אוהבים חריף? זה בשבילכם

כתבה עם פלפל: זה לא סוד שהישראלים משוגעים על חריף • אבל הטרנד הזה התפתח גם למאכלים שלא היה אפשר לדמיין • מתי בפעם האחרונה אכלתם שוקולד חריף?

getty //

הישראלים למדו עם השנים לאכול יותר ויותר מאכלים חריפים. מנות רבות מוגשות במסעדות בסגנון חריף ואף חריף מאוד, אבל בתקופה האחרונה משהו קורה: החריף אט־אט מתחיל להשתלט על מאכלים שבעבר לא היה עולה על הדעת לדמיין אותם בטעם חריף ואפילו פיקנטי. לרטבים ולחטיפים החריפים כבר התרגלנו, אבל איך נשמע לכם שוקולד חריף? ומה לגבי מרק - שגם ככה מוגש חם - אבל מחוזק בחריף?

"הישראלים מאוד אוהבים חריף, ובאחוזים זה אפילו יותר קיצוני מהעולם", מסבירה שירי בירמן־כהן, מנהלת השיווק של שטראוס מזון טרי, "בארה"ב הפלפל השכיח ביותר במוצרי מזון הוא החלפיניו. באזור שלנו אוהבים יותר את השיפקה".

בעבר כל המזונות נולדו ממצרכים מקומיים. החריף נולד במקומות שלא היו בהם אמצעי שימור, למשל לבשר שהתקלקל היו מוסיפים פלפלים חריפים, שהתגלו כבעלי יכולות שימור טבעיות.

פיצוחי אלמנדוס, 8.90 ש' // צילום: עמית שטראוס
פיצוחי אלמנדוס, 8.90 ש' // צילום: עמית שטראוס

פיצוחי אלמנדוס, 8.90 ש' // צילום: עמית שטראוס

שוקולד היידי בטעם צ'ילי, 9 ש'
שוקולד היידי בטעם צ'ילי, 9 ש'

שוקולד היידי בטעם צ'ילי, 9 ש'

מסטיק מאסט חריף, 4.30 ש'
מסטיק מאסט חריף, 4.30 ש'

מסטיק מאסט חריף, 4.30 ש'

"גבר" לטעום? 

מסקר שערכה חברת שטראוס עולה כי שני שלישים מהישראלים (כ־61%) אוהבים לאכול חריף. בין השאר, עולה כי מגדר וגיל משפיעים על האהבה למאכלים חריפים: 72% מהגברים אוהבים חריף לעומת 51% מהנשים, וככל שעולים בגיל כך הנטייה לאכילת חריף עולה. 56% מהנשאלים בני 29-18 אמרו שהם אוכלים חריף; לעומת זאת, בקרב בני 50 ומעלה - 63% מהנשאלים אמרו שהם אוכלים חריף.

בתחום הקולינרי זה טרנד שמתרחב משנה לשנה גם במסעדות. תמיד יש במסעדות ביטוי למנה חריפה, ויש העדפה לטעמים דומיננטיים חריפים יותר.

מותג החומוס "אחלה" מושפע מהנעשה במסעדות והשיק מוצרים חריפים על בסיס פלפלים חריפים טריים: רוטבי חריף ישראלי אדום וירוק המבוססים על פלפל שיפקה ורוטב סלסה ישראלית בהשראת המטבח המקסיקני. 

קבנוס חריף, 14-10 ש'
קבנוס חריף, 14-10 ש'

קבנוס חריף, 14-10 ש'

קבנוס חריף, 14-10 ש'
קבנוס חריף, 14-10 ש'

קבנוס חריף, 14-10 ש'

אשכנזי, אוהב חריף?

החריף השתלט גם על מוצרים ועל מאכלים נוספים: גבינת סימפוניה חריפה ומסטיק מאסט בטעם צ'ילי חריף. אבל אם החריף במאכלים הללו נשמע בלתי שגרתי, מה תגידו על שוקולד חריף? במותג השוקולד מקס ברנר פיתחו פרלין שוקולד עם... פלפל חריף. כל ההשקות האלה נגזרו מהסקרים ומשיחות עם צרכנים, שהצביעו על עלייה בדרישה למוצרים חריפים.

לדברי בירמן־כהן, "בתחום המסטיקים המטרה היא כמובן לרענן ולחדש וזה פונה לבני נוער. הקונספט במקרה זה הוא של נועזות והמטרה היתה להשיק טעמים שעד היום לא היו במסטיקים ולהוסיף מרכיב כמו צ'ילי". כרגע המסטיק זמין במהדורה מוגבלת, אך לא מן הנמנע שיישאר במגוון המוצרים הקבוע.

מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה של כללית דן פתח תקווה, מפתיעה ואומרת שהחריף הוא בכלל לא טעם: מר, מתוק, מלוח וחמוץ הם טעמים. חריף לעומת זאת הוא סוג של כאב, צריבה, תחושה שמתעוררת בעקבות אכילת הפלפלים שגורמים לסוג צריבה. תחושת החריפות נובעת מאותה צריבה.

לדבריה, הגירוי יכול להיות שונה מאדם לאדם, וכל אחד יכול לקבל גירוי שונה מאותה כמות: "זה תלוי באזורי הטעם בלשון שלנו וזה עובד על תחושה של כווייה, של צריבה בקולטני הכאב בלשון, אבל לא בטעם".

רטבים חריפים של אחלה, 12.90 ש' // צילום: שלמי רביב
רטבים חריפים של אחלה, 12.90 ש' // צילום: שלמי רביב

רטבים חריפים של אחלה, 12.90 ש' // צילום: שלמי רביב

גבינת סימפוניה חריפה, 10.90 ש' // צילום:" שלמי רביב
גבינת סימפוניה חריפה, 10.90 ש' // צילום:" שלמי רביב

גבינת סימפוניה חריפה, 10.90 ש' // צילום:" שלמי רביב

תה ספייסי, 24.90 ש'
תה ספייסי, 24.90 ש'

תה ספייסי, 24.90 ש'

כולנו מכירים את הסטיגמה שלפיה אנשים מעדות אשכנז לא אוהבים חריף ועלולים לסבול ממנו יותר מאשר יוצאי עדות המזרח, אבל האמת היא שיש אנשים שפשוט אסור להם לאכול חריף. "לחולי אולקוס פלפל צ'ילי יכול לגרום נזקים משמעותיים", מסבירה אורבך, "גם לאנשים שיש להם בעיות במערכת העיכול, כדוגמת דלקות או פצעים בחלל הפה או המעי הגס - לא הייתי ממליצה לאכול חריף". 

לשאלה מה ההבדל בין פלפל חריף טבעי לחריף בחטיפים, אומרת אורבך: "החומר הבסיסי הוא זהה, אך כל מוצר צריך להישפט באופן ספציפי. צריך להסתכל אם מדובר בפלפלים טבעיים או במרכיבים אחרים".

ולשאלת השאלות - למה אנחנו אוהבים מאכל שלמעשה גורם סבל? אורבך מנסה להסביר: "מה שטוב בחריף הוא שהוא עושה הרגשה נעימה ומפריש אדרנלין. ג'ינג'ר וקינמון הם מחממים ולכן משתמשים בהם גם במדינות קרות. יש מדינות שבהן מי שאוכל חריף יותר נחשב ל'גבר'. זה נובע מכך שהסבילות לטעם חריף מתפתחת בהדרגה". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר