דיאטה עם בשר

היא טרנדית, היא מתריסה, והיא טוענת לכתר התזונה הבריאותית ביותר שאפשר למצוא • הכירו את הפליאו: דיאטה שמבוססת על עקרונות התזונה של האדם הקדמון, ושמאמציה מדווחים על ירידה במשקל ועל שיפור דרמטי במצב בריאותם • בתפריט: ירקות, דגים ובשר. הרבה בשר.

הרבה בשר // צילום: Gettyimages // הרבה בשר // צילום: Gettyimages ,
הרבה בשר // צילום: Gettyimages // הרבה בשר // צילום: Gettyimages

ספקנות. זו אחת התכונות שמעודדים בעולם הפליאו, עולם של תזונה שמעניק תפיסה אחרת לגמרי על סוגי המזון הטובים לגוף ועל הסגולות הבריאותיות שאנחנו מפספסים כשאנחנו ניזונים ממזון מתועש.

צילום: גיל קרמר

עבור כ־20 אלף ישראלים, שיטת הפליאו היא אורח חיים. חלקם עושים זאת כבר שנתיים ואף יותר, אחרים נכנסו לעולם הזה רק לאחרונה. התורה בשני משפטים: אכילת מוצרים מן הטבע, כפי שאכל האדם הקדמון; תזונה המבוססת על חלבונים, על שומנים, ועל מעט מאוד פחמימות. בלי קמח חיטה וסוכר, ובלי מוצרים שיש להם רשימת רכיבים שכוללת יותר משניים או שלושה פריטים.

"פליאו זו תזונה שבעצם אין בה את כל הרעלים שיש באוכל המתועש והמעובד שאליו הורגלנו ב־100 השנים האחרונות", מסבירה הגר פלדמן, נטורופתית ותזונאית טבעית. לדבריה, "באמצעות הפליאו אנחנו חוזרים לתזונה של האדם לאורך הרוב המוחלט של האבולוציה, עד לפני כ־10,000 שנה, שבה היינו אוכלים את מה שאפשר לצוד וללקט: חיות, פירות, עלים וירק".

כך, בעצם, הערכים התזונתיים מן החי חוזרים לקידמת הבמה. פחמימות - Out, שומנים - In, והרבה. "פליאו סותר את הדעה הרווחת כיום כי שומן מזיק לבריאות. אנחנו צריכים שומן בתזונה שלנו בגלל שכ־70 אחוזים מהמוח שלנו הם שומן, המעטפת של כל עצב ושל כל תא בגוף היא שומן. זה בסיס לתזונה נכונה", מוסיפה פלדמן.

 

"הגוף מוציא את המקסימום"

קהילת הפליאו בישראל קיימת כבר כשלוש שנים. היא היכתה שורשים, איך לא, בעקבות הפצתה מפה לאוזן באוסטרליה ובארה"ב. הפליאוליסטים החלוצים הקימו קבוצות פייסבוק בעברית, ובתוך זמן קצר ראו את הקהילה מתרחבת לנגד עיניהם. אחת לחודש חברי הקהילה הזו נפגשים, עדיין ללא מקום קבוע, ומקיימים שוק שבו ניתן למצוא ולרכוש מכל הטוב של הטבע: בשר, דגים, ירקות ופירות, ואפילו מאפים ואלכוהול ללא גלוטן וללא קמח חיטה.

אוהד רוט, יזם שוק הפליאו וממובילי הקהילה, עזב בגיל 40 את עיסוקיו בשוק ההון והחליט להקדיש את חייו לפליאו. "המסר המרכזי הוא שפליאו הוא מאוד קל, מאוד פשוט, מאוד אינטואיטיבי והוא יכול לשפר את הבריאות של כולם. זה לא רק הפחתת משקל, זה עוד הרבה מאוד דברים".

למרות השמועות על הדיאטה הסודית שבה אוכלים בשר ללא הגבלה ומרזים, חשוב לרוט להדגיש כי יש לפליאו הרבה יותר להציע. "פליאו זה ממש לא אכילת בשר אינסופית. זו תזונה מאוד מאוזנת, וגם אנשים צמחוניים יכולים לאמץ אותה". היופי, הוא מסביר, הוא לאכול בצורה משוחררת - בלי מחשבון קלוריות, בלי לספור נקודות, לאכול מה שרוצים כמה שרוצים בגבולות הגיזרה, להפחית במשקל ולהישאר בריאים. "כשאוכלים נכון, הגוף מסתפק בפחות, בלי התלות בסוכר ובפחמימות. הגוף יודע להוציא את המקסימום ממוצרי מזון טבעיים".

ואכן, בשוק הפליאו שהתקיים בסוף החודש שעבר בנמל תל אביב פגשנו אנשים שהתזונה הזו שינתה את חייהם מקצה לקצה. אחת מהן היא שלומית ביינגולד. בשנים האחרונות היא השילה לא פחות מ־70 קילוגרמים ממשקלה, וזכתה לחיים חדשים. מאז היא חולקת את השיטה, ומפיקה תחת השם "שלומקה" מאפים וחטיפי אנרגיה לפליאוליסטים. "אנחנו שינינו לגמרי בבית את התזונה לאוכל אמיתי. אין יותר ג'אנק, אין אוכל מעובד, אני לא קונה חטיפים - וכולם נהנים", היא מספרת. בשביל שלומית, לבשל לילדים זו לא טירחה רבה, ואפשר גם לטגן שניצל - ובלבד שהקמח יהיה משקדים והשמן מקוקוס. "הפליאו לימד אותי שאפשר אחרת, אפשר לאכול בריא ונכון, לא לפחד משומן ולרדת במשקל. הגוף מלמד את עצמו וזה עובד", היא מספרת.

כשדונה דגן נשאלת מה מביא אותה פעם אחר פעם אל היריד, התשובה שלה פשוטה מאוד: "הבריאות. נמאס לי להיות חולה בבית, והפליאו העניק לי שינוי של 180 מעלות". דגן חולה בזאבת ובעבר נזקקה לתרופות רבות, שכיום היא כבר לא צריכה ליטול. "עכשיו אני ערנית, בריאה, פעילה, יוצאת, שמחה, אנרגטית ואפילו ירדתי במשקל".

"רופא המשפחה שלי ממש בשוק כל פעם מחדש מהבדיקות שלי, ושואל אותי אם אני עדיין עושה את ה'דבר הזה שאוכלים חיות'", מוסיף עומר גדיש (45), עורך דין שמכור לפליאו כבר שנתיים. לדבריו, הבדיקות שהוא מקיים בכל שלושה חודשים מוכיחות שלכולסטרול ולשומן שבבשר אין שום השפעה שלילית על הגוף. הפחתת הפחמימות מהתפריט היא שעושה את ההבדל לטובה. "שומן אינו גורם להשמנה, הוא תורם לשובע", מחזקת פלדמן את דבריו, ומסבירה: "פחמימות, ולא שומן, הן אלה שגורמות להפרשת אינסולין, המעודד רעב וצבירת שומן בגוף. לכן, תזונת פליאו, שהיא דלה יחסית בפחמימות ומכילה כמויות יפות של חלבון ושומן, אינה משמינה, אלא להפך - תורמת ברוב המוחלט של המקרים להפחתה ספונטנית במשקל". 

 

טוענים לכתר של הטבעונות

למרות הניסיון לסתור את הדעה הקדומה, אי אפשר להתעלם מריחות הבשר הטרי והדגים שעלו באפנו מייד עם הכניסה ליריד. בדוכנים השונים נמכר בשר טרי, והעוברים והשבים נהנו מארוחות שוק טעימות, לרוב אפילו ללא מזלג וסכין. 

בקרב הקהילה הטבעונית, השכן החדש שטוען לכתר הטרנד הבריאותי־תזונתי של השנים האחרונות, ושם את האוכל מן החי בקידמת הבמה, מעורר כעס רב. מיכל ביאל־ויסלברג, טבעונית מזה שנתיים וחצי ומתנדבת באנונימוס, מציינת כי "ממחקרים שקראתי, הפליאו מביא להרזיה מהירה בטווח הקצר, אך לאורך זמן המחסור בפחמימות, עם נזקי החלבון מן החי, עלולים לגרום נזק בעיקר לכבד ולכליות, כמו במקרה דיאטת אטקינס". לדבריה, דווקא אנשים שעברו לטבעונות תוך הקפדה על תזונה מאוזנת מדווחים לאורך זמן על תוצאות מצוינות בבדיקות ועל היעלמותם של סימפטומים רבים שמהם סבלו.

רוט, שנאלץ בעבר להתמודד עם הפגנה של טבעונים אל מול השוק שלו, לא נבהל מהדברים. "אנחנו לא נמנעים מצריכה של פחמימות, ודווקא אוכלים פחמימות טובות ממקורות טבעיים כמו בטטה, גזר ועוד ירקות", הוא מסביר. נקודת השקה נוספת בין תורת הפליאו לטבעונות היא היחס לבעלי החיים שמגיעים אל הצלחת. "בעלי חיים שחיו יותר טוב ואכלו יותר טוב הם גם יותר בריאים, ואנחנו מוכנים לשלם יותר עבור בעלי חיים שטיפלו בהם בצורה נכונה יותר", מציין רוט. כך, למעשה, הבשר והדגים של הסופרמרקטים נשמרים הרחק מצלחתם של הפליאוליסטים. במקומם יש העדפה ברורה לאוכל שמגיע ממשקים מקומיים, ושמקפיד על תזונה טובה ועל אורח חיים שלא מזכיר את הרעות החולות של תעשיית הבשר. 

באחד מדוכני הבשר בשוק פגשנו את רועי תבור ממרינדו, חברת בוטיק שמפעילה חוות גידול בגולן. "אצלנו בעלי החיים גדלים בצורה הכי הומנית שאפשר", הוא מספר, "בחווה שלנו יש עדר כבשים, שרוב השנה הוא במרעה. הטלאים גדלים בחווה עצמה ומקבלים מזון הכי בריא שאפשר. ליחס ולהתנהגות שלנו יש השפעה על איכות ועל אחידות הבשר".

והמחיר? לא בשמיים. עבור הפליאוליסטים אכילת בשר היא לאו דווקא חגיגה של אנטרקוטים, סינטות ונתחים מובחרים. גם חלקי הפנים הזולים יותר עובדים. ערן ונדר, פליאוליסט כבר שלוש שנים, מספר כי  "אם מורידים את כל המוצרים התעשייתיים, מחיר הבשר לא כבד בכיס. בפליאו אוכלים המון חלקים שהם זולים, ואפילו שומן, שלא עולה כסף בכלל".

 

משלימים את התפריט

אז כיצד תעשייה שקוראת תיגר על רוב המוצרים שנמצאים בסופרמרקטים מצליחה לשרוד ואף להתרומם באופן מהיר? התשובה היא שלרבים מאיתנו כבר חילחלה ההבנה שהקשר בין בריאות למזון מתועש רופף ואף בלתי קיים. פלדמן: "המהפכה התעשייתית, לצד יתרונותיה, הביאה אותנו למצב שבו אנו לא מגדלים את המזון שלנו יותר, אנו לא יודעים ממה הוא מורכב. הפקדנו אותו בידי חברות המזון, שהאינטרס הראשון שלהן הוא רווח כספי. התוצאה היא מוצרים מחומרים זולים ולא בריאים, שימוש בסוכר, במלח ובצבעי מאכל כדי להפוך את המזון לממכר, עם ערכים תזונתיים נמוכים מאוד".

אוהד רוט, יזם שוק הפליאו:"פליאו זה לא רק אכילת בשר אינסופית. זו תזונה מאוד מאוזנת וטובה גם לצמחונים"

ביאל־ויסלברג מצטרפת לדברים: "תעשיות המזון מהחי הן תעשיות חזקות, ומהעבר השני ממתינות תעשיות התרופות. כל הרופאים והתזונאים ניזונים מהתאגידים האלה, ואנחנו משלמים את המחיר". 

כיצד משלימים את התפריט? ומה עושים אלו שלא מרבים באכילת בשר? בשוק נתקלנו בלא מעט דוכני מזון אחרים, ובהן של גלידות טבעיות, פיצות ללא גלוטן, מאפים - וגם ממרחים מתוקים. את הסוכר מחליפים השקדים, שמשמשים חלבון בריא. ויש גם אלכוהול המופק רק מחומרים טבעיים, ללא גלוטן ובלי תוספת סוכר. לחיי האדם הקדמון והבריאות! 

 

צילומים: יהושע יוסף

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר