שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

חברו הטוב, והמבין, של האדם

בטוחים שכלבכם יודע מתי אתם עצובים או שמחים? כנראה צדקתם √ מחקר חדש: כלבים מסוגלים לפרש רגשות של בני אדם

חברותיים מטבעם (אילוסטרציה) // צילום: getty // חברותיים מטבעם (אילוסטרציה) ,
חברותיים מטבעם (אילוסטרציה) // צילום: getty // חברותיים מטבעם (אילוסטרציה)

 כלבים ידועים כיצורים חברותיים מטבעם ובעליהם מוכנים להישבע שהם מבינים אותם. מחקר חדש מעלה כי ייתכן בהחלט שכלבים מסוגלים להבין רגשות של בני אדם ושל כלבים אחרים. 

חוקרים מהחוגים למדעי החיים ולפסיכולוגיה ניסויית באוניברסיטאות לינקולן בבריטניה וסאו פאולו בברזיל בדקו כיצד 17 כלבים מבויתים מגיבים להפגנת רגש. בפועל, הכלבים נחשפו למערכת מסכים שעליהם הוקרנו עשר תמונות של בני אדם ושל כלבים שהציגו מצבי רוח במנעד רחב, החל מחיוביים דוגמת אדם שמח וכלב משתובב, וכלה בשליליים דוגמת אדם כועס וכלב אגרסיבי. התמונות והקולות במחקר, המתפרסם בסיוע האגודה הישראלית לאקולוגיה, הוצגו לכלבים במשך חמש שניות. כמו כן, הכלבים נחשפו לקולות של כלבים ושל בני אדם שלעיתים תאמו את הבעות הפנים שהוצגו על המסכים ולעיתים לא.

ממצאי המחקר מאלפים: כלבים מתבוננים זמן רב יותר בהבעות פנים התואמות את הקול שהושמע להם, גם כשזה נגע לכלבים אחרים וגם כשדובר בבני אדם. כך, למשל, כשהוצגה תמונה של אדם שמח ובאותה העת נשמע קול של אדם שמח, הכלבים נטו להתבונן בתמונה זו זמן רב יותר. על רקע זה, החוקרים הסיקו כי כלבים יכולים לשלב בין סוגי מידע מחושים שונים לכדי הבנה רגשית.

מבחינת מחקרית, עד היום היה ידוע כי כלבים מסוגלים להיעזר ברמזים כמו הבעות פנים כדי לבצע הבחנה בין רגשות אנושיים חיוביים או שליליים, אולם טרם נערך מחקר שהראה שכלבים מסוגלים להבין אותם. ככלל, היכולת לקשר בין רמז ויזואלי לרמז שמיעתי ולזכות בתפיסה רגשית ידועה עד היום רק בקרב בני אדם ובקרב פרימטים.

יצוין כי המדגם במחקר הנוכחי מצומצם למדי וכי יש צורך במחקרים רחבי היקף, אם כי מעניין לציין כי בניגוד למחקרים אחרים שבהם הכלבים אומנו לפני הניסוי, במחקר הנוכחי הדבר לא נעשה והכלבים לא הכירו את בני האדם ואת הכלבים שאליהם נחשפו. "ייתכן שזו הסיבה שיכולתם להבין רגשות היא יכולת פנימית ולא התנהגות אסוציאטיבית", סיכמו החוקרים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר