מכונת הפלא לטיפול בכוויות

פריצת דרך: במחלקת הכוויות הארצית בבית החולים שיבא משתמשים בחודשים האחרונים במכשיר ייחודי, שמצליח להגדיל עד פי 9 את שטח העור שמיועד להשתלה אצל נפגעי כוויות קשים

פרופ׳ יוסף חייק (משמאל) וד״ר ערן מילט מפעילים את המכשיר להגדלת שטח העור שמיועד להשתלה באזור הפגוע מכוויות // צילום: יהושע יוסף // פרופ׳ יוסף חייק (משמאל) וד״ר ערן מילט מפעילים את המכשיר להגדלת שטח העור שמיועד להשתלה באזור הפגוע מכוויות ,
פרופ׳ יוסף חייק (משמאל) וד״ר ערן מילט מפעילים את המכשיר להגדלת שטח העור שמיועד להשתלה באזור הפגוע מכוויות // צילום: יהושע יוסף // פרופ׳ יוסף חייק (משמאל) וד״ר ערן מילט מפעילים את המכשיר להגדלת שטח העור שמיועד להשתלה באזור הפגוע מכוויות

המראה שנגלה לפני כשבועיים בחדר הניתוח במחלקת הכוויות בבית החולים הממשלתי שיבא בתל השומר היה מפתיע, מסקרן ומסעיר: מכשיר שמוצב ליד שולחן הניתוחים ומופעל על ידי הרופאים הפלסטיקאים הצליח להגדיל וממש להצמיח את העור שמיועד להשתלה אצל החולה שנפגע מכוויות - עד פי 9.

צילום: דורון פרסאוד // מגישה: ליטל שמש // אורחים: רן רזניק ויוסף חייק // מאפרת: אומאי שטרית

דרך המכשיר מעביר הרופא פיסות עור שנכרתו מהאזורים הבריאים של החולה. כל פיסת עור כזו יוצאת מהצד השני של המכשיר הייחודי כאשר היא מוגדלת ומורחבת מאוד ועליה פסים לאורך ולרוחב, בדומה לרשת. לאחר מכן, אותן פיסות עור מוגדלות, שמיוצרות על ידי המכשיר, מושתלות חזרה על ידי הרופאים הפלסטיקאים באזורים שנפגעו מכוויות. 

המכשיר הייחודי, ה־MEEK, נמצא בשימוש בחודשים האחרונים ביחידה הארצית לטיפול נמרץ בכוויות בבית החולים שיבא, יחידה שמתפקדת למעשה כיחידה הארצית המרכזית לטיפול בכוויות בישראל. את היחידה מנהל פרופ' יוסף חייק, מבכירי הפלסטיקאים בארץ, שגם מכהן כממלא מקום מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית בבית החולים.

המכשיר, שהפעלתו בשיבא מתפרסמת כאן לראשונה, נרכש השנה עבור בית החולים באמצעות כספי תרומות ומקורו בחברה הולנדית. לדברי פרופ' חייק, הוא לעת עתה היחיד מסוגו בישראל. בחודשים האחרונים נעשה בו בהצלחה שימוש כבר בעשרה נפגעי כוויות קשים. "המכשיר מאפשר טיפול תוך שימוש ביכולות רפואיות חדשות, ואפשר כבר לומר כי יש כאן פריצת דרך ושינוי משמעותי בתחום הטיפול בכוויות בישראל, אשר נותנים תקווה גם לפצועים הקשים ביותר, שלהם אחוזי כוויה נרחבים ואין להם הרבה עור בריא בגוף שממנו אפשר להשתיל במקומות הפגועים", מסביר פרופ' חייק.

בשיחה עם "ישראל היום" הוא מוסיף כי "המכשיר נותן תקווה לריפוי של פצעי כוויות בחולים שעד היום הסיכוי להצילם כמעט לא היה קיים. המכשיר נותן אור בקצה המנהרה גם לחולים הקשים, מאחר שהוא מאפשר לנו הרחבה של כל פיסת עור קטנה למספר רב של נקודות, שמסוגלות לכסות שטחים נרחבים שקודם לא יכולנו לכסות. למשל, במקרים של פגיעות קשות, שבהן 80 אחוזים משטח הגוף של החולה מכוסים בכוויות, אפשר באמצעות המכשיר להצליח לכסות את השטח הפגוע בעור בריא בניתוח אחד, בעוד ללא המכשיר היה צורך בלפחות שניים או אפילו שלושה ניתוחים. 

"המכשיר מאפשר החלמה מהירה יותר, נזק קטן יותר באזורי העור הבריא שממנו נלקח העור להשתלה, ולכן גם שיקום מהיר יותר", מסכם פרופ' חייק.

 

גאוות יחידה

יחידת הכוויות בבית החולים שיבא, שאותה מנהל פרופ' חייק, משמשת מרכז כוויות ארצי ייחודי החל מפברואר 2014. ביחידה 10 מיטות אשפוז שמתוכן 6 מיועדות לטיפול נמרץ ומאפשרות הנשמה של חולים על פי הצורך. היחידה כוללת חדר ניתוח הממוקם באופן ייחודי בתוך המחלקה עצמה. היחידה בשיבא מטפלת בכ־100 נפגעי כוויות מבוגרים בשנה. עד כשליש מהנפגעים סובלים מכוויות גדולות ונרחבות של יותר מ־40% מכלל שטח הגוף.

היחידה מעניקה גם שירות של ייעוץ וטיפול כירורגי לכ־100 ילדים בשנה שנפגעו מכוויות. לפי נתוני בית החולים, היחידה מרכזת כ־60 אחוזים מכלל הנפגעים הקשים של כוויות בישראל.

במכשיר החדש טופלו עד עתה כעשרה נפגעי כוויות, ובהם החייל שנפצע ונכווה קשה בפיצוץ והתלקחות חומר דליק בבסיס צה"ל במצפה רמון. מדובר בפציעה משולבת של שאיפת עשן וכוויות מדרגה 3-2, שפגעה בכ־80 אחוזים מכלל שטח הגוף, ובהם פניו של החייל והגפיים העליונות והתחתונות שלו. הוא היה מורדם ומונשם כמה שבועות. 

החייל עבר ניתוח באמצעות המכשיר מאחר שלא היו לו מספיק אזורים בגוף עם עור תקין להשתלה באזורים הפגועים. לדברי פרופ' חייק, ההשתלה אצל החייל הוכיחה את עצמה. "בשלב אחד בוצעו בהצלחה השתלה וסגירה של כ־30 אחוזים מכלל שטח גופו שהיו מיועדים להשתלה, והוא כבר עבר להמשך השיקום".

במכשיר החדש נעשה שימוש גם אצל הילד מאירוע הטרור היהודי המזוויע בכפר דומא, אשר נכווה בכ־70% משטח גופו. הוא עבר כבר כמה ניתוחים שההשתלה בהם נעשתה באמצעות המכשיר, ולדברי פרופ' חייק הוא הועבר כבר לשיקום במחלקת הילדים בבית החולים.

במקרה נוסף הועבר ליחידת הכוויות נפגע מרצועת עזה. אף הוא נכווה קשות בשטח של כ־80% מגופו. "החולה עבר הטריות מרובות, הנשמה מלאכותית וגם סידרה של ניתוחים שבה נעשה שימוש במכשיר החדש", מסביר פרופ' חייק, "במקרה זה תהליך סגירת וריפוי הכווייה קוצר משמעותית והחולה כבר מועמד לשיקום עם השלמת ניתוח כף יד, וזאת כחלק מהשיקום שאותו מבצע באשפוזו ביחידת הכוויות".

במקרה אחר וקיצוני יותר שבו טיפלה המחלקה, הגיעה לפתחה ילדה בת 8 מקפריסין, עם 96% כוויות מכלל שטח גופה ממים חמים. הילדה עברה סידרה ארוכה של ניתוחים שהביאו לכיסוי מלא של עור חדש על שטח הכוויות. למכשיר היתה תרומה משמעותית להצלחת התהליך ולקיצורו. עם זאת, לדברי פרופ' חייק, "לצערנו הרב, לאחר ששוחררה מהמחלקה הילדה נפטרה מסיבוך רפואי".

 

סיוע ללא גבולות

הצוות ביחידה לטיפול בכוויות בשיבא התגייס באוקטובר השנה לסייע לנפגעים בעקבות אסון השריפה במועדון הלילה בבוקרשט. בעקבות האסון נעשתה פנייה של הנהלת בית החולים לממשלת רומניה לסייע בטיפול בנפגעים, ובהתאם לצרכים שהציגו הרשויות ברומניה גיבש בית החולים תוכנית לעזרה, שלה היו שותפים פרופ' חייק ובכירי הנהלת בית החולים פרופ' יהודה אדלר ופרופ' יצחק קרייס.

חנניה בן דוד, חייל צה"ל שעבר ניתוח במכשיר חדש להשתלת עור לאחר כוויה

ראשית התגבשה משלחת סיוע שבה היו חברים ד"ר נמרוד פרבר, רופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית, וד"ר מוניקה סנדאו, מתמחה בהרדמה מרומניה אשר הגיעה לארץ כדי לעבור התמחות.

נוסף על כך, יחידת הכוויות בשיבא נערכה לקליטת הפצועים קשה ושניים מהם אכן הגיעו אחרי טיפול ראשוני ברומניה. לדברי פרופ' חייק, "החולים סבלו מכוויות נרחבות וקשות ומפגיעה ריאתית כתוצאה משאיפה של חומרים שהיו לרוב במועדון שבו קרה האסון". לדבריו, "מאז הגעתם, החולים עברו כמה ניתוחים ונמצאים בשלבי החלמה מתקדמים לעומת הפגיעה שאיתה הגיעו, אבל צפוי להם עוד אשפוז של כמה שבועות ולאחר מכן תהליך שיקומי ארוך".

 

צילומים: יהושע יוסף

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר