צה"ל מזהיר: היתכנות למלחמה ב-2016

הערכות מצב של הצבא צופות היתכנות למלחמה בכמה מקרים • גורמי צבא: הלוחמה לא תסתיים ב-48 שעות

כוחות צה"ל בצפון // צילום: רויטרס // כוחות צה"ל בצפון ,
כוחות צה"ל בצפון // צילום: רויטרס // כוחות צה"ל בצפון

הערכות מצב שנערכו לאחרונה בצה"ל דורשות ממנו מוכנות גבוהה יותר למלחמה ב-2016 – לא בגלל שהסבירות למלחמה גדלה, אלא משום שההיתכנות ללוחמה אפשרית במספר רב של מקרים. 

לפי צה"ל, המלחמה הבאה תהיה שונה מהלוחמה שאליה הורגלנו ב-20 ו-30 השנים האחרונות. כלי שיט עשויים להיפגע, מטוסים עלולים ליפול ונתב"ג יכול להיסגר. בצבא מציינים כי לצה"ל יש כוח רב "להכות חזק" את מי שיפגע בישראל, אך אסור לטעות ולחשוב שיש פתרון קסם שיאפשר לסיים את הלחימה בתוך 48 שעות בלבד. העימות הבא, כך מעריכים בצבא, יהיה מורכב מאוד נוכח כמות הנשק הרבה שיש במזרח התיכון והמורכבות הגדולה באזור. 

בצה"ל מציינים כי המציאות באזורנו כל כך מורכבת, עד שלא ניתן לצפות מה יתפתח אלא רק לשרטט כיוונים עיקריים ולסמן צמתי החלטה ותפנית. על פי הסברה הרווחת בצה"ל, חמשת ה"מעצבים" העיקריים במזרח התיכון לשנת 2016 הם המעורבות הרוסית בסוריה, הסכם הגרעין עם איראן, המדינה האסלאמית (דאעש), השינויים בסעודיה והמתיחות בזירה הפלשתינית, שלא משפיעה באופן מהותי על המזרח התיכון, למרות חשיבות הנושא בישראל. 

צילום:אי.אף.פי

האיום מס' 1: חיזבאללה

בשבוע שעבר, בכנס המכון למחקרי ביטחון לאומי, אמר הרמטכ"ל כי האיום המרכזי אליו נערך צה"ל הוא חיזבאללה. על פי ההערכה העדכנית בצבא, הסבירות לפיה חיזבאללה יזום מלחמה עם ישראל היא נמוכה, אך קיימת סבירות בינונית לכך ש"גפרור שנדלק" יהפוך לעימות. בצה"ל סבורים כי למרות שחיזבאללה מורתע מישראל, הארגון מוכן לקחת סיכונים כדי לשמור על הקווים האדומים שלו. 

על פי ההערכות, כמעט בכל רגע נתון נמצאים בין 6,000 ל-7,000 פעילי חיזבאללה בסוריה, המשתתפים בלחימה מול מתנגדי המשטר. נוסף על הנפגעים הרבים מתמודד הארגון  גם עם מצוקה כלכלית קשה, שנובעת מצמצום תזרים המזומנים המגיע מאיראן, הנמצאת במצוקה כלכלית. העיכוב בהעברת מלוא התקציב של חיזבאללה, העומד על כמיליארד דולר בשנה, פוגע בתהליכי בניין הכוח של הארגון, אך בצה"ל מציינים כי את התקציב שכן יש לו משקיע הארגון בעדיפות ראשונה בחזית דרום לבנון, מול ישראל, ורק בעדיפות שנייה בלחימה בסוריה. 

בצה"ל מציינים עוד כי אף שלא רואים העברה ישירה של מערכות נשק רוסיות לחיזבאללה, רוסיה לא אחראית על מדינות הרוכשות ממנה אמצעים ומעבירות אותם לחיזבאללה. יחד עם זאת מציינים בישראל כי רוסיה אינה מעוניינת בהעברת מערכות רוסיות לידי ארגון הטרור ואינה מעלימה עין מהעניין. 

צילום:אי.אף.פי

מכווינה את הטרור נגד ישראל: איראן 

באשר להסכם הגרעין עם איראן, מציינים בצה"ל כי טמונים בו גם יתרונות, והעובדה שישנו צמצום בכמות הצנטריפוגות ברפובליקה האיסלאמית ללא תקיפה היא הישג לא מבוטל. יחד עם זאת, במערכת הביטחון מציינים כי ניתן היה להגיע להסכם טוב יותר שיעסוק גם במעורבותה האזורית של איראן ובעובדה שהיא חותרת לשינוי באיו"ש, מממנת את חיזבאללה, תומכת בחמאס ומכווינה ומממנת את הטרור נגד ישראל ברמת הגולן. 

לצד זאת, בישראל לא חוששים מההפשרה החד-פעמית של עשרות המיליארדים לאיראן כחלק מיישום הסכם הגרעין, ומציינים כי יש לעקוב אחר ההתפתחות הכלכלית במדינה לאורך שנים. ככל שאיראן תתפתח לאט יותר מבחינה כלכלית, כך היא תוכל לתמוך פחות בארגוני הטרור. 

המלחמה שלא נגמרת: סוריה

באשר לסוריה, סבורים בצה"ל כי ההסכם המתגבש בימים אלו בוינה יחתם בסופו של דבר, אך המבחן האמיתי הוא מבחן המימוש. ההערכה היא שמה שסוריה עברה בשנים האחרונות לא יכול להיות "מודבק בחזרה" בצורה פשוטה. 

בצה"ל מציינים כי לא קל לענות לשאלה מי מבחינתה של ישראל עדיף בסוריה- דאעש או הציר הרדיקלי (איראן, חיזבאללה ומשטרו של אסד). ישראל לא תלך נגד החלטת העולם להילחם בדאעש, אך החשש הגדול הוא שהציר הרדיקלי יצא מחוזק מהעימות עם דאעש ויצבור ביטחון עצמי רב. בישראל היו מעוניינים לראות ניצחון של הציר הרדיקלי בעימות, תוך השארתו מוחלש ומרוסן. הדרך לעשות זאת, לפי צה"ל, היא באמצעות מעורבות ואמירות ברורות של המעצמות – ארה"ב ורוסיה. 

"מלחמת עולם שלישית": דאעש

בצה"ל מתייחסים גם לאיום שמציב ארגון המדינה האיסלאמית, דאעש, על העולם כולו כ"מלחמת עולם שלישית". הכוונה אינה במובן הקלאסי של מלחמות העולם, אלא באופן של פגיעה בתרבות המערבית, כפי שבאה לידי ביטוי בפיגוע בפאריס ובהפלת המטוס הרוסי בסיני. 

לפי צה"ל, שלוחת דאעש הבשלה יותר מכל לפגיעה בישראל היא "מחוז סיני" הפועלת בחצי האי. על פי ההערכות מונה הארגון כ-1,000 פעילים שנלחמים בצבא המצרי מאז נפילתו של מורסי ביולי 2013. האיום על ישראל מכיוון הארגון הופך סביר יותר, ובתקופה האחרונה נשמעים יותר קולות בארגון העוסקים בהפניית משאבים לפגיעה בישראל.  

צילום: רויטרס

פוטנציאל להסלמה: הפלשתינים

באשר לזירה הפלשתינית, בצה"ל מציינים כי ישנה ירידה משמעותית בכמות הפיגועים הכללית, וגם בכמות הפיגועים הקשים. אולם כפי שניתן לראות בימים האחרונים, דפוס חדש של פגיעה ביישובים עצמם התבסס על ידי מפגעים צעירים לרוב, לא ממוסדים, בודדים, ללא אידאולוגיה ארגונית או תקציב מסודר. ההערכה בצה"ל היא שבזירה הפלשתינית קיים פוטנציאל גובר להסלמה, אם לא תהיה התערבות להרגעה. 

באשר לעזה, בצה"ל מציינים כי הפוטנציאל לעימות נוסף קיים, כאשר חמאס בונה במרץ את כוחו וממשיך בתהליך השיקום של יכולותיו הצבאיות. בצה"ל מציינים כי נכון לעת הזו חמאס מורתע, אך ההרתעה הזו לא תישאר לעד. המחלוקת התמידית בתוך חמאס קיימת, כאשר הזרוע הצבאית של הארגון מעוניינת לחבור דווקא לציר הרדיקלי ולאיראן, ואילו ההנהגה המדינית, בראשות חאלד משעל, מעוניינת דווקא בתמיכתה של סעודיה, שכידוע נמצאת כעת בעימות חזיתי עם איראן.  

להזהיר את נסראללה

חרף כל האמור, בצה"ל מציינים כי ישראל לא נמצאת במשחק דו-צירי, אלא דווקא במשחק רב-צירי, ובו הרבה צבעים, שחקנים ואינטרסים. במסגרת זו עשוי להיווצר מצב שבו לישראל דווקא אין אינטרס שיקרה אירוע רע מסוים לאחד מאויביה, והיתה רוצה, למשל, להרים טלפון לנסראללה ולהזהירו מפני אירוע ספציפי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר