הסנקציות יורדות - והנפט צולל

שוק הנפט נמצא בשיא הסחרור, ומחיר חבית ירד מתחת לרף 30 הדולרים • באיראן מחכים לפרק חדש של צמיחה כלכלית - ולהפשרת מיליארדי דולרים • במרוויחים: חברות התעופה

צפויה צניחת מחירים. באר נפט // צילום: איי.פי // צפויה צניחת מחירים. באר נפט  ,
צפויה צניחת מחירים. באר נפט // צילום: איי.פי // צפויה צניחת מחירים. באר נפט

הסרת הסנקציות הצפויה מעל איראן ריסקה את מחיר הנפט בסוף השבוע, והיתה בין הגורמים שדחפו לנפילות שערים בבורסות. מחיר חבית נפט הגיע כעת לשפל הגדול ביותר ב־12 השנים האחרונות, והוא עומד על 29.70 דולרים בלבד. לפני שנה וחצי, לצורך השוואה, עמד המחיר על 108.37 דולרים - יותר מפי 3.5.

מחיר הנפט הוא כמובן רק היבט אחד מתוך רבים, במישור הכלכלי, שיושפעו מהצעד המדובר. לא רק כלכלת איראן, אלא העולם כולו צפוי להשפעות דרמטיות נוספות.

איראן מייצרת כיום כ־1.2 מיליון חביות נפט שהיא מוכרת תחת משטר הסנקציות. כעת, עם הסרתו, ונוכח מצבה הרעוע של תעשיית הנפט שלה, שתידרש לעזרת חברות התשתיות הזרות בענף, היא צפויה להגדיל את התפוקה שלה בשלב הראשוני בכ־500 אלף חביות ביום. טרם החלת משטר הסנקציות ב־2011 ייצרה איראן כ־2.5 מיליון חביות נפט מדי יום. יש לסייג ולציין שעקב הסנקציות הוזנחו התשתיות לייצור הנפט במדינה - ולנוכח תג המחיר המאוד נמוך של הנפט כעת, לא שווה להשקיע בכל מחיר בענף.

משטר הסנקציות השפיע לרעה על הכלכלה האיראנית. לפי ה"ניו יורק טיימס" בסוף השבוע, קצב האינפלציה הרשמי, כלומר זה שהממשלה בטהרן מצהירה עליו, ירד רק לאחרונה מרמה של 42% מדי שנה ל־12%. זוהי ירידה חדה באינפלציה, שמתלווה לתהליך דומה שעובר על המטבע הלאומי, הריאל האיראני, שמתחזק ביחס לדולר ולמטבעות הזרים. שתי המגמות צפויות להימשך.

ההשפעות ניכרות כמובן גם בשוק ההון האיראני. סוכנות הידיעות בלומברג דיווחה בסוף השבוע כי מדד המניות האיראני TEDPIX עלה בכ־2% בטהרן. המדד הגיע לרמת שיא שלא רשם מאז חודש אוגוסט האחרון. קרן המטבע הבינלאומית העריכה לאחרונה כי עם הסרת משטר הסנקציות צפויה הצמיחה באיראן לזנק מקרוב ל־0% בסיכום 2015 ל־7%-6% בקצב שנתי. 

המרוויחים - והמפסידים

מי שצפוי להרוויח מהמהלך, בין השאר, הן חברות ייצור המטוסים, שמקוות לחוזים שמנים בארץ האייתוללות, ולא רק הן - לאיראנים נכסים מוקפאים בעשרות רבות של מיליארדי דולרים בחשבונות בבנקים במערב, כפי שהצהיר שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף. לפי חלק מהפרסומים בסוף השבוע, מדובר בקרוב ל־46 מיליארד יורו.

לפי ה"וול־סטריט ג'ורנל", לצד סקטור האנרגיה והתעופה, הסרת הסנקציות צפויה להיטיב גם עם ענף הבנקאות האיראני. היא תקל גם על המסחר במדינה, והכל צפוי להוביל לגידול בביקוש למוצרי צריכה, בקרב המדינה שאוכלוסייתה נאמדת ביותר מ־80 מיליון נפשות. 

הצפי לתוספת ההיצע האיראנית לשוק הנפט הוא אחד הגורמים שנחשבים לאלה שדירדרו את מחיר הנפט. אחת הנפגעות הגדולות מהקריסה היא השכנה הדרומית של איראן, סעודיה, שנאלצת להתמודד עם תוצאות המהלך, וזאת תוך כדי הפעילות הצבאית שלה בתימן. נוסיף לכך את העובדה שהסעודים עצמם התרגלו מאז ומעולם לחיי רווחה ומותרות, והרי לנו שינוי של ממש בכללי המשחק בממלכה.

לפי נתונים שפירסמה רשת CNBC, הכלכלה הסעודית צמחה ב־2015 בכ־3.4%. השנה התחזית היא לצמיחה נמוכה יותר של 2.2%. אם זוכרים את נתוני הצמיחה של המדינה ב־2011, כשמחיר חבית נפט עמד על כ־110 דולרים, הם עמדו על כ־10% - כך שההאטה כבר מורגשת. עוד עולה כי שיעור האבטלה בקרב צעירים במדינה עומד על 30% ב־2014.

 

נתניהו בדרך לדאבוס

בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לצאת השבוע לכנס הכלכלי העולמי בדאבוס שבשווייץ. נתניהו לא צפוי לנאום בוועידה השנה, אבל הוא ישתתף בפאנל של שאלות ותשובות מול העיתונאי פאריד זכריה מרשת CNN. 

בדומה לביקורו לפני שנתיים, שעורר עניין רב עקב השתתפותו במקביל של נשיא איראן רוחאני, גם הפעם יעורר הנושא האיראני עניין רב בוועידה. במנהיגים הנוספים שיגיעו: ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, שר החוץ האמריקני ג'ון קרי, שר האוצר האמריקני ג'ייקוב לו ושר ההגנה האמריקני אשטון קרטר. יותר מ־1,500 מנהלים בכירים מעולם הכלכלה צפויים להשתתף בוועידה.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר