סכנה בבירה: חשיפה גבוהה לחומרי הדברה במערב העיר

מחקר: חומרי הדברה זרחניים, הנחשבים מסוכנים במיוחד, נמצאים בריכוז גבוה יותר במערב העיר לעומת מזרחה • החומרים משמשים לצרכים ביתיים ולריסוס מוצרי מזון

שוק בירושלים. "להפחית את ריכוז חומרי ההדברה במזון"  //  צילום ארכיון: נעם ריבקין פנטון // שוק בירושלים. "להפחית את ריכוז חומרי ההדברה במזון" ,
שוק בירושלים. "להפחית את ריכוז חומרי ההדברה במזון" // צילום ארכיון: נעם ריבקין פנטון // שוק בירושלים. "להפחית את ריכוז חומרי ההדברה במזון"

מחקר חדש, שהוצג לאחרונה, חושף נתונים מדאיגים. החשיפה לזרחנים אורגניים, הנמצאים בחומרי הדברה המשמשים בין היתר לצרכים ביתיים ובתעשיית המזון, והוכחו כפוגעים בבריאות במיוחד בקרב ילדים, גבוהה יותר אצל גברים במערב ירושלים לעומת אלה ממזרח העיר.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

המחקר, שאותו מוביל ד"ר חגי לוין, רופא אפידמיולוג וראש המסלול לבריאות וסביבה בבית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית וביה"ח הדסה, עוסק בקשר שבין חשיפה לזרחנים אורגניים לבין רמות הורמוני מין כדוגמת טסטוסטרון. הוא נערך במסגרת מרכז מצוינות למחקר בחקלאות, בריאות וסביבה באוניברסיטה העברית.

זרחנים אורגניים הם כימיקלים הנפוצים בחומרי הדברה, שרובם אסורים לשימוש במדינות האיחוד האירופי ובחלק ממדינות ארה"ב, אך בישראל עדיין נעשה בהם שימוש נרחב. לילדים הנחשפים להם עלולות להיגרם פגיעה קשה בהתפתחות מערכת העצבים, הפרעות קשב וריכוז, ירידה באיי.קיו והשפעה על הנשימה ואף על פוריות הגבר.

במסגרת המחקר, שהוצג בוועידה של האגודה לאקולוגיה וסביבה, נערכה השוואה בין גברים בני 44-25 ממזרח וממערב ירושלים. תוצאות המחקר העלו שרמת החשיפה לזרחנים אורגניים גבוהה יותר אצל גברים במערב העיר. 

"ההבדל יכול להיות מוסבר על ידי צריכה מוגברת של פירות וירקות באוכלוסייה היהודית, אך גם דרך הבדלים גנטיים בחילוף חומרים ובפירוק הזרחנים האורגניים בגוף", מסביר ד"ר לוין. "יכול להיות שתמהיל המזון או מקורו שונה, ושבמזרח ובמערב ירושלים נחשפים לחומרי הדברה אחרים. יכולים להיות הבדלים בחשיפה סביבתית, וייתכן שההקפדה על כשרות מובילה לחשיפה גבוהה יותר, כי יש הקפדה יתרה על הנושא של סילוק מזיקים ועלול להיות מצב שמשתמשים ביותר חומרי הדברה. אלה השערות שיש לחקור יותר לעומק".  

תוצאות המחקר הראו גם הבדלים ברמות הזרחנים בין השנים 2006-2004 לשנים 2008-2007, שבהן חלה ירידה ברמות הזרחנים האורגניים, על רקע שינוי בחקיקה בישראל ב־2007, לרבות במזרח ירושלים, שבמסגרתה נאסר שימוש ביתי בחלק מחומרי ההדברה. רמות הזרחנים עדיין גבוהות יחסית למדינות אחרות בעולם, אך הולכות ויורדות.  

"מצד אחד, חשוב מאוד להפחית משמעותית את ריכוז חומרי ההדברה במזון ובסביבת החיים שלנו", אומר לוין, "מצד שני, חומרי ההדברה עוזרים לייצר יותר מזון ויש לכך חשיבות לאור הגידול המהיר של אוכלוסיית העולם. תוצרת אורגנית, אם גודלה ללא חומרי הדברה, היא כדאית יותר". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר