לא נשברים

בעלי עסקים מתחומי הקו הירוק ומחוץ להם מציינים שהייצוא לחו"ל לא נפגע בעקבות חרם המוצרים מההתנחלויות שיזם האיחוד האירופי • לקראת חג המולד, עונת הקניות מעבר לים, מציינים חלק מהיצואנים שמדובר באתגר: "אם נמכור יותר - אין לנו ספק שהם יירדו מהעץ"

נלחמים בחרם. קדרות באיתמר  // נלחמים בחרם. קדרות באיתמר  ,
נלחמים בחרם. קדרות באיתמר // נלחמים בחרם. קדרות באיתמר

חברות מסחריות רבות ברחבי העולם מתארגנות לחג המולד, בעיקר בשל הפוטנציאל הכלכלי האדיר שקיים בו. מתברר שלא רק החברות הבינלאומיות נערכות לחג הנוצרי, אלא גם חברות ישראליות רבות שהבינו את גודל השוק ומוכרות את מרכולותיהן בחו"ל ואף מציעות מארזים מיוחדים עם שילוח ליעדים רבים בעולם. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

מדובר במוצרים ששולחים ישראלים לעמיתים ברחבי הגלובוס או לאנשים שמחפשים דווקא מוצרים כחול־לבן. בין חברות אלה נמנות גם חברות המייצרות את מוצריהן מעבר לקו הירוק וחשופות לחרמות לא פעם. 

על רקע החלטת האיחוד האירופי לסמן מוצרים שמגיעים מההתנחלויות, שאלנו חברות המייצרות בישראל ומעבר לקו הירוק על ענף המכירות לכריסמס: מה יש להן לחדש לצרכנים ברחבי העולם, והאם מוצרים שמיוצרים כאן זוכים ליחס שלילי מהקונים שמעבר לים?

"עינוגי השנה החדשה", פדקס. 50 ש' + משלוח  //  צילום: יח"צ

ארגון "לב העולם" מסייע לבעלי עסקים הנלחמים בחרם. בכל חודש שולח הארגון מאות חבילות מלאות במוצרים שנקנו מההתנחלויות לבתיהם של אלפי תומכי ישראל. "אנחנו עוזרים ליצרנים מיהודה ושומרון, מהגולן, מהגליל ומאזורים נוספים בארץ לשווק את התוצרת שלהם בעולם באמצעות הסברה", מסביר עו"ד נתי רום, מייסד "לב העולם". לדבריו, "בחודש וחצי האחרונים אנחנו רואים גידול של 30% בהתעניינות וברכישת מוצרים. אנשים בכל העולם, ולא רק יהודים שמבינים שיש חרם שמנסה לפגוע במפעל הציוני, הופכים להיות יותר פעילים".

יין ישראלי משמח לבב אנוש 

יין מסידרת Altitude של יקבי ברקן. 35-30 ד'

אחד המצרכים הפופולריים ביותר לייצוא הוא כמובן היין, והרבה ממנו נמכר בחו"ל. סידרת Altitude של יקבי ברקן מוצעת כיין אירוח לארוחות וכמתנה מבוקשת במקומות רבים בעולם. לדברי שמואל בוקסר, מנכ"ל יקבי ברקן, החברה שלו היא היצואנית הגדולה בארץ: "אנחנו מייצאים 25% מהתוצרת שלנו ל־50 מדינות, בהן מקומות עם קהילה יהודית גדולה ומדינות אחרות שהקהילה בהן היא בשוליים". 

יקבי ברקן היו ממוקמים בעבר בברקן, מעבר לקו הירוק. בשנת 2000, הרבה לפני המחשבה על חרם אפשרי, עברו לקיבוץ חולדה. "אנחנו כותבים על התוויות שהמוצר מיוצר בישראל", אומר בוקסר.

גם יקב פסגות, המייצר את מוצריו מעבר לקו הירוק, עושה חיל מעבר לים. "70% מהתוצרת שלנו מיוצאת לחו"ל", מסביר יעקב ברג, הבעלים של היקב, "המטרה שלנו היא להוכיח במספרים שהעסקים שלנו מעתה ימכרו יותר. אני טוען שיש מיליוני אנשים ברחבי העולם שמתעניינים במוצרים מישראל בגלל ההיסטוריה, אבל אין להם נגישות. שלחנו כבר 23,000 חבילות לארה"ב לחג המולד, ודווקא המזמינים הם השוק הלא יהודי". 

מארז שבעת המינים. 99 ד' כולל משלוח

יקב נוסף הממוקם מעבר לקו הירוק הוא יקב הכורמים, שממוקם בהרי מדבר יהודה ומייצא לאירופה, לארה"ב ולדרום אמריקה. לדברי אלי שור, מנהל יקב הכורמים, הייצוא עומד על כ־20% מהייצור. "באופן ישיר לא נתקלנו בתגובות שליליות, אבל עם שינוי המדיניות באיחוד האירופי בנוגע לסימון מוצרים 'ירד' ללקוחות החשק להוסיף אותנו למדף", אומר שור, "מבחינת לקוחות קיימים בסופו של דבר לא נפגענו. לפני שבועיים, בעיצומו של הלחץ סביב החרם, שלחנו מכולה לאיטליה, ובארה"ב אנחנו מרגישים בעלייה משמעותית בקניות".

מנגד, עבור אביעד גרינברג, מבעלי חברת Saphira, המייצרת בישראל מוצרי שיער ומשווקת אותם ב־16 מדינות בעולם, המכירות ירדו בעקבות החרם על ישראל. "הרגשנו את זה בעיקר לקראת חג המולד", הוא מספר, "פתאום הבנתי שחסר תזרים וזה תזרים גדול בעיקר כשהעסק שלנו מושתת על ייצוא. אם מחר תהיה תקופת פיגועים - אנחנו הראשונים להרגיש את זה". גרינברג מוסיף ומסביר כי "הרבה פעמים אומרים לנו לקוחות ממדינות ערב בתערוכות שהם אהבו את המוצרים, אבל הם לא יכולים שיהיה כתוב על זה שהם מיוצרים בישראל. הם מבקשים שנכתוב שזה מיוצר במקום אחר ואנחנו עונים שאנחנו חברה ישראלית עם גאווה ישראלית. בגלל הסיטואציה הזו תמכנו במשווק שלנו בליטא ופירסמנו שם לוח חוצות בשפת המקום, כדי שהצרכנים יחזרו לקנות מאיתנו". 

"אם כתוב 'ישראל' - הקונים מעריכים יותר"

ייצוא התמרים מישראל לחו"ל נחשב גם הוא לענף שמכניס לא מעט כסף, ולדברי שי שטרן, יו"ר שולחן תמר במועצת הצמחים, הייצוא לא פוסק לרגע. "ייצוא התמרים נאמד בכ־20,000 טון בשנה. זה 60% מהייצור המקומי", מגלה שטרן, "הייצוא מתמקד ברובו במדינות אירופה ולאחר מכן בצפון אמריקה ובמזרח הרחוק. בחלק מהמקומות מצוין על האריזות שהמוצר מיוצר בישראל ובחלק לא, אבל בגדול יודעים שזה מכאן. החוק של סימון המוצרים הוא משהו שיותר מדברים עליו אבל הוא פחות מורגש בתחום המסחר כי יש ביקוש גדול לתמרים. בחג המולד מה שמבוקש בחו"ל כמתנות אלה חבילות קטנות, וזה בגלל שהתמר נחשב למוצר בריאותי והוא מחליף הרבה פעמים בונבוניירות ושוקולדים. המחיר הממוצע בחו"ל לק"ג עומד על 10 יורו, כלומר כ־50 שקלים". 

חברת "בית הבד של הגולן" מייצרת מוצרים ומארזי מתנה הנמכרים בארץ ובחו"ל. המוצרים עצמם מיוצרים בקצרין, והיות שרמת הגולן "זוכה" ליחס מיוחד מצד האיחוד האירופי, גם מוצרים אלה יסומנו באירופה בעתיד. לדברי אבנר טלמון, הבעלים של בית הבד של הגולן, ההשפעה של החרם לא משמעותית יתר על המידה. "מזמן צפינו את זה מגיע וצימצמנו את השיווק לאירופה, שהיה 5% מהמחזור שלנו", הוא אומר, "אנחנו פונים מראש לקהל שאוהב את ישראל. על כל אחד שלא יקנה מוצר מהשטחים יש עשרה שדווקא יקנו ויצביעו ברגליים. אני לא ימני קיצוני, אבל אני לא מוכן לתכתיבים האלה".

חברת "מטעי בן עזר" השיקה לרגל חג המולד קטלוג המציע 50 תיבות שי מרהיבות של פירות הדר מישראל, יינות, פירות יבשים, חליטות תה, שמן זית מתוצרת הארץ ועוד. התיבות מגיעות במגוון מחירים, החל מ־200 שקלים ועד 630 שקלים, כולל משלוח עד בית הנמען. "אנחנו מרגישים בעלייה במכירות ברמה של 10% לעומת השנה שעברה", אומרת שרונה שניצר, מנכ"לית משותפת של מטעי בן עזר. "רוב המכירות מתמקדות באנשי עסקים מכל הקהילות, וכן במשפחות ששולחות מתנות לקרובים בחו"ל היות שמדובר במוצרים ישראליים. היעדים המבוקשים הם מערב אירופה, ארה"ב, סין, הודו ויפן. פיתחנו זן מיוחד של תפוזים באיכות מצוינת שמבשיל מוקדם, על מנת שיספיקו להגיע עד חג המולד".

תיבה, מטעי בן עזר. 629-200 ש' כולל משלוח  //  צילום: יח"צ

גם חברות השילוח הגדולות מציעות משלוחים של מוצרים כחול־לבן לחו"ל. לדברי אדוארדו מנדוסה, מנהל השיווק של פדקס ישראל, "המשותף ללקוחות באירופה ובארה"ב הוא הביקוש למוצרים ישראליים. הצרפתים, לדוגמה, מאוד מעריכים יין ישראלי של רקנאטי ושל מותגים מוכרים. האמריקנים מאוד מעריכים יודאיקה ויצירות כמו חמסה. אם כתוב Jerusalem או Israel הם מעריכים את זה יותר ממתנות אחרות. בחו"ל מאוד מקובל לקבל מתנות בחגים, ממש כמו התלושים שלנו. זאת ממש חגיגת מתנות". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר