קרי מאשר - האסירים בדרך הביתה

במסיבת עיתונאים הודיעה מזכיר המדינה כי האסירים נמצאים בדרכם לארה"ב • מדיווח של סוכנות הידיעות רויטרס עולה כי ארה"ב עמדה להטיל סנקציות חדשות על טהרן וזאת על רקע הניסוי הבליסטי שביצעה

צילום: רויטרס //

במקביל להכרזה על הסרת הסנקציות על איראן ואישורה של סבא"א כי איראן מילאה את חלקה באופן מלא בהסכם עם המעצמות התנהלה דרמה לא קטנה במהלך היום כשנחשפה עסקת שחרור האסירים בין ארה"ב לאיראן.

שר החוץ קרי אישר הערב כי האסירים נמצאים בדרכם אל ארה"ב.

הסיפור האמיתי - מאחורי הקלעים של המו"מ על שחרור האסירים

סוכנות הידיעות רויטרס חושפת הערב (יום שבת) כי שר החוץ האיראני זריף הזהיר את מזכיר המדינה ג'ון קרי כי אם ארה"ב תחליט להציב סנקציות חדשות על איראן הדבר יפגע בעסקת שחרור האסירים עליה ניהלו מו""מ חשאי במשך כחודשיים.

רויטרס

הסנקציות שהיו אמורות להיות מוטלות על איראן באו על רקע הניסוי בטיל בליסטי מלפני כמה חודשים והיו אמורות להכנס לתוקפן בצורה מהירה.

 

בעקבות שיחתו של זריף עם קרי, התכנסו קרי ויועצי הנשיא אובמה לישיבת חירום ודנו בהמשך הצעדים.  לפי הדיווח, הממשל החליט ממש בדקה התשעים, להתקפל ולהשעות את הסנקציות ולהמשיך בעסקה כמתוכנן. 

המו"מ נשמר בסוד גם בתוך הממשל האמריקני והיה ידוע רק למספר מצומצם של אנשים.  ב-29 בדצמבר קרי הודיע לשר החוץ זריף כי ארה"ב עומדת להטיל סנקציות חדשות על איראן בעקבות הניסוי הבליסטי שערכה המדינה וזאת בניגוד להגבלות הקיימות עליה כיום.  זריף, ענה לקרי כי הדבר יוביל לכשלון המו"מ על שחרור האסירים.

הממשל ממשיך להכחיש כי קיים כל קשר בין ההתקדמות בהסכם הגרעין לבין המו"מ על עסקת האסירים.

עיסקת שחרור האסירים יוצאת לדרך

בית המשפט האיראני שחרר היום (שבת) ארבעה "אסירים אמריקנים בעלי אזרחות כפולה", זאת בעקבות החלטת המועצה לביטחון לאומי האיראנית, ובמסגרת החלפת אסירים בין איראן לארה"ב, כך מסר דובר מערכת המשפטים של הרפובליקה האסלאמית.

דיווחים כי עסקת השחרור יצאה לדרך // צילום: אי פי ואי.אף.פי
דיווחים כי עסקת השחרור יצאה לדרך // צילום: אי פי ואי.אף.פי

דיווחים כי עסקת השחרור יצאה לדרך // צילום: אי פי ואי.אף.פי

בין השבויים, העיתונאי האיראני-אמריקני של הוושינגטון פוסט, ג'ייסון רזיאן, 39, שנעצר ביולי 2014 בביתו שבטהרן. בוושינגטון פוסט אומרים כי הם "שמחים לשמוע על השחרור אולם ישחררו הצהרה רשמית רק כאשר דבר השחרור יהיה וודאי".

ג'ייסון, שעבד עבור כשליח הוושינגטון פוסט באיראן, הואשם על ידי הרשויות האיראניות בריגול. בסוף שנת 2015, והוא נידון למאסר בפועל בגזר דין שלא פורסם לציבור.

כמו כן דווח כי הסטודנט מת'יו טרוויץ', שישב גם הוא בכלא האיראני שוחרר במשך 40 ימים. משפחתו אישרה את הדברים.

זריף וקרי. העסקה עומדת בלוחות הזמנים המתוכננים // צילום: איי.פי

במקביל הודיעה ארצות הברית כי עומדת לשחרר שבעה אזרחים איראנים המרצים מאסר על אדמת ארה"ב.

כבר בשעותה ערב (יום ש')  אישר עו"ד של אחד האסירים האיארנים המרצים את עונשם בארצות הברית, כי הנשיא ברק אובמה חתם על חנינה של ארבע האסירים האיראנים.

כמו כן, משרד המשפטים האמריקני אישר כי הוא ביטל את האשמות כנגד 14 אסירים נוספים.

עוד באתר: שרת החוץ השבדית מעורבת בשחיתות

בהתאם להסכם המעצמות אמורות להסיר את הסנקציות המוטלות עליה מאז שנת 2006, כאשר יפורסם דוח הועדה לאנרגיה אטומית של האו"ם על התכנית הגרעין של איראן. איראן וארה"ב ניתקו את היחסים הדיפלומטיים ביניהם בשנת 1980, מעט אחרי המהפכה האסלאמית באיראן. מאז חתימת הסכם הגרעין בוינה בקיץ האחרון, היחסים בין המדינות חודשו, כמו גם היחסים בין איראן לשאר המעצמות. ההודעה על שחרור השבועיים הוכרזה כאשר מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, ושר החוץ האיראני, מוחמד זריף, נועדו יחד, במסגרת השיחות על הסכם הגרעין בוינה. עוד נודע כי במסגרת הסרת הסנקציות המוטלות עליה, מתכננת איראן לרכוש 114 מטוסים מחברת איירבאס. זו האחרונה הכחישה כי היא מנהלת משא ומתן עם איראן עד להסרת הסנקציות. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר