ראש הממשלה בנימין נתניהו נאם הערב (ראשון) באמצעות שיחת וידאו בכנס פורום סבן שנערך בוושינגטון. בפתח דבריו הזכיר נתניהו את מתקפת הטרור בקליפורניה, והביע את תנחומיו עם המשפחות שאיבדו את קרוביהם.
בהקשר זה הסביר נתניהו כי הערכים שמקודשים על ידי ארה"ב וישראל, הם אלה שהופכים אותם חזקים מול הטרור. נתניהו אמר כי הזכות הבסיסית של האדם לחופש, היא זו שתנצח בסופו של דבר את הטרור האיסלאמי.
"אנו עומדים בפני שני אתגרים: אחד עולמי – נגד האיסלאם הקיצוני, והשני – הבעיה הישראלית-פלשתינית", אמר נתניהו. רה"מ פירט רבות אודות שורשי הסכסוך במזרח התיכון ואמר כי "ההתנחלויות והכיבוש אינם שורשי הסכסוך".
נתניהו טען כי מבחינת ישראל דבר לא השתנה כאשר היא ויתרה על שטחים. "נתנו אדמה – ולא קיבלנו שלום, קיבלנו אלפי טילים על אזרחינו", אמר נתניהו בהתייחסו למצב ברצועת עזה.
רה"מ הבהיר בנאומו כי שורש הסכסוך נובע מכך שהפלשתינים "לא ויתרו על חלומם להקים מדינה, לא כזו שתקום לצד ישראל – אלא כזו שתתקיים במקום ישראל. לכן הם מסרבים בעקביות לקבל כל הסכם שלום בו הם מכירים במדינה יהודית. הם מבקשים מאתנו להכיר במדינה שלהם, אך לא מכירים במדינה שלנו".
כבסיס לטענתו חזר נתניהו על דבריו של אבו מאזן שטען כי הכיבוש נמשך כבר 67 שנים וענה לו: "אבו מאזן חושב שתל אביב כבושה? או באר שבע? או חיפה? הוא לא מוכן לומר לפלשתינים שזה נגמר... הם מסרבים לוותר על התביעות שלהם על המדינה היהודית... זו נקודה מהותית. ליבת הסכסוך היא תמיד אותו דבר".
בנושא הסורי ציין נתניהו כי ישראל הייתה הראשונה להגיש עזרה לאלפי סורים שהגיעו לגבולותיה לקבלת טיפול רפואי וסיוע. כמו כן ציין נתניהו כי ישראל לא תסבול התקפות נגדה מהטריטוריה הסורית, וכן לא תאפשר העברת נשק דרך סוריה, כדוגמת זו המתרחשת בין איראן לחיזבאללה. נתניהו ציין כי הוא הבהיר גם לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין שני עקרונות חשובים אלה.
הבוקר בישיבת הממשלה הגיב רה"מ את דבריו של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שתקף ב"פורום סבן" את המדיניות הישראלית מול הפלשתינים. נתניהו אמר כי "ישראל לא תהיה מדינה דו לאומית. כדי שיהיה שלום, צריך שגם הצד השני יחליט הוא שהוא רוצה שלום. לצערי, לא זה מה שאנו רואים".
רה"מ תקף את ההנהגה הפלשתינית על חלקה בגל הטרורשל החודשים האחרונים: "לצערי, ההסתה של הרשות נמשכת ואני רואה את הממונה הבכיר על המשא ומתן מטעם הפלשתינים לא רק שאינו מגנה, אלא הולך לנחם משפחה של מחבל שניסה לרצוח יהודים ונותן בכך גיבוי ועידוד למעשי טרור. כל מי שרוצה בשלום צריך לגנות את הדברים הללו בכל לשון של גינוי, כפי שאני עושה כאן".
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
קודם לכן הגיב לדברי קרי גם חבר הכנסת מוטי יוגב, שתקף את מזכיר המדינה בחריפות: "עם כל הכבוד והתודה לידידתנו ארצות הברית, המציאות הוכיחה שכל הערכותיו ופעילותו המדינית של ג'ון קרי בגזרות שונות בעולם היו שרשרת של טעויות וכשלים: במצרים, באוקריאנה, בסוריה וגם בישראל. דעותיו ונאומו מנותקים מהמציאות המזרח תיכונית".
לדברי יוגב, "מעולם לא הייתה פה מדינה פלשתינית ולעולם לא תהיה. אחריותנו ביהודה ושומרון הינה ותהיה לביטחוננו ולחיזוק ההתיישבות בכל רחבי ישראל, גם למרקם חייהם של הערבים החיים כאן. חלק מהתשובה לטרור היא הוודאות שליהודה ושומרון חזרנו על מנת לחזק אחיזתנו ולהישאר בהם לנצח".
גם יו"ר סיעת הבית היהודי, ח"כ שולי מועלם, הגיבה לדברים ואמרה כי "למשטר האמריקני הנוכחי יש קבלות בניהול כושל של מדיניות חוץ והבנה לקויה של הנעשה במזרח התיכון. פתרון שתי המדינות יסכן את קיומה של מה שישאר ממדינת ישראל. המגמה הדמוגרפית עליה מסתמך קרי אינה מתייחסת למציאות כיום בו קצב הילודה במגזר הערבי בצניחה בעוד שבקרב היהודים ישנה מגמת עלייה ברורה".
אתמול הופיע קרי בפני הכינוס השנתי של פורום סבן והזהיר – לא בפעם הראשונה – מההשלכות של היעדר תהליך מדיני: "המגמות הנוכחיות מובילות למציאות של מדינה אחת", אמר קרי, שהדגיש כי במקרה כזה ישראל לא תוכל לשמור על אופייה היהודי־דמוקרטי.
"כיצד ישראל תוכל להישאר יהודית ודמוקרטית בלי רוב יהודי בין הירדן לים?". לטענתו, אם המצב הנוכחי יימשך, קיימת סכנה של ממש כי הרשות הפלשתינית תקרוס. "אם זה עלול לקרות, וישראל רוצה שהרשות תחזיק מעמד, האם ישראל לא צריכה לעשות יותר כדי לחזק אותה?", תהה מזכיר המדינה, "בלי הרשות הפלשתינית ישראל תהיה אחראית לשליטה אזרחית בגדה המערבית, וצה"ל יצטרך להציב שם עשרות אלפי חיילים. אני מאמין שרבים בממסד הביטחוני בישראל רוצים לראות צעדים לחיזוקה".
קרי גינה בתוקף את האלימות הפלשתינית, אך סיפר גם כי אבו מאזן "נשמע מיואש מאי פעם", והדגיש כי המשך הבנייה בהתנחלויות "מעלה שאלות באשר לכוונותיה של ישראל בטווח הארוך". הוא קרא לשני הצדדים לשוב לשולחן המשא ומתן, ואף הביע נכונות לכנס ועידה בינלאומית עם מדינות ערב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו