוטרה" לא יכולתי שלא לטעום גם אותו. זהו קוקטייל קליל ומרענן שמתאים למזג האוויר הישראלי כמו שהגמל מתאים למדבר. וחוץ מזה, קל מאוד להכין אותו. 

החומרים: 

40 מ"ל (4 כפות) רום לבן 

30 מ"ל (3 כפות) ורמוט אדום 

30 מ"ל (3 כפות) מיץ לימון 

20 מ"ל (2 כפות) מי סוכר 

בקבוק בירה - לאגר או פילזנר 

קרח

קליפת לימון לקישוט 

כך תעשו: 

מוזגים את כל המרכיבים לכוס גבוהה עם קרח, מערבבים ומקשטים בקליפת לימון.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר