בשורה בנושא שוויון ההזדמנויות בין נשים לגברים בצה"ל. בחודשים הקרובים עתיד הצבא לפנות לוועדת חוץ וביטחון ולבקש להשוות את משך השירות בין נשים לגברים בכ־52 מקצועות ותפקידים, כך נודע ל"ישראל היום". משמעות המהלך: כ־3,000 חיילות המתגייסות בכל שנה ישרתו 32 חודשים במקום 24 כיום.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
כבר כיום יש כמה מקצועות התנדבותיים, דוגמת פרמדיקית, עיתונאית צבאית, לוחמת ל"א (לוחמה אלקטרונית), לוחמות חי"ר, תותחנים והגנה אווירית ועוד, שהמתגייסות אליהם חותמות על שירות סדיר נוסף (שס"ן). מתוך כוונה להגביר את השוויון, עמלו בצבא בחודשים האחרונים על תוכנית להארכת שירות הנשים במקצועות התנדבותיים נוספים, בעיקר כאלה שההכשרה בהם ארוכה יחסית ושנשים וגברים מבצעים בהם אותו התפקיד. בצה"ל מקווים להביא את רשימת המקצועות לאישור ועדת חוץ וביטחון עד אמצע 2016.
אכ"א: בשורה משמעותית
עד כה מופו בצה"ל כ־52 תפקידים שבהם מעוניין הצבא להשוות את משך השירות בין נשים לגברים. בכירה באכ"א ציינה כי המספר אינו סופי, וכי יש מקצועות הנמצאים בבחינה. בתפקידים: מדריכת יח"ש, מדריכת חילוץ וגלישה, מקצועות אחזקה בים, מטיסת חוץ כטב"ם (כלי טיס בלתי מאויש) ומקצועות פיקוח והעמסה בחיל האוויר. כ־40 מהמקצועות הם בחיל המודיעין, בעיקר בלחימת סייבר, מקצועות שפה ומקצועות בעולם ההתראה. באכ"א הסבירו כי "באגף המודיעין יש מקצועות שההכשרות בהם ארוכות, ונשים וגברים מבצעים בהם אותו תפקיד בדיוק. עצם העובדה שמשך השירות לא זהה פוגעת בנשים, שיוצאות פחות לתפקידי פיקוד וקצונה והמהלך ייתן להן הזדמנות שווה. זוהי בשורה משמעותית, מדובר באלפי תפקידים בשנה".
במסגרת התיקון לחוק שירות הביטחון, שבו קוצר שירות הגברים מ־36 חודשים ל־32 חודשים, קיים סעיף ולפיו יהיה אפשר להאריך את שירותן של כלל הנשים בארבעה חודשים, ובלבד ששר הביטחון יציג תקנות הנוגעות לשוויון הזדמנויות מגדרי בצבא בהקשרי המיון, השיבוץ והלחימה. נדמה שבצה"ל היו מעוניינים להשתמש באופציה הזו, אך לנוכח התנגדוית, גם מצד ארגוני הנשים, בחרו להתמקד במקצועות שבהם קיימת נחיצות ברורה להארכת שירות הנשים. "אנו מבקשים קודם כל להאריך את השירות בתפקידים שנכונים היום לצה"ל", אמרה בכירה באכ"א.
בתוך כך, במהלך סוף השבוע הודיע שר ההגנה של ארה"ב, אשטון קרטר, על החלטה פורצת דרך שלפיה כל התפקידים בצבא ארה"ב, כולל הקרביים, ייפתחו לנשים. הללו יוכלו להצטרף ליחידות קומנדו מיוחדות כמו "אריות הים" או להתנדב לכוחות הרגליים של המארינס. בצה"ל, כך נדמה, הדרך לכך עוד ארוכה. הצבא מתגאה בכך שכ־%90 מהתפקידים פתוחים כיום גם לנשים, אך אין אפילו גורם בכיר אחד שסבור כי בשנים הקרובות נראה נשים בגולני, בצנחנים או בסיירות השונות.
עם זאת, חשוב לציין כי בין 2012 ל־2014 חלה עלייה של כ־250 אחוזים במספר המתגייסות לתפקידי לחימה. מנתוני צה"ל עולה כי ב־2012 היו 547 מתגייסות לתפקידי לחימה, ואילו ב־2014 עלה המספר ל־1,365. בשנה הנוכחית היו עד כה כ־1,785 מתגייסות לתפקידי לחימה. לאור הביקוש פתח צה"ל שני גדודי חי"ר קל מעורבים נוספים - "אריות הירדן" ו"ברדלס", ובימים אלו נשקלת אפשרות להקים גדוד נוסף.