הפיגוע בשער שכם מותיר לא מעט סימני שאלה, אבל גם סימן קריאה אחד ברור: לראשונה בגל הטרור הנוכחי ניסתה התארגנות, גם אם נטולת שייכות ארגונית, לבצע פיגוע המוני, ורק תגובתם המהירה והיעילה של שוטרי ושוטרות מג"ב היא שמנעה מספר רב של נפגעים.
מאז החל גל הטרור, בראשית אוקטובר, בוצעו כ־200 פיגועים, מרביתם בידי מחבלים בודדים שהקושי לאתרם ברור על רקע היעדר שותפים, תכנון מוקדם או סימנים מעידים מובהקים. זה גם הרקע לקושי של השב"כ בסיכול: לעיתים המחבל קיבל את ההחלטה רק דקות קודם לפיגוע, מבלי שהותיר מאחוריו רמזים כלשהם שיאפשרו לאתרו מבעוד מועד.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
הפיגוע אתמול שונה. לא מחבל בודד - חבורת מחבלים; לא (רק) נשק קר - רובים, וגם סכינים ומטעני נפץ מאולתרים, להעצמת ההרג והנזק; לא פעולה קרוב לבית, באחד המחסומים בגיזרת ג'נין - פיגוע בירושלים, להגברת התהודה.
כל אלה חייבו תכנון, שיעמוד עתה בלב חקירת השב"כ: האם היו למחבלים שותפים שסייעו להם? מאיפה הם השיגו את הנשק, האם הם נשאו אותו עימם כל הדרך מקבטיה לירושלים (או שקיבלו אותו בבירה), ואם כן - כיצד הוא לא אותר במחסומי הכניסה לירושלים? האם הם הגיעו ביחד או בנפרד, והאם היה מי שהלין או הסיע אותם, בשטחים או בירושלים?
השאלות האלה קריטיות לא רק לצורכי תחקיר, אלא גם למניעת פיגועים בעתיד. ארגוני הטרור, בעיקר חמאס, משקיעים באחרונה מאמץ אדיר בהוצאת פיגועים גדולים. על רקע המחסור באמצעי חבלה תקניים ובמהנדסי מטענים, הופך המתווה של ירי ליעיל ביותר. בשונה מפיגוע דקירה - שמסוכל ברוב המקרים או משיג, מקסימום, מספר מועט של נפגעים - לפיגוע ירי, בוודאי רב מפגעים, פוטנציאל קטלני בהרבה. בהינתן הנחת היסוד שלמחבלים יש נטייה לחקיינות, צפויים צעירים פלשתינים נוספים לנסות לפעול באותו המתווה.
תחת ההחלטה הקיימת שלא לפגוע במרקם החיים הפלשתיני ובשיתוף הפעולה עם מנגנוני הביטחון של הרשות, ימשיך המאמץ הישראלי להיות מגננתי בעיקרו (למעט לצורכי סיכול). יותר כוחות בנקודות חיכוך, במחסומים, ביעדים מועדים לפיגועים. המטרה תהיה למנוע את הפיגוע הבא לא רק כדי לצמצם את נזקו, אלא גם בידיעה שנזקו עלול להיות רחב מסך נפגעיו: בדרדור נוסף של היחסים השבריריים עם הרשות הפלשתינית, ובעיקר במציאות השברירית מול חמאס בעזה - שפעילותו האינטנסיבית סביב המנהרות ברצועה מלמדת, לכל הפחות, שהוא מעריך כי בדיוק כמו ערב "צוק איתן", העניינים בגדה עלולים להסתבך ולהוביל להסלמה גם בדרום.
• • •
בגבורתן מנעו אסון
זה היה הפיגוע המתוחכם ביותר בגל הטרור • צוות מג"ב ביקש ת"ז משני חשודים ליד שער שכם, כשלפתע אחד מהם דקר את הלוחמת רווית • חברתה הדר כהן (19) ירתה בו למוות • המחבל השני הוציא רובה, אך חוסל בידי מפקד הצוות • מחבל שלישי, שארב בסמוך, חוסל - אך הספיק לרצוח את הדר
רש"ט הדר כהן. "מעשה הרואי"
זה היה הפיגוע המתוחכם ביותר בגל הטרור הנוכחי וזה היה עלול להיות הפיגוע הקטלני מכולם. המחבלים היו מצוידים בסכינים, ברובים ובמטענים. הם באו כדי להרוג, ולא מן הנמנע שהיו מצליחים במזימתם - אלמלא נתקלו בצוות מג"ב שהיה בסיור באזור שער שכם.
מפקד הצוות ושתי הלוחמות בתהליך הכשרה, רש"ט הדר כהן (19) וחברתה רווית, היו חשדנים מספיק כדי לזהות את המחבלים, אבל דבר לא הכין אותם למארב. המחבלים פעלו מהר, אבל נתקלו בתגובה מהירה לא פחות וחוסלו. הדר, שרק לפני חודשיים הגשימה חלום והתגייסה למג"ב, שילמה בחייה, אבל לפני שנפצעה אנושות הספיקה לירות באחד המחבלים ולהציל את חברתה.
זה קרה סמוך לשעה 14:00. הצוות סייר ליד שער שכם - אזור שידע בגל הטרור הזה כבר מספר רב של אירועים, האחרון שבהם במוצ"ש האחרונה. שלושת הלוחמים הבחינו בשני צעירים שישבו על הספסל במרפסת הסמוכה לרחבת השער ועוררו את חשדם בשל אופן ישיבתם ובשל לבושם הכבד ורב השכבות, שלא התאים ליום חמים. הצוות ניגש אל שני החשודים, ובעודו מקפיד על שמירת מרחק ביטחון ביקש מהם למסור את תעודות הזהות שלהם. לא הרחק משם ארב המחבל השלישי, אך הלוחמות והמפקד לא ידעו זאת.
מכאן הכל התרחש בהרף עין. אחד המחבלים מסר את תעודת הזהות שלו ומייד אחר כך שלף המחבל השני סכין שהוסתרה בתוך בגדיו והתנפל על רווית. הדר לא התבלבלה. "בפעולה הרואית, בגבורה ובנחישות הדר דרכה את הנשק וחיסלה את הדוקר", סיפר אתמול מפקד הגדוד של הצוות, סנ"צ שלומי יוסף.
הסתיר רובה במעיל
גם מפקד הצוות ירה בדוקר. כשהמחבל הדוקר שלף את הסכין, המחבל האחר נכנס לפעולה. "הוא פתח את המעיל שלו, הוציא קרל גוסטב (סוג של רובה אוטומטי) ודפק לי אותו בראש", שיחזר מפקד הכוח באוזני מפכ"ל המשטרה, רוני אלשיך, שהגיע לזירה, "הלכתי טיפה אחורה, ראיתי שהוא מכוון אלי את הרובה ובא ללחוץ על ההדק. הבאתי לו מכה על הנשק, התרחקתי שני צעדים, דרכתי את האקדח ונתתי בו כדור. אחר כך הסתובבתי וראיתי את המחבל השני עם סכין יפני דוקר את השוטרת, לקחתי את האקדח ודפקתי בו כדור".
אלא שכאן התברר שהיה עוד מחבל בזירה: השותף השלישי, ששמר על מרחק משני חבריו, התקרב אל הזירה, ובעוד השוטרים מנהלים קרב יריות עם שני המחבלים, ירה לעברם מנשקו שלו. מהירי הזה נפגעה אנוש הדר כהן.
קצין משטרה שהיה באזור ושמע את היריות הבין מייד כי מדובר בפיגוע, רץ אל הזירה וחיסל את המחבל השלישי. "שמעתי צעקות וראיתי אנשים רצים", סיפר הקצין, "רצתי לכיוון והבחנתי בבחור לבוש בחולצה שחורה שעמד על הרמפה העליונה והוציא נשק מאולתר שנראה כמו קרל גוסטב. הוצאתי את הנשק שלי, צימצמתי טווח והוצאתי כדור. הוא המשיך לרוץ עם היריות, צימצמנו טווח וירינו בו עד שנפל על הרצפה".
צוותי רפואה - אנשי מד"א, איחוד הצלה וזק"א - העניקו טיפול לשתי הלוחמות. "שתי הלוחמות היו שרועות על הרצפה", סיפר חיים פוקסמן, מתנדב זק"א, "טיפלנו בלוחמת שנפצעה קשה וסבלה מפגיעות חודרות בפלג גוף עליון. היא היתה בהכרה בהתחלה. טיפלנו בה, ולאחר שהצלחנו לייצב את מצבה היא פונתה לבית החולים. תוך כדי הטיפול בפצועות נשמעו פיצוצים חזקים מאוד בסמוך לזירה". אלה היו מטעני הצינור שנשאו המחבלים על גופם. הם פוצצו באופן מבוקר.
בינתיים, הדר כהן פונתה לביה"ח הדסה הר הצופים תוך כדי מאמצי החייאה. "היא נפצעה אנושות מירי בראשה", סיפרה מנהלת בית החולים, ד"ר אסנת לבציון־קורח, "נעשו מאמצי החייאה הרואיים והצלחנו לייצב אותה, אבל לא היה סיכוי. לצערנו, נאלצנו לקבוע את מותה". באשר ללוחמת רווית, אמרה ד"ר לבציון־קורח כי "מצבה יציב. היא נדקרה בכל חלקי גופה, אבל מצבה יציב והיא בסדר".

המפכ"ל אלשיך מבקר את השוטרת רווית בביה"ח // צילום: חטיבת דובר המשטרה
בזירה בינתיים התנהלה החקירה הראשונית של הפיגוע. "אפשר לראות מארסנל הנשק שנמצא ברשות המחבלים כי בזכות התגובה המהירה והנחושה של הלוחמים והשוטרים נמנע היום פיגוע גדול כנגד אזרחים חפים מפשע", אמר סנ"צ יוסף. ואילו סגן מפקד מחוז ירושלים במשטרה, אבשי פלד, אמר: "אין ספק שבהיבט של החימוש והתכנון שלהם זה סוג של עליית מדרגה". במשטרה מעריכים כי השוטרים לא היו היעד של המחבלים. "המחבלים היו במצב של המתנה ולא במצב של דריכות מבצעית, וכך למעשה נמנע פיגוע גדול", הוסיף פלד. עכשיו בשב"כ ינסו לברר כמה שאלות קשות שעולות בעקבות הפיגוע.
כתר - והגברת המחסומים
בעקבות הפיגוע כינס רה"מ בנימין נתניהו דיון ביטחוני עם ראשי מערכת הביטחון. בין השאר, השתתפו בדיון שר הביטחון, הרמטכ"ל, השר לביטחון פנים, המפכ"ל, נציג שירות הביטחון הכללי והיועמ"ש. בדיון הוחלט על הגברת המחסומים בין שומרון ויהודה ועל הקשחת מתן היתרי עבודה, גם כעונש קולקטיבי, לסביבתו או ליישוב שממנו יצא מחבל. "החלטנו להטיל סגר על קבטיה ממנה יצאו המחבלים, לבצע גל מעצרים ולתגבר את הכוחות בשטח", אמר נתניהו לאחר הדיון.
אפרת פורשר, יורי ילון ושלמה צזנה
• • •
המשפחה הכואבת: "לצאת לשטח אחרי חודשיים של שירות?"
רק לפני כמה שבועות התגייסה הלוחמת הדר כהן למג"ב • דודתה: "היא עדיין טירונית ולא מכירה את השטח; איך שמו אותה שם?" • מפקד הגדוד שלה: "הן הוצבו עם לוחם מג"ב ותיק שמכיר את הגיזרה"
בני משפחתה של לוחמת משמר הגבול הדר כהן הסתגרו אמש בביתם באור יהודה בכאב נורא. אחיה רק הזכיר כי "הדר התגייסה בנובמבר האחרון והיא רצתה להיות מפקדת. אני מאוד אוהב אותה. אנחנו כואבים את המוות שלה". דודתה זהבית כהן התייחסה בתרעומת להצבתה בשער שכם - אזור הידוע בנפיצותו - חודשיים בלבד מיום גיוסה, ושישה ימים מאז טקס ההשבעה שלה.
לדבריה, "אחרי חודשיים של שירות בלבד זה מוגזם, לפי דעתי. היא עדיין טירונית ועדיין לא מכירה את השטח. אז הם שמו שכפ"ץ, אז מה? הם עוד ילדים קטנים. לצאת ישר לשטח אחרי חודשיים, לפי דעתי זה מוגזם". על הדר סיפרה הדודה כי "היא היתה ילדה טובה, מהממת. אין דברים כאלה. כל מה שרצתה היא אמרה 'אני אגיע ואעשה'. כולם אהבו אותה. היא מאוד רצתה להתגייס, נלחמה להתגייס, חלמה להיות שם. היא אמרה לי 'דודה, כיף לי, טוב לי, קצת קשה אבל אנחנו נילחם, אנחנו נעבור את זה'. אמרתי לה 'את גדולה מהחיים ותעברי את זה'".
גם בעיריית אור יהודה פירסמו אתמול הודעת אבל, שבה נכתב כי "עיריית אור יהודה מרכינה את ראשה על הירצחה של רש"ט הדר כהן ז"ל, תושבת העיר, בפיגוע השטנה בירושלים הבוקר. אנו שולחים את תנחומינו למשפחת כהן היקרה. שלא תדעו עוד צער, ינחמכם המקום בתוך שאר אבלי ציון וירושלים. יהי זכרה של הדר ברוך". בו בזמן נפתחו בפייסבוק דפים לזכרה וגולשים שיבחו את פעולתה בשעת הפיגוע וכתבו: "אובדן גדול לעם ישראל! גיבורה אמיתית!! יהי זכרה ברוך.... צער גדול לכולנו" ו"עצב גדול מאוד לכל תושבי מדינת ישראל, ילדה גיבורה ולוחמת, עד מתי. יהי זכרה ברוך".
הלווייתה של הדר תיערך היום ב־14:00 בבית העלמין הצבאי ביהוד. היא הותירה אחריה הורים, אח ואחות.
מצבה של הלוחמת השנייה, רווית, השתפר אתמול. ממיטתה בביה"ח הדסה הר הצופים היא שיחזרה באוזני המפכ"ל רנ"צ רוני אלשיך את רגעי הפיגוע והבהירה: "אנחנו כאן כדי להגן על האזרחים. בשביל זה התגייסנו ולשם כך אנחנו כאן. אין לי ספק שהדר ז"ל ידעה זאת ולאור העובדה הזאת היא פעלה".
המפכ"ל השיב לה: "אנחנו נלחמים בשביל להגן על האזרחים. המחיר הוא מחיר כואב, אבל זה התפקיד שלנו. אין לי ספק שחוליית מחבלים שמגיעה עם ארסנל נשק בסדר גודל כזה - הכוונה שלהם היא לבצע פיגוע המוני. התפקוד שלכם, החתירה למגע והנחישות שלכם, וגם של השוטרים והלוחמים הנוספים שהיו במקום, מנעו ללא ספק אסון גדול. אני מצדיע לכם".
מפקד הגדוד של הדר, סנ"צ שלומי יוסף, התייחס להצבתן של שתי הלוחמות הצעירות באחת הנקודות המסוכנות ביותר בירושלים וציין כי "הן הוצבו עם לוחם מג"ב נוסף ותיק שמכיר את הגיזרה. הן מיומנות לאירועים מסוג זה. הן הגיבו כמו שמצופה מהן להגיב - בנחישות".
יהודה שלזינגר, אפרת פורשר ויורי ילון• • •
אבו מאזן אירח משפחות רוצחים
דווקא ביום שבו נרצחה לוחמת מג"ב הדר כהן, בחר יו"ר הרשות לפגוש משפחות מחבלים בלשכתו • רה"מ נתניהו: "הדר שילמה בחייה כדי להציל חיים רבים" • השר ארדן: "נמנע פיגוע בהיקף גדול"
דווקא ביום שבו נרצחה לוחמת מג"ב הדר כהן, בחר יו"ר הרשות הפלשתינית אבו מאזן לארח בלשכתו את בני משפחותיהם של 11 מחבלים שביצעו פיגועים בארבעת החודשים האחרונים וגופותיהם מוחזקות עדיין בידי ישראל, כך דווח ברשת ב'.
בין הנוכחים בפגישה היו קרובי משפחתו של עלא אבו ג'מל, מחבל שביצע פיגוע דריסה בירושלים בחודש אוקטובר, ומייד לאחר מכן יצא עם סכין קצבים ותקף את קורבנות הדריסה. בפיגוע זה נרצח הרב ישעיהו קרישבסקי.
בפגישה העלו בני המשפחות של המחבלים דרישה להשבת גופותיהם, ואילו אבו מאזן השיב כי ההנהגה הפלשתינית מתאמצת כדי לבצע זאת.
בתוך כך, בישראל הביעו צער עמוק על הירצחה של כהן. "תחזקנה ידיכם שומרי ושומרות חומות ירושלים". במילים אלה התייחס אתמול נשיא המדינה ראובן ריבלין לפיגוע בשער שכם. לצד ריבלין הגיבו רבים במערכת הפוליטית לאירוע הקשה.

ריבלין // צילום: נועם ריבקין פנטון
ערנות הלוחמות, אומץ ליבן וקורבנה של הדר כהן (19), שנרצחה בפיגוע, עמדו במרכזן של התגובות. ריבלין סיפר כי שוחח עם המפקד בזירה, סגן מפקד מג"ב תנ"צ יוסי פוני: "שמעתי ממנו כיצד ערנות הלוחמות היתה לנו, שוב, כחומת מגן, וביקשתי ממנו לחזק את ידי הלוחמים והלוחמות כולם".
ראש הממשלה נתניהו כתב בעמוד הפייסבוק שלו: "לוחמת מג"ב, הדר כהן, נרצחה היום על ידי מחבלים. הדר פעלה בגבורה, בנחישות ובאומץ לב – ושילמה בחייה כדי להציל חיים רבים. כולנו משתתפים בצער המשפחה".
השר לביטחון הפנים, גלעד ארדן, מסר: "בזכות תושייתן של לוחמות מג"ב ואומץ ליבן נמנע היום פיגוע בהיקף גדול יותר. אורח חיינו והיאחזותנו בארצנו מותקפים על ידי האיסלאם הרצחני. אומות שיש בין בניהן ובנותיהן גיבורים וגיבורות כהדר ז"ל, יוכלו לאיום ויביסו אותו".

ארדן // צילום: אורן בן חקון
ראש עיריית ירושלים ניר ברקת הגיע לזירת הפיגוע וקרא לתושבים לחזור לשיגרה ולהמשיך לגלות ערנות. "אנחנו רואים שהדריכות, המוכנות לבדוק ולהחשיד, הן שיצרו את המגע הראשוני, ושבגופם הצילו חיים".
יורי ילון, איציק סבן ואפרת פורשר• • •אחד המחבלים התריע על כוונותיו בפייסבוק
לפני כחודש רמז אחמד זכארנה כי ינקום את חיסול חברו, המחבל אחמד אבו רוב שניסה לירות במחסום גלבוע • כתב: "אנחנו מצטרפים אליך בגן העדן ביריות; הפרוזדורים אל מות קדושים פתוחים"
אחמד זכארנה, אחד משלושת המחבלים שביצעו אתמול את הפיגוע בשער שכם, פירסם לפני יותר מחודש פוסט בחשבון הפייסבוק שלו ובו רמז על כוונותיו לבצע פיגוע במטרה לנקום את חיסולו של חברו הטוב אחמד אבו רוב, תושב כפרו קבאטיה, שניסה אף הוא לבצע פיגוע ירי במחסום גלבוע בתחילת חודש נובמבר.
"אנחנו מצטרפים אליך בגן העדן ביריות", כתב המחבל זכארנה, "הפרוזדורים אל מות הקדושים פתוחים".
גם שני המחבלים האחרים, אחמד אבו א־רוב ומוחמד אחמד כאמיל, הם בתחילת שנות העשרים לחייהם ותושבי קבאטיה שליד ג'נין בצפון השומרון. כמו כן משתייכים השלושה לחמולות גדולות המזוהות עם תנועת פת"ח.
גילם של המחבלים הוא פחות או יותר הגיל המאפיין של המפגעים בגל הטרור האחרון. מדובר בצעירים שנולדו לאחר תקופת הסכמי אוסלו ומעולם לא נכנסו לישראל. לפי גורמים ביטחוניים, מדובר בדור מתריס שלא סר למרות הוריו או למרותה של הרשות הפלשתינית, ומושפע מאוד מהסתה ברשתות החברתיות ובכלי התקשורת.
מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי, התייחס אתמול לגילם הצעיר של המחבלים בטקס חילופי ראש המינהל האזרחי: "הדור הצעיר מהווה עבורנו, מערכת הביטחון, מאות אלפי צעירים, דור חדש, שלא מכיר את פניה היפים של ההתיישבות וניזון מטפטוף שנאה בלתי פוסקת המובילה לפיגועים קשים אשר מבצעיהם מאבדים צלם אנוש".
ברשות הפלשתינית התעלמו מהפיגוע ובחמאס מיהרו כרגיל לברך על הפיגוע ולשבח את מבצעיו.
דניאל סיריוטי ולילך שובלטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו