האיחוד האירופי צפוי לחשוף היום הצעה להקים משמר גבול חדש שיגן על גבולות היבשת, היבשתיים והימיים. זאת על רקע הניסיון להתמודד עם גל הפליטים הפוקד את היבשת. על פי ההצעה, משמר הגבול האירופי החדש יוכל לפעול בכל מדינה באיחוד, גם אם זו מתנגדת לפעולותיו.
משמר הגבול האירופי יאויש על ידי 1,000 בני אדם. הוא נועד לסייע במשבר הפליטים הגדול ביותר שפוקד את היבשת האירופית מאז ימי מלחמת העולם השנייה, עם זרם פליטים ומהגרים שהגיע לכדי מיליון בני אדם - רובם מסוריה.
כמה חברות באיחוד, המונה 28 מדינות, צפויות להתנגד להצעה השנויה במחלוקת, משום שהן רואות בצעד העברה של הריבונות שלהן בים וביבשה לידי ידיים זרות.
המועצה האירופית, הזרוע המבצעת הגדולה של האיחוד האירופי, תציע כי לסוכנות החדשה תהיה את "הזכות להתערב" כדי להגן על ביטחון האיחוד האירופי.
חשש לאמנת שנגן
"בעתות חירום, הסוכנות תהיה מסוגלת להתערב כדי להבטיח שננקטת פעולה אפילו כשאין שום דרישה לכך מצד המדינה החברה, או אם אותה מדינה חושבת שאין צורך בכך", נכתב בהצעה. עוד מפרטת ההצעה כי האיחוד יוכל לשלוח צוותים במידה ונפרץ גבול מסוים, או אם מדינה חברה לא מצליחה לנהל את גבולותיה הוא נכשלת במענה לאזהרות מבריסל.

פליטים בגבולות מקדוניה // צילום: אי.פי.איי
גרמניה ומדינות אחרות באירופה הציגו בשבועות האחרונים מדיניות גבולות חדשה בניסיון להתמודד עם גלי המהגרים והפליטים. באיחוד האירופי עלה חשש כי אם הפעולות של מדינות האיחוד יהפכו לקבועות, יהיה זה הסוף של "אמנת שנגן" שנועדה לשמור על גבולות פתוחים בין המדינות החברות באיחוד.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
תוכנית הגבולות החדשה של האיחוד נועדה להחליף את הסוכנות הקיימת, פרונטקס, חסרת היכולות. פרונטקס נכשלה בתפקידה מול זרם הפליטים והמהגרים העצום שהגיעו דרך טורקיה, יוון והבלקנים.
נציבות האיחוד האירופי מסרה כי היא משוכנעת שמנהיגי האיחוד יאמצו את התוכנית החדשה בעת פגישתם בבריסל בסוף השבוע.
המדינות מתנגדות
עם זה, ייתכן והמנהיגי האיחוד, כמו גם הפרלמנט האירופי, יסרסו את ההצעה החדשה. שר החוץ הפולני, ויטולד וושיקובסקי, אמר אתמול כי ההצעה להחליף את פרונטקס בגוף עצמאי היא מזעזעת.

פליטים ביוון // צילום: אי.אף.פי
הרעיון למשמר הגבול האירופי החדש הוא חלק אחד באסטרטגיה של האיחוד האירופי שנועדה להיאבק בזרם הפליטים והמהגרים חסר התקדים.
התוכנית שגובשה ולפיה הפליטים יחולקו בין מדינות האיחוד על מנת להקל את הלחץ על מדינות החזית, כגון יוון ואיטליה, הביאה עד כה להעברת מחדש של כמה מאות פליטים בלבד, מתוך יעד של 160,000 פליטים ומהגרים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו