סערת הזיהום במפרץ חיפה: קודם לפגישת שרי הסביבה והבריאות עם מחבר דו"ח המחקר בנחשך אמש, אמר השר להגנת הסביבה אבי גבאי: "מאז הקמת הממשלה עוסקים שר הבריאות ואנוכי בנושא של חיפה, והזיהום ממפרץ חיפה. אנחנו מכירים בבעיה אנחנו לא מתעלמים ממנה. להפך, אנחנו מנסים לצמצם את רמת הזיהום בחיפה. את נושא המחקר אנחנו מכירים, כמו גם את פרופ' פורטנוי, פגשנו אותו ושמענו את הדברים. את נושא התינוקות לא שמענו, מאחר וזה נושא מזעזע, ביקשנו להיפגש עימו כבר היום וללמוד את הדברים ממקור ראשון ולהבין עד כמה הדברים וולידים, עד כמה ביססו את הבדיקות". שר הבריאות יעקב ליצמן הוסיף ואישר כי נושא תחלואת התינוקות חדש גם לו: "היינו כבר פעמיים בחיפה, ולא שמענו על זה".
צילום: בני פלבן
ראש עריית חיפה יונה יהב מסר לישראל היום: ״לראש העיר אין עמדה הנוגעת להיבטים מדעיים של המחקר לבד שהדברים יתפרסמו במהירות ובשקיפות. זאת מתוך תפיסה כי זכותו של תושבי חיפה לדעת את כל האמת הנוגעת לבריאותו ולבריאות משפחתו". עוד הוסיף יהב כי "עיריית חיפה היא היחידה הנלחמת בזיהום האוויר. אנחנו נלחמים על כך. אני באופן אישי סגרתי את בתי הזיקוק ובית המשפט הורה לפתוח אותם מחדש. בכוונתי להמשיך להילחם על בריאותם של תושבי מרחב חיפה. מדובר על שליש מתושבי מדינת ישראל! מעכו וקריית אתא, מוצקין וביאליק ועד נשר וקרית טבעון״.

"עריית חיפה היא היחידה שנלחמת בזיהום האוויר". ראש עיריית חיפה יונה יהב // צילום: קוקו
עוד מסר ראש העיר כי: ״ביוזמת עיריית חיפה נחתם הסכם בין המשרד להגנת הסביבה, עיריית חיפה וצוות החוקרים מאוניברסיטת חיפה ובמסגרתו מתבצע סקר אפידמיולוגי המתייחס, בין היתר, להשוואה של נתוני התחלואה בין שלוש ערים הגדולות בישראל. בכוונתינו לכבד הסכם זה הן את תוכנו והן את לוחות הזמנים כפי שנקבעו. ממצאי סקר הביניים יפורסמו במועד ובכל השקיפות הנדרשת. כל אמירה אחרת הינה הטעיית הציבור״
מוקדם יותר התייחס שר הבריאות ליצמן לנושא בכנס הלאומי השנתי לבריאות בת"א לזיהום בחיפה. השר אמר כי "אם זה נכון, אסור לעבור לסדר היום על דבר כזה. זה חמור מאוד". הוא הוסיף כי הוא לא קרא את הדו"ח ולא ידע עליו, וכי הוא ייפגש מחר עם השר להגנת הסביבה, יחד עם מחבר הדו"ח ועם אנשי מקצוע. על פי הדו"ח שפורסם אתמול בערוץ 2, תינוקות באזורים המזוהמים במפרץ חיפה נולדו במשקל נמוך ובהיקפי ראש קטנים בכ־30%-20% מבשאר השכונות בנפת חיפה. יתרה מכך, שיעורי התחלואה בסרטן באזורים אלה גבוהים בהרבה מהממוצע הארצי.המחקר מתבצע בימים אלה באוניברסיטת חיפה.
גם ראש עיריית חיפה, יונה יהב, התייחס לנושא. בראיון לגלי צה"ל אמר יהב כי לא הובא לידיעת העירייה דבר. "אנחנו 12 ראשי ערים שלא יודעים דבר על מה שאתם מדווחים". הוא הוסיף כי המפעלים הם מקור הזיהום החריג, והתפלא שרק לפני שלושה ימים התירה הממשלה העלאה של 20 אחוזים בהיקף הפעילות התעשייתית במקום.
ועדת הפנים והגנת הסביבה תקיים בשבוע הבא דיון לאור ממצאי המחקר המדאיג בעניין זיהום האוויר במפרץ חיפה. "הנתונים שהוצגו מדהימים", אומר יו"ר הוועדה ח"כ דודי אמסלם. "הם מאששים את החששות עליהם מתריעים התושבים זה שנים. המדינה חייבת לקחת אחריות על בריאותם של תושבי המפרץ, במיוחד לאור העובדה שמדובר בפגיעה בדור העתיד".
"הנתונים אינם מפתיעים"
ארגוני הסביבה ביקרו את מדיניות משרדי הממשלה ועיריית חיפה על רקע הממצאים החמורים במחקר. עמית ברכה, מנכ"ל "אדם טבע ודין" אמר כי "ידוע שזיהום אוויר גורם לתחלואה במחלות קשות, הנתונים שפורסמו אתמול אינם מפתיעים בחומרתם ואנו צופים כי גם התוצאות הסופיות של המחקר יראו זאת". הוא קרא שלא לחכות עד גמר המחקר ולהתחיל לבצע "פעולות רציניות ומשמעותיות להפחתת הזיהום".
ד"ר רויטל גולדשמיד, ראשת תא מגמה ירוקה בחיפה הוסיפה כי "נתוני התחלואה הקשים מעידים על המצב הקיים בחיפה, מציאות של זילות חיי האדם על ידי הרשויות הממלכתיות והמקומיות. הנתונים המטלטלים של זיהום האוויר היומיומי והתחלואה יוצאת הדופן בעיר הסרטן צריכים להרעיד את אמות הספים של עירית חיפה ומשרדי הממשלה האמונים על בריאותו של הציבור וסביבתו".
תינוקות במשקל ובהיקף ראש נמוכים
נתוני המחקר חושפים קשר אפשרי בין התחלואה החריגה לבין הקירבה לבתי הזיקוק ולמפעלים הפטרוכימיים הסמוכים. המחקר מצביע על שלושה מוקדי תחלואה עיקריים: קריית חיים וקריית ביאליק, דרום־מזרח קריית טבעון ורכס הכרמל בצד שפונה לאזור התעשייה. החוקרים מצאו כי התחלואה בסרטן ריאות ובלימפומה במוקדים האלה גבוהה עד פי חמישה מהממוצע הארצי. העובדה שנולדו לאחרונה תינוקות במשקל ובהיקף ראש נמוכים מעידה כי זיהום האוויר לא פחת, כפי שטוען המשרד להגנת הסביבה, ועל כל פנים לא בהיקפים שאינם מסכנים את האוכלוסייה.
המחקר הוזמן על ידי איגוד ערים חיפה והוא ממומן על ידי בתי הזיקוק וחברת החשמל.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
ד"ר חגי לוין, ראש מסלול בריאות וסביבה בביה"ס לבריאות הציבור באונ' העברית, הדגיש: "גם לטווח הקצר, משקל לידה נמוך הוא גורם סיכון לתמותה לאחר הלידה ולסיבוכים סביב הלידה ואפילו עד הגיל המבוגר, סוכרת ויתר לחץ דם, גם בעיות נשימתיות כמו אסתמה וגם בעיות קוגניטיביות כמו ירידה באיי־קיו".
מנגד, פרופ' יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים וטוקסיקולוגיה מאוניברסיטת בר־אילן וקופת חולים מאוחדת, אמר: "לאחרונה התפרסמו מחקרים מספרד ומבריטניה שמצאו כי בחשיפה לזיהום אוויר יש ירידה בהיקף הגולגולת של תינוקות ברבע סנטימטר. זהו נתון מובהק סטטיסטית, אך הירידה עצמה היא בסדר גודל קטן, שלא צפוי בדרך כלל לגרום לבעיה התפתחותית".
מקלות בגלגלי החוקרים
עוד עולה מהדיווח כי גורמים שונים טוענים להגבלה של פעילויות החוקרים. כך, לדוגמה, החוקרים ביקשו ליטול דגימות קרקע כדי לבחון הימצאות חומרים מסרטנים, אך בקשתם נדחתה על ידי איגוד ערים חיפה. מאיגוד ערים חיפה לאיכות הסביבה נמסר בתגובה: "הפורום המקצועי שכולל את נציגי המשרד להגנת הסביבה, נציגי משרד הבריאות ונציגי איגוד ערים לאיכות הסביבה במפרץ חיפה חשבו פה אחד כי מדובר במתודולוגיה שגויה ולכן לא אישרו שינוי במתווה המחקר".
נוסף על כך, לפני כמה ימים ראש עיריית חיפה יונה יהב דרש ממנכ"ל המשרד להגנת הסביבה להרחיב את המחקר גם לערים אחרות. גורמים במשרד רואים בכך "ניסיון למנוע את פרסום התוצאות". מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "ההסכם הבסיסי שנחתם כלל סקר אפידמיולוגי המתייחס, בין השאר, להשוואה של נתוני התחלואה בין שלוש הערים הגדולות בישראל".
המשרד להגנת הסביבה מסר: "הנחת העבודה של המשרד היא שרמת זיהום האוויר במפרץ חיפה גבוהה מאוד ולכן המשרד לקח אחריות, גיבש תוכנית ומיישם אותה בעוצמה".
ממשרד הבריאות נמסר: "המחקר לא נעשה במימון או בהשתתפות של משרד הבריאות. הנתונים טרם הוצגו לאנשי המקצוע במשרד".
מביה"ח רמב"ם בחיפה נמסר: "הנתונים אינם מוכרים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו