מעשנים כבדים? דלקת ריאות עלולה לגרום לסרטן

מחקר של ביה"ח בילינסון: למי שמעשן קופסה ביום יש סיכוי גבוה של עד פי 10 לחלות בסרטן ריאות, שנוצר מסיבוך של דלקת ריאות • המומחים: "הכי פשוט זה מניעה - פשוט לא לעשן; גם גילוי מוקדם עלול להיות מאוחר מדי"

אם מישהו היה צריך הוכחה נוספת לכך שעישון הורג // צילום אילוסטרציה: GettyImages // אם מישהו היה צריך הוכחה נוספת לכך שעישון הורג

הקשר בין עישון למחלת הסרטן הוכח בעבר באמצאות אינספור מחקרים רפואיים, וכעת מחקר ישראלי חדש חושף מידע נוסף שמהווה חדשות רעות למעשנים "כבדים". 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

לפי המחקר, שנעשה בביה"ח בילינסון, מעשנים "כבדים" שחלו בדלקת ריאות ואושפזו - היו בסיכון גבוה של עד פי עשרה לחלות בסרטן ריאות מאשר מעשנים שלא חלו בדלקת ריאות. המחקר מגדיר כאוכלוסייה בסיכון מוגבר לסרטן ריאות את אותם מעשנים שעישנו יותר מ־30 "שנות קופסה" (קופסה ליום במשך 30 שנה או שתי קופסאות ליום במשך 15 שנה) ולקו בדלקת ריאות.

במחקר שנערך בקרב 400 מעשנים כבדים שאושפזו בבילינסון בשנים 2013-2007 עם דלקת ריאות נמצא כי 8.7 אחוזים מהם חזרו בהמשך לבית החולים כחולים בסרטן ריאות, בעוד הסיכון של מעשן כבד שלא חלה בדלקת ריאות להיות מאובחן בתוך שנה עם סרטן ריאות עומד על 1-0.5 אחוז.

"סרטן ריאות הוא מחלה נפוצה, ולמרות ההתקדמות בטיפול זו עדיין מחלה שרבים לא מחלימים ממנה ויש חשיבות גדולה לנסות לאבחן כמה שיותר מוקדם", מסביר עורך המחקר ד"ר דניאל שפשלוביץ, רופא בכיר בפנימית א' בבילינסון, "הכי חשוב זה למנוע, פשוט לא לעשן. במשך שנים היו ניסיונות לגילוי מוקדם בכל מיני צורות, אך הן לא היו יעילות, וגם אם היה גילוי מוקדם הוא לא היה מספיק מוקדם".

עדיין לא בסל התרופות

בארה"ב אושר שימוש בבדיקת CT אחת לשנה לכל המעשנים הכבדים, ופורסם מאמר שהראה כי בעקבות הגילוי המוקדם באמצעות הבדיקה יש ירידה של 20 אחוזים בתמותה. עם זאת, במדינות אחרות, ובהן ישראל, לא אושר להכניס את הבדיקה לסל התרופות ונמתחה ביקורת על יכולת הפענוח והגילוי שלה, על החשיפה המצטברת לקרינה מצד הנבדקים ועוד.

"אחד האתגרים שנבחנים כל הזמן הוא ניסיון לפלח מתוך המעשנים הכבדים קבוצה שנמצאת בסיכון גבוה יותר ולכוון את מאמצי הגילוי בהם. אנחנו ביקשנו לבדוק אם מעשנים כבדים שמאושפזים בגלל דלקת ריאות הם קבוצת סיכון כזו, ומצאנו שכן", אומר ד"ר שפשלוביץ.

"שיעור גבוה של חולים"

מה הקשר בין התפתחות דלקת ריאות לסרטן? אחת ההערכות היא שהתאים הסרטניים חוסמים את דרכי האוורור והדבר תורם להתפתחות דלקת ריאות. לעיתים דלקת ריאות עלולה להיות אבחנה מוטעית של מה שהוא בעצם כבר תחילתו של גידול. כמו כן, חולים בסרטן ריאות יותר פגיעים לזיהומים בכלל ולדלקת ריאות בפרט.

"גילינו שיעור גבוה של חולים עם סרטן ריאות, שהיה גבוה יותר ממה שצפינו", אומר ד"ר שפשלוביץ. הסיכון של אדם שאינו מעשן אך חלה בדלקת ריאה להיות מאובחן עם סרטן הוא 0.5 אחוז (שנה לאחר מכן הסיכון יורד), והסיכון של לא מעשן ללא דלקת ריאות הוא 0.02 אחוז בשנה.

המחקר פורסם בכתב העת "American Journal of Medicine". ד"ר שפשלוביץ מסכם: "לא ישנו מדיניות והנחיות על בסיס המחקר הזה בלבד, אבל יש מקום למחקרים נוספים, ואולי לשקול שינוי מדיניות, כך שבמהלך אשפוז עם דלקת ריאות יבצעו בדיקת CT. עצם זה שאדם מעשן כבד זו כבר אינדיקציה לבדיקת הדמיה, ואנחנו מעלים רעיון, שנתמך במחקר, שמי שיש לו דלקת ריאות נמצא בסיכון מוגבר. אני מציע לכל אחד להתייעץ עם הרופא המטפל בו כדי לקבל החלטות בנושא".

•   •   •

עישנת - שילמת

מחקר: "הסיכון ששבר לא יתאחה כפול אצל מעשנים"

ד"ר ליברגל

שברתם רגל או יד? הסיכון שהשבר לא יתאחה כפי שצריך הוא כפול אצל מעשנים מאשר אצל לא מעשנים, ויש בגופם רק כשליש מתאי הגזע הנדרשים לתיקון השבר. מחקר שנערך בביה"ח הדסה מוצא קשר בין מנגנון לתיקון שברים לבין עישון, והרופאים ממליצים למעשנים שעומדים בפני ניתוחים לא דחופים - להפסיק לעשן.

בהדסה גילו כי שימוש בתאי גזע בוגרים, המופקים ממח העצם של המטופל, מזרזים ריפוי שברים וגם ריפוי של רקמות כגון גידים, סחוסים ועוד. את התאים מפיקים מגוף המטופל, למשל על ידי שאיבה ובידוד תאי הגזע הנמצאים במח העצם של כל אחד.

המעבר המורכב מתנאי מעבדה לטיפול בחולה חייב את הרופאים לבדוק את יעילות שאיבת התאים, בהקשר של כמות התאים שאותם הצליחו לשאוב.

במחקר שבוצע בהדסה ופורסם לאחרונה בכתב העת "Bone Marrow Research", בדקו החוקרים, בראשותם של פרופ' מאיר ליברגל, מנהל המערך האורתופדי בהדסה, וד"ר שאול בייט מהמערך האורתופדי בהדסה, את יעילות הפקת התאים הייחודיים.

"עד היום היתה מחשבה ששברים מתאחים פחות טוב אצל מעשנים, אך לא היה ממצא חד־משמעי ולא הכרנו את המנגנון", אומר פרופ' ליברגל, "בתהליכי ההפקה של התאים שמנו לב שספירת תאי הגזע אצל מעשנים נמוכה באופן מובהק לעומת אוכלוסייה לא מעשנת, 30-20 אחוזים פחות. המשמעות היא שיכול להיות שזו הסיבה שמעשנים מרפאים פחות טוב פגיעות שונות, כולל שברים ברקמות השלד. לממצא בעקיפין של הקשר לעישון חשיבות קלינית רבה, ויש לקוות שישכנע מטופלים רבים להימנע מעישון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר