לגברים רבים לא היה ספק כי חוש ההתמצאות שלהם הוא טוב משל נשים – אבל עכשיו זה מוכח מדעית.
חוקרים מנורווגיה סרקו את מוחותיהם של מתנדבים, בזמן שביצעו משימת ניווט, וגילו שהגברים מיומנים יותר במציאת הדרך, מאחר והם משתמשים בחלק שונה של המוח לשם כך.
נוסיף דלק למדורה, ונבשר גם כי כאשר טפטפו לנשים טיפות טסטוסטרון על הלשון, כישורי הניווט שלהן השתפרו.
המחקר, שעשה שימוש במשקפי תלת מימד וג'ויסטיק, מנה 18 גברים ו-18 נשים, שהתבקשו להתמצא במבוך וירטואלי רחב מימדים, בזמן שתפקודי המוח שלהם נסרקו. עבור כל אחת מעשרות משימות הניווט, המשתתפים קיבלו 30 שניות. אחת המשימות, לדוגמא, היתה "מצאו את המכונית הצהובה" מנקודות התחלה שונות. הגברים פתרו 50% אחוזים יותר משימות מאשר הנשים.
לפי החוקר הראשי, ד"ר קאל פינצקה מאוניברסיטת המדע והטכנולוגיה של נורווגיה, לגברים ולנשים יש אסטרטגיות ניווט שונות. "גברים עושים שימוש רב יותר ברוחות השמיים – צפון, דרום , מזרח ומערב, בעת שהם מנווטים. הם בעלי חוש התמצאות יעיל יותר, והם הגיעו ליעד מהר יותר", לדבריו.
עוד הוא הוסיף, כי גברים מנסים לכוון לכיוון כללי יותר בו נמצא היעד, בעוד שנשים מכוונות עצמן לאורך הנתיב, לפי סימני דרך כמו "לעבור ליד המספרה, ואז במעלה הרחוב, ואז לפנות ימינה אחרי החנות". המחקר הראה כי שימוש בכיווני רוחות השמים הוא יעיל יותר, משום שהוא מהווה אסטרטגיה גמישה יותר, ואפשר להגיע ליעד מהר יותר, כי הוא אינו מותנה בנקודה בה התחלת.
הכל בראש, או במוח
צילומי המוח הראו כי גם גברים וגם נשים, משתמשים באזורים גדולים של המוח בעת ניווט, אבל חלק מהאזורים הללו היו שונים. הגברים השתמשו יותר בהיפוקמפוס, ואילו נשים השתמשו באזורים הקדמיים של המוח במידה רבה יותר. "זה עולה בקנה אחד עם העובדה שההיפוקמפוס נחוץ כדי לעשות שימוש בכיווני רוחות השמים," הוסיף ד"ר פינצקה.
הוא הסביר את הממצאים במונחים אבולוציוניים. "בימי קדם, גברים היו ציידים ונשים היו מלקטות. לכן, המוח שלנו כנראה התפתח בצורה שונה. "לדוגמא, חוקרים שונים דיווחו כי נשים טובות יותר במציאת אובייקטים מקומיים מאשר גברים. במילים פשוטות, נשים הן מהירות יותר במציאת דברים בבית, וגברים הם מהירים יותר במציאת הבית, " אמר החוקר הנורווגי.
קצה חוט במלחמה באלצהיימר?
במהלך ניסוי שני, קבוצה נפרדת של נשים קיבלה טיפות של טסטוסטרון מתחת ללשון, ממש לפני שהן החלו לפתור את חידות המבוך. בשלב זה, 42 נשים חולקו לשתי קבוצות. מחציתן קיבלה טיפות פלצבו (דמי), ו-21 הנשים הנותרות קיבלו טיפות של טסטוסטרון מתחת ללשון. המחקר היה סמוי בשני הכיוונים, כך שאף אחד, לא ד"ר פינצקה ולא הנשים – לא ידעו מי קיבלה מה.
"קיווינו שהן יהיו מסוגלות לפתור יותר משימות, אבל הן לא עשו זאת", אמר, " אבל הן כן שיפרו את ההתמצאות בפריסת המבוך, והן עשו שימוש נרחב יותר בהיפוקמפוס, בו גברים משתמשים בדרך כלל בניווט", סיכם.
אם חשבתם שכל מטרת המחקר הזה, היא לצחוק על נשים, ולרומם גברים, אז תחשבו שוב, כי מסתתרת פה מטרה נעלה בהרבה. אבדן חוש הכיוון הוא אחד הסימפטומים הראשונים של מחלת האלצהיימר. ד"ר פינצקה מקווה כי ההבנה כי גברים ונשים משתמשים בחלקים שונים של המוח ובאסטרטגיות שונות עבור ניווט, יוכלו בעתיד לשפר את ההבנה של התפתחות המחלה, ולפתח אסטרטגיות התמודדות עבור אלה שכבר נפגעו ממנה.
דיאטה, אופנה, מתכונים ועוד המון דברים מעניינים - עכשיו במדור הלייף סטייל!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו