העימות: מי הכי מתאים להיות "המפקד העליון"?

לאחר שהבהירו כי תם עידן החלומות של אובאמה, ניסו המועמדים הרפובליקנים לנשיאות לשכנע מי הכי מתאים לתפקיד, ומי יילחם טוב יותר בטרור האיסלאמיסטי • הם יכולים לסכם: היה עימות מוצלח

המועמדים הרפובליקנים לנשיאות בעימות במלון "ונישיאן" בווגאס // צילום: אי.אף.פי // המועמדים הרפובליקנים לנשיאות בעימות במלון "ונישיאן" בווגאס

המלחמה בטרור היתה במרכז העימות החמישי של המועמדים הרפובליקנים לנשיאות, שנערך אתמול בלילה במלון ה"ונישיאן" בלאס וגאס. חילוקי הדעות שהתגלעו בין המועמדים השונים בדרך שבה יגנו על ארה"ב, אם יגיעו לבית הלבן, היו ענייניים ובהחלט מהותיים, גם אם מפעם לפעם הם החליפו ביניהם מהלומות מילוליות ועקיצות, שרק תרמו להצלחת העימות. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

מהעימות האחרון היה ברור שתם עידן החלומות של הנשיא אובאמה. אמריקה במלחמה נגד הטרור, והעימות היה סביב השאלה מי מהמתמודדים הכי מתאים להיות המפקד העליון - כלומר, הנשיא הבא (בתנאי שינצח את הילארי קלינטון הדמוקרטית). האמריקנים בסך הכל אהבו את העימות; הג'יהאד העולמי, אסד ופוטין, לעומת זאת, אהבו אותו הרבה פחות.

רוחות חדשות מנשבות מאמריקה. הרפובליקנים הצליחו להציג בווגאס חלופה אמיתית למדיניות החוץ הכושלת של הממשל הנוכחי, שאותה מציעה להמשיך המועמדת הדמוקרטית בעלת הסיכוי הגדול ביותר מטעם מפלגתה, הילארי קלינטון. היא אמנם הבטיחה בוושינגטון לפני שבוע להקשיח את המלחמה בג'יהאד (יש לה ברירה?) אבל הרפובליקנים מציעים קו קשוח בהרבה.

כמו אחרי כל עימות, השאלה הגדולה היתה: מי ניצח? קשה להצביע על מנצח אחד. גם רוביו, טראמפ, קרוז ובוש בלטו. דונלד טראמפ וטד קרוז, שסירבו בעקשנות לתקוף זה את זה, יצאו טוב מהעימות, אולי כי בחרו שלא לסכן את המומנטום שלו הם זוכים (מובילים בסקרים) - בוודאי לא לפני החגים.

גם קרלה פיורינה, מנכ"לית יולט פקארד לשעבר, מושל ניו ג'רזי כריס כריסטי ומושל פלורידה לשעבר ג'ב בוש הצליחו להרשים. בעיקר ג'ב בוש, שעבורו היתה זו ההופעה הטובה ביותר מאז נכנס למירוץ. בוש לא פחד להתעמת עם טראמפ, ואף עשה זאת בצורה מוצלחת. והיה כמובן מרקו רוביו, הסנאטור הצעיר מפלורידה, שהצליח להרשים פעם נוספת, גם אם הותקף בנושא מדיניות ההגירה הליברלית שלו, שהיא ליברלית מדי מבחינת הרפובליקנים. העובדה שרוביו הותקף פעמים רבות בעימות רק מוכיחה עד כמה הוא נתפס כמועמד רציני. לא לשווא מעניקים לו הסקרים ניצחון על הילארי קלינטון, אם יזכה בכרטיס מטעם המפלגה. כלי תקשורת שונים בארה"ב התייחסו באופן חיובי מאוד לרוביו. באתר "פוליטיקו" אף נכתב כי "רוביו זהר בווגאס". האתר אף כותב כי 40 אחוזים מהרפובליקנים, על פי מדגם של האתר, סבורים כי רוביו ניצח בעימות. הוא זכה למחמאות על כך שהדף באלגנטיות את ההתקפות נגדו, ולא נגרר לעימותים מיותרים.

האיש המותקף בעימות מעבר למרקו רוביו היה דונלד טראמפ, שחצה השבוע לראשונה באחד הסקרים את סף 40 אחוזי התמיכה (41). ההצעה שלו לאסור כניסת מוסלמים לארה"ב מן הסתם עלתה בדיון. מושל פלורידה לשעבר, ג'ב בוש, אמר כי "זוהי הצעה לא רצינית" מאחר שהיא תקשה על יחסי ארה"ב ושותפותיה המתונות בעולם המוסלמי בירדן ומצרים. לדבריו, "דונלד טראמפ הוא מועמד הכאוס והוא יהיה כאוס של נשיא". טראמפ לא נותר חייב: "הוא לא באמת מאמין במה שהוא אומר. הוא אומר את זה כי הוא נכשל בקמפיין שלו, שהוא פשוט אסון".

גם הסנאטור מפלורידה וזה מטקסס, רוביו וקרוז, לא היססו להתעמת זה מול זה בסוגיית איסור הכניסה למוסלמים לאמריקה וניסו להסביר מדוע אמריקנים רבים, על פי הסקרים, מיישירים קו עם ההצעה של טראמפ. "אני מבין מדוע הם חשים כך, מאחר שהנשיא הזה לא נתן לנו להרגיש בטוחים", אמר רוביו. קרוז בחר שלא לתקוף את טראמפ ואת הצעתו. עוד אמר רוביו כי "האומה חשה לא בטוחה מול הטרור והכלכלה הכושלת" והבטיח "לשקם את ארה"ב".

הילארי קלינטון הוזכרה 31 פעם במהלך העימות. המועמדים הרפובליקנים הסכימו כי היא היריב האמיתי.

טראמפ מצידו אמר כי "אמריקה לא מנצחת עוד, ואנחנו חייבים לשנות את זה". הוא באופן אישי עשה שלשום בעימות צעד גדול שתורם לסיכויי הרפובליקנים. לראשונה מאז תחילת המירוץ התחייב שלא לרוץ באופן עצמאי אם לא יזכה בכרטיס מטעם מפלגתו, וזה אולי המחיש עד כמה למרות חילוקי הדעות והעקיצות הרבות - הרפובליקנים הצליחו להפגין בלאס וגאס אחדות. הילארי, מן הסתם, לא אהבה.

העימות הבא צפוי בינואר ואחרי זה מתחיל המסע הגדול שייפתח באיווה. אחרי העימות המועמדים חייכו וטפחו זה על שכמו של זה.

מן הסתם הם אמרו זה לזה: ניפגש אחרי החגים... 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר