הטכנולוגיה נוטה שלא להיות סלחנית כלפי טרנדים שהיו ועברו מן העולם. אם מוצר או שירות מסוים איבדו מקסמם - רוב הסיכויים שהם כבר לא יחזרו לשיא תהילתם. כך, למשל, שירות צ'טים כמו ICQ או מוצר כמו המינדיסק נהנו מפופולריות גדולה רק לכמה שנים, אך "נזרקו" הצידה ברגע שהגיעו פתרונות עדכניים וסקסיים יותר.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
על פניו, זה היה אמור להיות גזר דינה של טכנולוגיית המציאות המדומה (VR), שהיא שילוב של אינטראקטיביות ותלת־מימד. בסוף שנות ה־90 הייתם יכולים למצוא עמדות משחק של משחקי VR בכל קניון, אפילו בישראל, ואז, ביום אחד, הטרנד פשוט מת. פאסט פורוורד ל־2016, וכל מי שמבין דבר או שניים בטכנולוגיה או בגיימינג יודע שה־VR חזרה ובגדול, והיא הולכת לשלוט בשוק המשחקים, האפליקציות והבידור הדיגיטלי בשנים הקרובות.
הסיבה העיקרית לתחייה המחודשת של ה־VR היא כמובן עידן הסמארטפונים והאפליקציות, שהופכות את השימוש ביישומי VR לזול וזמין מאי פעם. לא עוד עמדות משחק במרכזי קניות, אלא תלת־מימד אצלכם בסלון, באמצעות הסמארטפון שמתלבש על מכשיר שעולה רק כמה עשרות שקלים.
בשנים האחרונות החלו ענקיות הטכנולוגיה להשקיע בתחום, ודגמים ראשונים של מוצרים מסחריים החלו לצוץ. בשנתיים האחרונות, בעידן שבו האפקטים המיוחדים במשחקי המחשב הופכים מתוחכמים יותר ומעניקים תחושת אותנטיות חסרת תקדים, ה־VR מאפשרת למשתמשים בה להטמיע את עצמם במציאות מדומה שמגיבה אליהם באופן אינטראקטיבי ומעניקה חוויה של 360 מעלות, ברזולוציה גבוהה ובתלת־מימד.
שליטה באמצעות מחשבה
קפיצת המדרגה בתחום קשורה גם לתחרות המסחרית בין ענקיות הטכנולוגיה השונות, המחפשות כל הזמן אפיקי צמיחה חדשים. נקודת ציון חשובה אחת היתה ב־25 במארס 2014, היום שבו פייסבוק של מארק צוקרברג הודיעה כי תמורת כ־2 מיליארד דולר רכשה את Oculus VR, חברת סטארט־אפ שפיתחה משקפי מציאות מדומה, משחקים ועזרים נוספים. שלושה חודשים לאחר מכן חברת גוגל הכריזה על אפליקציית Google Cardboard והציגה משקפי VR מקרטון, שהביאו לידי ביטוי אסטרטגיה הפוכה מזאת של פייסבוק - לא מוצר נלווה יקר, אלא קרטון שאליו מכניסים את הסמארטפון.
לסמסונג הקוריאנית יש את משקפי ה־GEAR VR, לסוני היפנית יש את פרויקט מורפיוס שהמיר משחקים של פלייסטיישן לזירת המציאות המדומה, ול־HTC יש את VIVE המבטיח.
Oculus הכריזה החודש על תחילתה של מכירה מוקדמת עבור מוצריה הכוללים משקפי Oculus Rift, שלט ייחודי וכמה משחקים. המוצרים ישווקו ללקוחות החל מחודש יוני, והמחיר שנקבע עומד על 599 דולר. היתרון הגדול של Oculus הוא פייסבוק. מארק צוקרברג להוט לשלב את הפלטפורמה החברתית בטכנולוגיית ה־VR והחליט לרכוש את החברה לאחר שניסה את משקפי Oculus Rift והבין ששם נמצא העתיד.
אחד הגימיקים שעליו עובדים עכשיו ב־Oculus יהיה שיגור מדומה, שיעניק תחושה למשתמש שהוא "משוגר" למקומות בעולם. צוקרברג טוען כי בעתיד "נוכל לתקשר את כל החוויה החושית והרגשות שלנו באמצעות מחשבה".
Oculus אחראית גם לפיתוח משקפי ה־VR של סמסונג, ה־GEAR VR, התואמים רק לסמארטפונים המתקדמים של סמסונג מדגמי גלקסי, נוט ואדג'. הגירסה החדשה של ה־GEAR VR שהושקה בסוף השנה שעברה עולה 99 דולר בארה"ב.
המורפיוס של סוני יאפשרו לפלייסטיישן 4 לבצע את קפיצת המדרגה לשוק המשחקים בטכנולוגיית VR. על פי הערכות, משקפיים אלה יושקו בקיץ הקרוב. לסוני יש יתרון על Oculus עם מאגר משחקים גדול יותר, וכמובן קונסולת פלייסטיישן 4 שמותאמת לטכנולוגיית ה־VR. סוני ישווקו גם עזרים שיאפשרו לדמות מגע עם הסביבה המדומה.
במשחקי ה־VR שיהיו זמינים לרוכשי המשקפיים נמצא "Eagle Flight", המתמקד בנשרים המעופפים בשמי הבירה הצרפתית, 50 שנה אחרי שננטשה על ידי בני אדם. משחק נוסף הוא "Eve: Valkyrie", המאפשר משחקי תפקידים עם ריבוי משתתפים, ממוקם ביקום הכולל 7,800 מערכות כוכבים ומאפשר השתתפות בקרבות חלל כטייסי חלליות קרב. משחק עם נקודה יהודית הוא "Golem", המאפשר שליטה בגולם משוטט בעיר נטושה.
בניגוד גמור למשקפיים הייעודיים של Oculus, סוני ו־HTC, גוגל הציגה משקפיים זולים מקרטון שמחירם החל מכ־15 דולר. לפי תפיסה זאת, משקפי ה־VR משמשים כלי עזר לאפליקציית ה־VR שלהם המותקנת בניידים.
זול, זמין אך עדיין בוסרי
השימוש ב־Google Cardboard אפשרי גם באמצעות משקפיים זולים עוד יותר שיוצרו בסין. למעשה, גוגל מנסים לשבור את השוק באמצעות אפליקציה חינמית, משקפיים זולים וסמארטפונים שנמצאים כבר ברשותם של מאות מיליונים ברחבי העולם. לאסטרטגיה זאת יש גם חסרונות, שכן החוויה תלויה באיכות המכשיר הנייד ולא מעניקה חוויה מלוטשת כמו באופציות היקרות.
גוגל כבר המירה חלק מהאפליקציות שלה, כגון Google Earth, כדי שיתאימו לטכנולוגיה החדשה. כמו כן, אפשר להוריד משחקי VR דרך חנות האפליקציות של אנדרואיד. על אף החסרונות, ל־Google Cardboard לא צריך להמתין ומדובר באופציה הנגישה והזולה ביותר גם למשתמש הישראלי.
אחד המשחקים המוצעים בגוגל פליי הוא "Insidious VR", המבוסס על סרט אימה ונועד להפחיד את המשתמש (לא מומלץ לילדים קטנים). המשחק "Titans of Space" מאפשר טיסה אינטראקטיבית במערכת השמש, ותכנים אלה ואחרים מבליטים את הפוטנציאל הגלום ב־VR אבל גם את חוסר בשלותו.
ה־VR אינה מוגבלת למשחקים בלבד וכבר היום סמסונג מציעה גישה לסרטים ולסדרות באמצעות נטפליקס ו"הולו". באמצעות המשקפיים יש למשתמש תחושה שהוא צופה בתכנים באולם קולנוע ולא בביתו. עוד שוק מבטיח הוא אירועי ספורט, שבאמצעות משקפי ה־VR יעניקו לצופה תחושה שהוא נוכח באירוע, אך עד שזה יקרה ההבטחה של VR צריכה להפוך למציאות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו