האם זה האיום האיראני הבא בעקבות הסרת הסקנציות בידי המערב. "הסרת הסנקציות מעל איראן בעקבות הסכם הגרעין תתרום להאצת הפיתוח של תוכנית החלל שלה", כך אמר תא"ל (במיל') אברהם עשהאל, ראש מכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל.
במהלך כנס החלל הבינלאומי ה-11 של המכון ושל סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע הוא הזהיר כי הדבר "מהווה 'קטר' לגיטימי המוביל את הטכנולוגיה האיראנית במגוון תחומים ומשמשת כר פורה לפיתוח היכולות המתאימות גם לתחומים צבאיים כמו פיתוח ושדרוג הטילים ארוכי-הטווח".
עשהאל הוסיף כי "מדינת ישראל הובילה בעבר, בגלל אילוציה, את טכנולוגיית החלל בעיקר בתחום הלוויינים הקטנים ומשגריהם". עשהאל ציין כי בניגוד לכך, "כיום אנחנו מתקדמים בצעדים מאוד מדודים בעוד תעשיות חלל אחרות, כמו תעשיית החלל האיראנית, מתפתחות בקצב מואץ".
אחרי למעלה מעשור שנים בו מכון פישר מביט ובוחן את תעשיית החלל הישראלית ניתן היום לומר שבלי תעשיית חלל אזרחית חדשנית ודינמית, ובלי השקעות משמעותיות במחקר ופיתוח ברמה הלאומית באקדמי כמו גם בתעשייה – אין עתיד לתעשיית חלל בת-קיימא במדינת ישראל", אמר.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
לדברי עשהאל, "מחר הוא יום החלל האיראני, ומניסיון העבר אנחנו יודעים שהם עוקבים אחר המתרחש גם בכנס זה ואחרי הנאמר בו. סין עושה זאת בגדול ולבד ותחומים בחלל שהיו מנת חלקן של מעצמות בודדות בלבד, הופכים כיום למנת חלקן של יותר ויותר מדינות ברחבי העולם". הוא קרא לעשות "את כל המאמצים לשימור ופיתוח היכולות הטכנולוגיות בתחום החלל".
לפני כשבועיים הודיע משרד האוצר האמריקני כי יטיל עיצומים על 11 חברות ויחידים המעניקים אספקה לתכנית הטילים הבאליסטיים של איראן. ההודעה באה לאחר שוושינגטון דחתה את הטלת העיצומים ביותר משבועיים במהלך המשא ומתן לשחרור אסירים אמריקניים מהכלא האיראני, כך אמרו גורמים המעורים בנושא לסוכנות הידיעות רויטרס.
בנאום שנשא הנשיא האמריקני אובאמה בעניין הסרת הסנקציות על איראן, הוא אמר כי "במשך עשורים ארה"ב ואיראן לא דיברו אחת עם השניה. נשיאים רבים לפניי נלחמו על מנת שלא יתקיים איום גרעיני על ארה"ב, אני העדפתי ללכת לפיתרון דיפלומטי עם איראן. אנחנו רואים את התוצאות, איראן לא תגיע לידי נשק גרעיני. הסרת איום הנשק הגרעיני איננו גישור על כל הפערים בינינו, אך זו התחלה". עוד הוסיף אובאמה כי "במשך עשור איראן בנתה עשרות צנטרופוגות, כיום יש ברשותה שליש ממספר הצנטרפוגות שהיו לה טרם התחלת השיחות עם המעצמות. בנוסף, כיום אין לאיראן מספיק חומר ביקוע עבור הרכבת פצצה גרעינית אחת".