אם היו מחלקים פרסי נובל לצביעות, לרשעות ולדו־פרצופיות, שבדיה בוודאי היתה זוכה בהם. שרת החוץ השבדית, בלי למצמץ ותוך עיוות שפתיים מרושע, ממשיכה לתקוף את מדינת ישראל ובעבר אף קשרה את הפיגוע הנורא בפאריס להתנהלות ישראל מול הטרור הרצחני.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
חיילי צה"ל ואזרחים אמיצים נאבקים בגל טרור מורכב ומסובך, והיא מאשימה אותם במעשי הריגה בלתי חוקיים. בכל העולם, כולל בשבדיה, אנשי משטרה וכוחות ביטחון יורים על מנת להרוג מחבלים המבצעים פעולות טרור, ושרת החוץ השבדית בחרה להפנות את חיצי הביקורת שלה נגד ישראל, העומדת כבר שנים בחזית המאבק בטרור.
בביקור בשבדיה סיירנו לאורכה ולרוחבה, התרשמנו מארמונותיה ומנופיה, למדנו על ההיסטוריה שלה שמתחילה עוד בתקופת האבן, על גיבוריה הוויקינגים ועל האוכלוסייה שהיתה אז הומוגנית ברובה. אפשר רק להתקנא במדינה שנהנתה מתקופת השלום הארוכה ביותר בהיסטוריה האנושית. המלחמה האחרונה שבה שבדיה היתה מעורבת התרחשה בשנת 1814, מול נורבגיה. שבדיה היתה ניטרלית במלחמות העולם הראשונה והשנייה, וסערות המאה ה־20 פסחו עליה.
שבדיה שינתה את פניה. ממדינות רבות, הלומות מלחמה ומצוקה, הגיעו אליה המוני מהגרים - בעיקר מוסלמים. קהילות מוסלמיות נוצרו בעריה ובמחוזותיה של שבדיה, ויש להן השפעה על הפוליטיקה הפנימית. מה לא עושים מדינאים באירופה כדי להתרפס בפני המהגרים על מנת לקבל את קולותיהם בבחירות? שרת החוץ השבדית מוכנה למכור ערכי מוסר ויושרה, רק כדי לקושש כמה קולות של מוסלמים בארצה.
מדינת ישראל לא יכולה לעבור לסדר היום על ההתבטאויות המרושעות של שרת החוץ השבדית. עברו השנים שיהודים היו שק חבטות לכל צר וצורר, בבחינת הכה ביהודים ותציל את המדינה שבה אתה חי. שבנו אחרי אלפיים שנה למולדת כדי שהצבועים באירופה יחדלו להטיח בנו האשמות שווא. כל אותם צבועים ישלמו במוקדם או במאוחר את מחיר העמדת הפנים והציניות העלובות שלהם.
ההנהגה הישראלית ומשרד החוץ חייבים לחשוף את השקרים והניסיונות הבלתי פוסקים לייצר דה־לגיטימציה לזכותה של ישראל להגן על עצמה. העולם היום פתוח מתמיד להבין את אמירותיה ועמדותיה של ישראל. כל מי שראה את החיילים האמריקנים מושפלים על ספינה איראנית, חייב להפנים כי המאבק הוא על עתיד הציביליזציה המערבית. אם שבדיה תמשיך בדרכה הנלוזה, היא תהיה מהראשונות לשלם את מחיר זדונה. התעריף כבר מצוי בתוכה ומוכר לכל בר דעת.
• • •
"אבסורד ושערורייה"
ההתחסדות של אירופה, ובמיוחד שטוקהולם, נענתה אתמול במתקפת נגד של רה"מ • "האיחוד האירופי נוהג כלפינו לא בסטנדרט כפול, אלא בסטנדרט משולש" • על התבטאויות שרת החוץ השבדית: "גם בצרפת ירו במחבל דוקר; מדוע שם היא לא מבקשת לפתוח בחקירה?"
הגישה של מדינות אירופה לישראל, הלוקה לעיתים קרובות בהתחסדות, נענתה אתמול ברטוריקה חריפה ביותר מצד ירושלים: ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול לממונה על יחסי החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, כי היחסים עם האיחוד דורשים "אתחול מחדש".
"האיחוד האירופי נוהג להפעיל כלפי ישראל סטנדרטים מיוחדים", אמר נתניהו בשיחה עם עיתונאים זרים במהלך ארוחת ערב בבירה, "לא בסטנדרטים האוניברסליים ולא בסטנדרט כפול - אלא בסטנדרט משולש".
נתניהו הדגים והתייחס לכך שאירופה מסמנת מוצרים שיוצרו מעבר לקו הירוק. "הפעם האחרונה שסימנו אותנו באירופה היתה לפני 70 שנה", אמר, "יש בעולם 200 אזורי סכסוך נוספים, אבל מסמנים רק מוצרים מישראל".
לפי נתניהו, "זה לא מקובל. יש לנו ידידים רבים באירופה, ורובם מתנגדים לצעדים הללו. אני אומר לכולם: הצעדים האלה הם בכיוון הלא נכון. כשאני מזהה סטנדרט כפול, אני לא שותק".
נתניהו התייחס גם לדבריה של שרת החוץ השבדית מרגוט וולסטרום, שקראה לחקור אם ישראל מוציאה להורג מחבלים ללא משפט - צעד שזכה בישראל לגינוי רשמי. "מה שהיא אמרה הוא שערורייתי, לא מוסרי, לא צודק וטיפשי - וגם לא נכון", הסביר נתניהו, "אנשים מגנים על עצמם מפני דוקרים שמבקשים להמיתם ויורים בהם. זו הוצאה להורג? אז מדוע הפגיעה במחבלים בפיגועים בצרפת היא לא הוצאה להורג? גם בצרפת ירו במחבל שדקר בסכין. האם שרת החוץ השבדית מבקשת לפתוח גם שם בחקירה? או בארה"ב? זאת דרישה אבסורדית".
מדובר בהתבטאות ראשונה של נתניהו השבוע בנוגע לדברי שרת החוץ השבדית. השבוע אמרה סגנית שר החוץ, ח"כ ציפי חוטובלי, כי "מדינת ישראל סוגרת את הדלת בפני שבדיה לביקורים רשמיים בישראל. במשך יותר משנתיים היחסים עם שבדיה נמצאים ברמה מסוימת של נתק. אנחנו מסרבים לביקורים של שרת החוץ השבדית בישראל". היא הודתה כי "ישראל מעבירה מסר ברור לשבדיה: אתם מגבים טרור. התנהגותכם מעניקה רוח גבית לדאעש לפעול בכל תחומי אירופה".
שר המדע אופיר אקוניס (ליכוד) ביקר את השבדים ואמר כי "נדרש צעד מעשי - החזרת שגריר ישראל משטוקהולם להתייעצויות. לא מדובר במעידה חד פעמית, אלא במדיניות".
"פוגע רק בפלשתינים"
גם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, הנמצא בימים אלה בביקור בברלין, התבטא ברוח דומה. במפגש עם נשיא הפרלמנט האירופי מרטין שולץ ומנכ"ל תאגיד התקשורת הגרמני שפרינגר, אמר יו"ר הכנסת כי "מדינות ואישים באירופה לא יכולים לומר שהם מתנגדים לאנטישמיות, ובאותה נשימה להיות אנטי־ישראלים. ישראל תשרוד את סימון המוצרים! מי שלא ישרוד הן אלפי משפחות פלשתיניות, שעובדות כתף אל כתף עם חבריהן היהודים ומקיימות שם חיים משותפים". אדלשטיין אמר כי "זה יפגע בכלכלתם, ובחייהם, ויהרוס גם את זרעי השלום שמתקיימים באותם איזורי תעסוקה".
שולץ, מצידו, אמר ש"יחסי ישראל־גרמניה טובים, להבדיל מיחסי שבדיה־ישראל, כפי שאפשר לראות היום. האנטישמיות הגואה צריכה להדאיג את כל אירופה". הוא הביע התנגדות לסימון מוצרים מיהודה ושומרון, מפני שהדבר "יפגע בעיקר בפלשתינים שמשתכרים שם בכבוד".
על הנאום השנוי במחלוקת שנשא ב־2014 אמר נשיא הפרלמנט האירופי כי נפגש "עם צעירים ישראלים ופלשתינים, ואחד מהם סיפק נתונים לגבי הפלייה לרעה בהקצאת מים לפלשתינים. בסך הכל שאלתי אם זה נכון, לא קבעתי עובדה".
בעניין השבדי, חשוב לומר, יש גם גישות שונות בתכלית מזו של השרה וולסטרום. הדבר בלט במיוחד במה שאמר חבר הפרלמנט האירופי משבדיה לארס אדקטוסון, שנאם בכנס של השדולה הפרו־ישראלית באירופה EIPA. הוא קרא לאיחוד האירופי "להתנות כל סיוע לרשות הפלשתינית בהפסקה מוחלטת של ההסתה לאלימות בתקשורת של הרשות, וכן בדחייה מוחלטת של הרשות לכל סוגי האלימות". עוד קרא ליו"ר הרשות אבו מאזן להפסיק לתמוך במשפחות המחבלים הפלשתינים.
גם סגן נשיא הפרלמנט האירופי, יואן מירסלה פאצ'ו, ציין בכנס כי "ליחסי ישראל־האיחוד האירופי דרושים יותר גזרים ופחות מקלות. אין שום היגיון בעיניי ליצור אנטגוניזם בין האיחוד לבעלת בריתו החשובה ביותר במזרח התיכון".
העולם הסתקרן
אגב, המתיחות הדיפלומטית עם שבדיה מעוררת סקרנות גם מעבר לים. במאמר מקיף של ה"וושינגטון פוסט", שכותרתו "היחסים הרעים בין ישראל לשבדיה הפכו לגרועים בהרבה", מפורטות חלק מההתבטאויות האחרונות של גורמים בישראל נגד שטוקהולם.
העיתון אף מגולל את מערכת היחסים המורכבת בין המדינות מאז נכנסה שרת החוץ השבדית לתפקידה באוקטובר 2014, כחלק מממשלת שמאל חדשה.
במאמר מצוטט מומחה לענייני המזרח התיכון במכון השבדי ליחסים בינלאומיים, שאמר באוקטובר כי ארצו "נאלצה לשבת במושב האחורי בכל הנוגע לתהליך השלום בין ישראל לפלשתינים". הסיבה, לטענתו, "היא שישראל ממאנת להקשיב לה".
שלמה צזנה, גדעון אלון, ארז לין ונצחיה יעקב טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו