"וירוס הזיקה צפוי להתפשט לכל יבשת אמריקה"

ארגון הבריאות העולמי באזהרה חריפה מפני הנגיף • גורם למומים בעוברים של נשים הרות שנעקצות על ידי יתוש נשא • בדרום אמריקה מפצירים: "אל תהרו"

בסיכון מוגבר. הריונית בברזיל  //  צילום: אי.פי.אי // בסיכון מוגבר. הריונית בברזיל ,
בסיכון מוגבר. הריונית בברזיל // צילום: אי.פי.אי // בסיכון מוגבר. הריונית בברזיל

"וירוס הזיקה, שגורם למומים קשים בעוברים של נשים הרות אם הן נעקצות על ידי יתושים הנושאים אותו, צפוי להתפשט בכל יבשת אמריקה, למעט קנדה וצ'ילה". כך הזהיר אתמול ארגון הבריאות העולמי. עד כה הווירוס, שהתפרץ בברזיל, התפשט ל־21 מדינות באיים הקריביים וברחבי יבשת אמריקה.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

מקרה ראשון בישראל של תחלואה בנגיף הזיקה אובחן בסוף השבוע האחרון. פעוטה בת שנתיים, שחזרה מקולומביה, אובחנה כנשאית של הנגיף. מצבה טוב והיא שוחררה מבית החולים.

בברזיל ובמדינות שכנות בדרום אמריקה גרם הווירוס לאלפי לידות של תינוקות עם מומים קשים, בין השאר תינוקות שמוחותיהם לא מפותחים ובעלי נזק מוחי. היות שאין חיסון מפני הווירוס ואין עבורו טיפול, רשויות הבריאות המליצו לנשים באזורים אלה להימנע מלהיכנס להריון. באל סלבדור הגדילו לעשות והגדירו את ההמלצה לשנתיים הקרובות. ואולם, ההמלצה בעייתית מאחר שמדובר באזורים המאופיינים בעוני ובחוסר מודעות לשימוש באמצעי מניעה. 

שר הבריאות של ברזיל אישר כבר בחודש נובמבר כי הווירוס קשור למומים המכונים מיקרוצפליה, הקשורה בהיקף ראש קטן מהממוצע. ארגון הבריאות העולמי דיווח ביום שישי על 3,893 מקרים מאושרים של מיקרוצפליה מאז התפרצות הווירוס - פי 30 יותר ממה שדווח מאז 2010. 

בהודעה של ארגון הבריאות העולמי צוין כי הדרכים היעילות ביותר למנוע את התפשטות הווירוס היא הדברה וחיסול אתרי רבייה פוטנציאליים, בעיקר גופים שיכולים לאגור מים בסביבת משקי בית, והגנה אישית מפני עקיצות יתוש. הארגון גם ממליץ לנשים שמתכננות לבקר באזורים נגועים לבדוק את הנושא מול הרשויות הרפואיות לפני כן.  

ארגון הבריאות העולמי וגופי בריאות נוספים פועלים כעת לאסוף מידע נוסף על הווירוס כדי לפתח חיסון שימנע את התפשטות המחלה. עד כה לא דווח על מקרים בארה"ב, למעט מקרה אחד בהוואי שהתפרץ אצל אישה ששהתה בתקופה האחרונה בברזיל. 

עבור הרשויות הברזילאיות מדובר באתגר חשוב. מעבר לפאניקה באוכלוסייה, הממשלה נמצאת תחת לחץ לפתור את המצב עד האולימפיאדה בריו דה ז'נירו, שתחל ב־5 באוגוסט.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר