רוב הישראלים חלו בשפעת B - שלא נכללה בחיסון

"רוב מקרי השפעת הקשה הם מזן A ואילו זן B הוא הרבה פחות מסוכן ואלים"

חיסון שפעת (אילוסטרציה) // צילום: יהושע יוסף // חיסון שפעת (אילוסטרציה)

אחרי שכבר 1.7 מיליון ישראלים התחסנו נגד שפעת ואף הוזמנו כ-50 אלף חיסונים נוספים, כעת מתברר שאחד הזנים הדומיננטים השנה - תת סוג של שפעת מזן B כלל לא כלול בתרכיב החיסונים. הבשורות המרגיעות הן שהזן שאחראי לרוב המכריע של המקרים הקשים של סיבוכי שפעת ותמותה הוא זן שפעת החזירים, שכן היה כלול בחיסון.

המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות במשרד הבריאות מפרסם כי בבדיקה מדגמית של 100 דגימות מחולים נשאי שפעת B עולה כי אחד מתתי הזנים אינו נכלל בחיסון.

עוד עולה מהנתונים כי מכלל החולים שאובחנו עד כה עם שפעת, 53 אחוז היו חולים בזן B, שכאמור לא כלול בחיסון ו- 47 אחוז עם שפעת מזן A (שפעת החזירים).

עד כה מתחילת עונת השפעת, דווח למשרד הבריאות על  118 חולים במצב קשה עם סיבוכי שפעת ו- 17 חולים נפטרו.  19 חולים קשים מאותם אנשים שדווחו כחולי שפעת נדבקו בזן B והרוב בשפעת החזירים.

"החיסון שניתן כולל שני זני שפעת מסוג A וזן אחד מסוג B וכעת מצאנו שהוא לא מתאים. אך רוב מקרי השפעת הקשה הם מזן A ואילו זן B הוא הרבה פחות מסוכן ואלים", אומר פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות.

"החיסון היה יעיל נגד הזן העיקרי הקשה. ואילו זן B הוא זן פחות משמעותי. העובדה שזן B לא כלול בחיסון לא מסבירה את העליה בתחלואה לעומת שנים קודמות, כי עיקר התחלואה הוא מזן A", אומר פרופ' גרוטו. לדבריו "התחלואה נמצאת בשיא ועדיין לא התחילה לרדת ולכן עדיין שווה להתחסן".

מרוב החולים שאינם מתאשפזים, לא לוקחים בדיקות מעבדה לקביעת זן השפעת ולכן החולה הבודד לא יכול לדעת באיזה זן נדבק.

כ-20 מכל עשרת אלפים איש פנו למרפאות כללית ומכבי והתלוננו על "מחלה דמויית שפעת" כגון חום צינון או כאבים. שיעור גבוה פי שניים מהממוצע הרב שנתי לתקופה זו.

עם זאת החדשות הטובות הן שנצפתה ירידה במספר הפניות למרפאות בשל דלקת ריאות, פרט לבני 65 ומעלה שאצלם נמשכת מגמת עליה.

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר