יודע כל נהג: אין דבר מקומם יותר מלצאת מהבית עם הרכב ולהיפרד מעשרות שקלים, ובמקרים חריגים אף מסכום תלת ספרתי, על חניה.
נכון, אפשר להשתמש בתחבורה ציבורית, אבל בהתחשב במחסור של מערכת נוחה ויעילה שכזו בישראל, לצד היעדרה של התחבורה הציבורית בסופי שבוע, אפשר להבין מדוע משפחות רבות אינן יכולות להסתדר בלי רכב פרטי.
המצב מכעיס במיוחד כשאין חלופה לחניה, כמו בבתי חולים, בשדה התעופה, במקומות בילוי, ואף בבתי קברות. ביררנו את המחירים בחניונים רבים ברחבי הארץ, ושאלנו את מפעילי החניונים מדוע המחירים גבוהים במיוחד.
הלקוחות שבויים - ומשלמים
לדברי עו"ד אהוד פלג, מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות, "תחום החניונים נשען על מצוקת חניה, בעיקר בערים הגדולות ובמקומות ספציפיים, שם החניה היא אילוץ והלקוחות הם 'שבויים'. בתי חולים הם דוגמה למצוקת חניה בלתי רגילה. תחקיר של סיירת המועצה לצרכנות העלה שאחד הגורמים לייקור מחירי החניה הוא הבעיה של תמחור במחיר חד־פעמי, ללא קשר למשך הזמן שבו הלקוח נמצא בחניון. דבר זה יכול להיות הסדר טוב למי שמגיע לכמה שעות, אבל אין סיבה שמי שמגיע לחצי שעה ישלם עשרות שקלים". בהקשר זה הזכיר עו"ד פלג הצעת חוק שניסחה המועצה, ושהוגשה על ידי ח"כ עמר בר־לב (המחנה הציוני), ולפיה חניונים יחוייבו לתמחר את דמי החניה גם לפי משך זמן קצר של שעה, והחל מהשעה השנייה - לפי פרקי זמן של 15 דקות. בעיה נוספת שעליה הצביע פלג היא מצב שבו החניה הופכת ממותרות לאילוץ. "למשל", הוא אומר, "יש בתי חולים שממוקמים במקומות שאליהם לא מגיעה תחבורה ציבורית, בעיקר בסופי שבוע. אם רוצים לבקר שם, המחיר בחניון לא פרופורציונלי".
החניון היקר ביותר בין בתי החולים הוא, איך לא, באיכילוב שבתל אביב. החניון עצמו שייך למרכז ויצמן הסמוך, אולם המבקרים אשר מגיעים לבית החולים ולא מוצאים חניה באזור נאלצים לחנות בחניון המרכז המסחרי ולשלם מחיר גבוה במיוחד. כמה גבוה? המחיר המקסימלי ליום עומד על 70 שקלים - אבל תקופת היממה "מתאפסת" בחצות, כך שמי שמגיע בלילה ויוצא לפנות בוקר ישלם מחיר מופקע במיוחד.
טלי כהן מרמת השרון, לדוגמה, נאלצה לשלם על החניה, תחזיקו חזק, 140 שקלים. "נכנסתי לחניה בשעה 19:31, ויצאתי למחרת בשעה 13:00. שילמתי 140 שקלים על פחות מיממה!" סיפרה. פירוש הדבר הוא שמי שנכנס למיון לפני חצות ויוצא קצת אחר כך - צפוי ל"קנס" דומה.
אף שמשרד הבריאות קבע מחיר מירבי לתשלום בבתי חולים ממשלתיים, שעומד על 20 שקלים ליום, המחירים במרכז הרפואי בת"א ובבית החולים רמב"ם בחיפה גבוהים יותר. הסיבה היא שלמרכז הרפואי בתל אביב אין מגרש חניה בבעלות בית החולים, וברמב"ם, שבו החניה עולה 39 שקלים ל־24 שעות, החניון אינו בבעלות ממשלתית. התחמקות מאחריות? תלוי את מי שואלים.
ומה קורה במרכזים רפואיים אחרים בארץ? בהדסה עין כרם, למשל, אכן מוצע חניון ב־20 שקלים, וניתן להיכנס ולצאת באותו יום מהחניון ללא כל הגבלה, אבל יש צורך בהסעה פנימית ממנו אל המחלקות השונות. חניון מקורה וקרוב יותר למגדל האשפוז עולה יותר - גם לבעלי תו נכה.
בבית החולים וולפסון בחולון עומדים בהנחיית משרד הבריאות וגובים 20 שקלים בעבור החניה, אולם היות שפעמים רבות החניון מלא, מבקרים רבים מחנים בחניון "אחוזת החוף" שמעבר לכביש, שמציע הנחה גבוהה לתושבי תל אביב, אך לא לתושבי חולון. העלות הנמוכה, לצד יציאה וכניסה חופשיות, תקפה גם בבתי החולים בילינסון בפתח תקווה, מאיר בכפר סבא ובאסף הרופא בראשון לציון. המחירים המוזכרים נוגעים בעיקר למבקרים בבתי החולים. אם מדובר בחולה עצמו או בבן משפחה מדרגה ראשונה, מציעים המוסדות הרפואיים הנחות והטבות המשתנות מבית חולים אחד למשנהו, כך שבהחלט מומלץ לבדוק כל מקרה לגופו, בהתאם לצורך.
משלמים - גם בבית העלמין
שלא כמו בתי החולים, החניה בבתי עלמין ברחבי הארץ היא בחינם - פרט לבית העלמין דרום בחולון, שם גובים 12 שקלים לכניסה חד־פעמית, מה שהוביל לכעס בקרב הבאים בשעריו. בחברה קדישא הבהירו כי "שטח החניה נכבש בידי קבלני מצבות, שהסבו לא אחת נזק לרכבים החונים. בעקבות זאת נאלצה החברה למסור את ניהול החניון לידי זכיין, שדאג לפינוי, לניקיון ולטיפוח בית העלמין וסביבתו, וגובה 12 שקלים בלבד על חניה ללא הגבלת זמן במגרש הנושק לבית העלמין. עם זאת, הזכיין מחויב לאפשר חניה ללא תשלום לאבלים מדרגה ראשונה של הנפטר". רבים מבני משפחות הנפטרים העידו כי לא ידעו על הפטור הזה, וכי הוא לא צוין בפניהם.
מקום נוסף שבו החניה יכולה להצטבר לסכום לא מבוטל הוא נמל התעופה בן־גוריון. אף שהמחירים תלויים במשך זמן החניה, המחיר בחניון ארוך טווח ליממה יעמוד על 80 שקלים בחניה הסמוכה לטרמינל 3. לצד זאת, חניון לטווח ארוך שאינו צמוד לטרמינל מציע חניה תמורת 40 או 70 שקלים ליממה, ושירותי הסעה פנימיים ללא תשלום נוסף. בשדה התעופה דב בת"א פועל מגרש חניה המשמש לחניה ארוכה וקצרת טווח, ו־30 הדקות הראשונות הן ללא תשלום. מחיר החניה הוא 18 שקלים לשעה, ועד מקסימום של 60 שקלים ליממה.
באתם לשופינג? מצוין, שלמו
גם חניונים בקניונים ובמתחמי בילוי אחרים עלולים להגיע למחירים מופקעים בעבור כמה שעות. כל מתחמי הבילוי האלו מציעים תמחור שעתי ותמחור יומי, ולרובם גם תעריף מוזל בערבים ובסופי שבוע. בולט לרעה החניון של מרכז הירידים בת"א, שמי שבוחר לבקר בו נאלץ לשלם מחיר שערורייתי של 50 שקלים לשעתיים, ועד 73 שקלים ליום. בנמל תל אביב התמחור בסוף השבוע, אז מגיעים רוב המבקרים, עומד על 16 שקלים לשעה הראשונה ו־4 שקלים לכל רבע שעה נוספת. בקניון עזריאלי, המחיר בימי חול בבוקר עומד על 15 שקלים לשעה הראשונה, כל רבע שעה נוספת מתומחרת ב־3 שקלים, והחל מהשעה הרביעית ב־5 שקלים. מדובר בפתרון לא זול לאלו שמקיימים פגישות במגדלי המשרדים, בקניון, או לאלו שיוצאים מהעיר באמצעות הרכבת.
בירושלים, שעת חניה ראשונה באלרוב שדרות ממילא היא חינם. מחיר השעה השנייה הוא 12 שקלים והחל מהשעה השלישית תשלמו 3 שקלים לכל רבע שעה. בחניון גן העצמאות בעיר, המשרת אנשים רבים שמגיעים לבירה, תשלמו 14 שקלים לשעה הראשונה, ו־2.5 שקלים לכל רבע שעה נוספת. סביב שוק מחנה יהודה המחירים מאמירים לכ־20 שקלים לשעה.
בשורה התחתונה, שווה לבדוק את תעריפי החניה בכל מקום שאליו אתם נוסעים, במיוחד בערבים ובסופי השבוע, ולא להתבייש לבדוק את זכאותכם להנחה. לפעמים מונית משתלמת הרבה יותר, ובינינו - גם חניה לא חוקית בכחול־לבן וקנס של 100 ש' יכולים להתגלות כחיסכון - מי היה מאמין.
תגובות:
תעריפים מוזלים, הסדרים והנחות
ממרכז הירידים בתל אביב נמסר כי הוא "פועל רבות על מנת להקל ככל הניתן במחיר החניה לקהל המבקרים במתחם, ומציע חניה מוזלת במועדים של אירועים ותערוכות במתחם. כך, במהלך מופעי הפסטיגל וחודשי הקיץ לדוגמא התאפשרה חניה ללא הגבלת זמן במחיר של 35 ש' ליום חניה מלא".
בתגובה לטענה בדבר מחירי חניוני בתי החולים, נמסר ממשרד הבריאות כי "על פי חוזר מינהל רפואה נקבע כי על הנהלת בתי החולים להגיע להסכם עם בעלי או מפעילי מגרשי חניה פרטיים הסמוכים לבתי חולים באשר לפטורים מתשלום. שר הבריאות פועל להוריד את מחיר החניה בבתי החולים ואף בוחן אפשרות להקטין את משך זמן האשפוז המזכה את בני המשפחה לקבל שירותי חניה חינם".
מהמרכז הרפואי ת"א נמסר בתגובה: "במתחם בית החולים לא קיים חניון למבקרים, ובית החולים נשען על חניון 'מרכז ויצמן' המופעל על ידי חברה פרטית והנו באחריותה הבלעדית".
מהנהלת קניון ויצמן סיטי נמסר כי "מחירי החניון זולים ממחירי חניונים פרטיים בלב תל אביב ומשקפים את עלויות השמירה, הארנונה של עיריית ת"א וכיו"ב. בשל מיקומו המרכזי, החניון אמנם משרת גם את באי בית החולים איכילוב, אך אינו בבעלותו ולכן החלטת משרד הבריאות לא חלה עליו. ראוי לציין כי הנהלת החניון הגיעה להסדר עם ביה"ח לטובת המאושפזים ובני משפחותיהם".
מבית החולים רמב"ם נמסר כי "החניה בחניון התת־קרקעי נבנתה במימון חברה בת של בית החולים שנטלה הלוואה גדולה לטובת הנושא. חניון זה אינו בבעלות ממשלתית ולא נבנה על ידי המדינה. בימים אלה נעשית בחינה של משרדי האוצר והבריאות להעביר לרשות המדינה את החניון. כמו כן, יש חניה מוזלת מאוד ומסובסדת באזור הרכבת, מרחק של כ־150 מטר".
ממנהל בית החולים וולפסון, ד"ר יצחק ברלוביץ, נמסר כי "המחיר בחניון הוא המחיר המירבי לפי החלטת משרד הבריאות. החניון ממול שייך לעיריית ת"א. לנו אין שום נגיעה לזה. פנינו לעיריית חולון ולחניון על מנת ליצור סידור להנחה לתושבי העיר, אך ללא הצלחה".
ברשות שדות התעופה ביקשו להבהיר כי "בכל החניונים 20 הדקות הראשונות הן ללא תשלום".
נמל תל אביב, קניון עזריאלי ודיזינגוף סנטר מציעים תעריפים מוזלים בשעות הערב. רוב המתחמים האלו, לצד קניון רמת אביב, מאפשרים הסדר מול בתי העסק במקום, המעניק הנחה במחיר החניה.
מחברת ימית א.בטחון 1998 בע"מ (חניון גן העצמאות) נמסר בתגובה כי "החניון הנו חניון עירוני (חניון אגרון). המחיר הוא מחיר שנקבע על ידי העירייה, וכן סוג ההנחה והאחוז שנקבע על ידי העירייה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו