הלילה בווגאס: העימות בין מועמדי הרפובליקנים

זה יהיה העימות האחרון ל־2015, ובמרכזו - שאלות על הביטחון הלאומי, לאחר מתקפת הטרור בקליפורניה • סקרים אחרונים: טראמפ מוביל, קרוז מפתיע

הבמה מוכנה באולם במלון ה"ונישיאן" // הבמה מוכנה באולם במלון ה"ונישיאן"

העימות הרפובליקני החמישי והאחרון לשנת 2015, לפני תחילת הפריימריז ב־1 בפברואר באיווה, ייערך הלילה באולם מרהיב שעוצב במיוחד לרגל האירוע במלון ה"ונישיאן" בלאס וגאס. לעימות משמעות רבה מאחר שהוא הראשון שמתקיים מאז פיגועי הטרור של ארגון דאעש בפאריס ובסן ברנרדינו, קליפורניה. כמו כן, העימות יעסוק גם בסוגיית איראן. 

בדיוק בגלל זה ברשת CNN, המנחה את האירוע, מקדמים את סוגיית "הביטחון הלאומי" - המטרידה היום בעיקר את האמריקנים החוששים שוב מפיגועי טרור על אדמתם - שתהיה הנושא המרכזי הלילה. לראשונה, מאז השבועות שלאחר פיגועי 11 בספטמבר, חושש הציבור האמריקני ממתקפת טרור בארה"ב, מה שמבטיח עימות מעניין. פגשתי אתמול בלובי של המלון את מנחה האירוע וולף בליצר, שהבטיח לי (בעברית) - "יהיה מעניין!"

החידה הגדולה היא כמובן איזו טקטיקה ינקוט במהלך העימות איש העסקים דונלד טראמפ, שמצליח למרות ההתגרויות הרבות שלו במתמודדים האחרים, וגם ההתבטאויות מעוררות המחלוקות (נגד המהגרים המקסיקנים ועל סגירת הגבולות בפני מוסלמים), להוביל לאורך כל הדרך בסקרים. בסקר אחרון שפורסם אתמול (NBC וה"וול־סטריט ג'ורנל") מוביל טראמפ בקרב הרפובליקנים עם 27 אחוזים. אחריו ניצבים קרוז 22, רוביו 15 וקרסון 11. בסקר אחר של אוניברסיטת מונמות' מצליח טראמפ לעבור את מחסום 40 האחוזים ולהגיע ל־41 אחוזים בקרב המצביעים הרפובליקנים, לעומת 14 אחוזים בלבד לקרוז, 10 לרוביו ו־9 לקרסון. צריך לזכור שהממסד של המפלגה הרפובליקנית אינו עומד מאחורי טראמפ, קרוז וקרסון... טראמפ עבר את הקיץ בשלום. החורף מבטיח להיות קשה יותר.  

השאלה הגדולה היא אם טראמפ ינקוט הלילה גישה ממלכתית יותר, כפי שעשה בעימות השני, שבו השתדל להיות "חביב" יותר כלפי המתמודדים האחרים, או שמא ימשיך באותה גישה פרובוקטיבית שבינתיים מיטיבה עימו בסקרים, אך אינה מבטיחה לו ניצחון מול הילארי קלינטון במקרה שהשניים יזכו בכרטיס מטעם מפלגתם.

הרפובליקני שזוכה דווקא השבוע לכותרות גדולות לפני העימות הוא הסנאטור מטקסס טד קרוז שמצליח לסגור את הפער מטראמפ בסקרים ואף מוביל בבטחה בסקרים באיווה (31 אחוזים לקרוז לעומת 21 לטראמפ). קרוז סופג מתקפה מטראמפ, שאינו מתלהב מסגירת הפער.

אובאמה, מצידו, הגיע אתמול לפנטגון כדי לשאת נאום מיוחד על האסטרטגיה במלחמה בדאעש, והודה כי ממשלו לא סיפק את הסחורה עד כה. עם זאת, במסר חדש הבהיר כי "על מנהיגי דאעש לדעת שלא יוכלו למצוא מסתור". הנאום הוא חלק ממאמץ מתוקשר שמתכוון הנשיא לנהל בשבוע הקרוב בסוגיה, בין השאר כדי ליצור תחושת ביטחון בקרב אזרחי האומה על רקע הטרור הגובר בארה"ב ומחוצה לה. מכל מקום, בנאומו לא הציג אסטרטגיה חדשה. האמריקנים כבר נושאים עיניהם לעבר המפקד העליון הבא, שיהיה מבחינתם קצת יותר מוצלח. תשעה מועמדים הלילה ינסו להפגין בפני הציבור האמריקני שהם יכולים לעשות זאת טוב יותר. הלילות בווגאס בתקופה זו של השנה קרים, אבל הלילה צפויות הטמפרטורות לעלות. 

בהכנת הידיעה השתתפו ארז לין ויוני הרש, ארה"ב 

•  •  • 

סקר: "קלינטון תביס את טראמפ; קרסון ורוביו ינצחו אותה" 

דונלד טראמפ ממשיך אולי להוביל בפער ניכר מול יריביו בפריימריז הרפובליקניים, אבל כשזה מגיע לקרב פוטנציאלי מול הפייבוריטית בשדה הדמוקרטי, מזכירת המדינה הילארי קלינטון, איל ההון לא מצליח להתרומם. כך עולה מסקר של רשת NBC וה"וול־סטריט ג'ורנל".

קלינטון \ צילום: אי.אף.פי

 על פי הסקר, בהתמודדות ראש בראש קלינטון לא מתקשה לגבור על טראמפ - עם 50 אחוזי תמיכה מול 40 בלבד למיליארדר מניו יורק. גם נגד הסנאטור טד קרוז, שצובר בשבועות האחרונים תאוצה בסקרים, הילארי יוצאת כשידה על העליונה, אך בפער קטן יותר - 48 אחוזים מול 45.

אבל לא הכל ורוד מבחינת קלינטון. מנתח המוח לשעבר בן קרסון, שדווקא איבד תמיכה במירוץ הרפובליקני, גובר על קלינטון באחוז אחד - עם 47 אחוזי תמיכה מול 46 אחוזים להילארי. הסנאטור מרקו רוביו מוביל על הילארי עם 48 אחוזי תמיכה מול 45 אחוזים לקלינטון. 

בועז ביסמוט ויוני הרש, ארה"ב

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר