סיפגו זאת בעצמכם

מחירי הסופגניות רק עולים בכל שנה • במקום לשלם ולהתעצבן, קבלו מתכון ביתי לסופגניות טעימות וזולות • אזהרה: בקלוריות הן לא זולות

ופגניית הריבה המסורתית לא שיערה לעצמה שתתפתח ותצמח להיות תעשייה שמגלגלת, תרתי משמע, מיליונים. 

לכאורה בצק פשוט וצנוע, מילוי זמין, נהר של שמן מבעבע וקילוגרמים של פודרת אבקת סוכר. אז מדוע מחירה של סופגנייה תמימה בגודל בינוני למדי הוא 5 שקלים ליחידה? ובכן, הכנת המאכל המסורתי אמנם מסתכמת בהוצאה של כ־1.4 שקלים ליחידה, אך עלולה לעלות לבשלן החובב בטיפול פסיכולוגי ממושך להרגעת העצבים הרופפים, שעות נוספות של פועל ניקיון מיומן ולחלופין בשיפוץ יסודי של המטבח. וכך, תעשיית הסופגניות המשומנת והמיומנת יכולה להפריז מעט בתמחור בלי למצמץ, כי יהיה מי שיקנה - והרבה.

במבחר העצום של הסופגניות לשנת 2015 תמצאו, למשל, את סופגניות הצ'ייסר האהובות של רשת רולדין, שנמכרות ב־10 שקלים לסופגנייה. בקונדיטוריה של מיקי שמו שואבים השראה מעולם הפטיסרי הצרפתי ומחיר הסופגניות יכול גם להגיע ל־19 שקלים לסופגניית מון בלאן עם קרם ערמונים מזולף. לעומת זאת, ברשת הקונדיטוריות "פיס אוף קייק" שומרים על רף מחירים נמוך באופן יחסי ועל מבחר יחסית מאופק, אבל מגוון מספיק. כך, למשל, סופגנייה במילוי קרם אגוזים נמכרת ברשת ב־6 שקלים.

אין כמו בבית

עכשיו, משהבנו את רמות המחירים במאפיות ובקונדיטוריות, השלב הבא הוא לבחור: האם תשקיעו ברכישת סופגניות יוקרה, תסתפקו ברכישת סופגניות ברשתות השיווק, או שתשדרגו את החוויה בסופגניות מתוקות וטעימות שתכינו ותטגנו במטבח שלכם. האמת? אין תחליף לטריות של סופגנייה שיצאה מהסיר, ומעבר לטעם - היא תמיד מביאה איתה זיכרונות מבית סבתא, מהילדות ומימי התום, שבהם סופגנייה היתה מוצר צריכה בסיסי.

ואם אתם בכלל בעניין של ללמוד מהמקצוענים, במהלך חג החנוכה תוכלו לבקר במרכז המבקרים החדש של רולדין שבקדימה ולהשתתף עם ילדיכם בסדנאות להכנת סופגניות ומתוקים נוספים. עלות הביקור: 40 שקלים לילד או למבוגר. 

גם רשת ספייסז מציעה בסניפיה ברחבי הארץ סדנאות חגיגיות בחנוכה, בין השאר, למבוגרים שמעוניינים ללמוד את רזי הכנת הסופגניות. המחיר: 119-39 שקלים למשתתף.

לאמיצים ולבעלי הסבלנות, הנה מתכון פשוט יחסית להכנת סופגניות קלאסיות 

 

החומרים (לכ־30 יחידות):

1 ק"ג קמח לבן (3.8 שקלים)

1/2 כוס סוכר (100 גרם) (39 אגורות)

2 כפיות מלח (10 גרם) (מחיר זניח)

75 גרם שמרים לחים (6.30 שקלים)

300 מ"ל מים קרים

2 ביצים (100 גרם) (2 שקלים) 

1 חלמון ביצה (1 שקל) 

90 גרם חמאה או מרגרינה (3.5 שקלים) 

1 כפית ברנדי (מחיר זניח)

1 כפית תמצית וניל (מחיר זניח)

1/2 כפית תמצית רום (מחיר זניח)

2 ליטר שמן לטיגון עמוק (15.8 שקלים)

1 צנצנת ריבת תות למילוי (9 שקלים) 

1/2 שקית אבקת סוכר לקישוט (90 אגורות)

 

עלות כוללת לכל החומרים: 42.69 שקלים, 1.4 שקלים לסופגנייה (החישוב על פי המחירים הממוצעים ברשת שופרסל שלי)

 

לאמיצים ולבעלי הסבלנות, הנה מתכון פשוט יחסית להכנת סופגניות קלאסיות 

 

החומרים (לכ־30 יחידות):

1 ק"ג קמח לבן (3.8 שקלים)

1/2 כוס סוכר (100 גרם) (39 אגורות)

2 כפיות מלח (10 גרם) (מחיר זניח)

75 גרם שמרים לחים (6.30 שקלים)

300 מ"ל מים קרים

2 ביצים (100 גרם) (2 שקלים) 

1 חלמון ביצה (1 שקל) 

90 גרם חמאה או מרגרינה (3.5 שקלים) 

1 כפית ברנדי (מחיר זניח)

1 כפית תמצית וניל (מחיר זניח)

1/2 כפית תמצית רום (מחיר זניח)

2 ליטר שמן לטיגון עמוק (15.8 שקלים)

1 צנצנת ריבת תות למילוי (9 שקלים) 

1/2 שקית אבקת סוכר לקישוט (90 אגורות)

 

עלות כוללת לכל החומרים: 42.69 שקלים, 1.4 שקלים לסופגנייה (החישוב על פי המחירים הממוצעים ברשת שופרסל שלי)

 

אופן ההכנה:

• ממיסים בקערה קטנה את השמרים עם 4 כפות מים חמימים ומניחים בצד

• מעבירים לקערת המיקסר קמח, סוכר, מלח ואת בלילת השמרים, מערבבים מעט עד שהשמרים נטמעים בתערובת

• מוסיפים את שאר המרכיבים ולשים בעזרת וו לישה כ־5 דקות, עד לקבלת בצק רך וחלק

• מכסים במגבת מטבח נקייה ומתפיחים כ־40 דקות

• מעבירים את הבצק למשטח נקי ומקומח ומחלקים ל־30 כדורים שווים בגודלם

• בעזרת כף היד מכדררים את הבצק לכדורים עגולים מאוד וחלקים

• מסדרים על תבנית משומנת, מכסים במגבת מטבח ומתפיחים כ־30 דקות נוספות

• מחממים שמן לטיגון עמוק בסיר רחב שוליים כך שיתחמם, אך לא ירתח. בעדינות מעבירים את כדורי הבצק אל השמן כשהצד היפה והחלק כלפי מטה בתוך השמן והצד הפחות יפה כלפי מעלה - מסדרים את כדורי הבצק כך שיישאר להם מקום בסיר לתפוח מעט

• מטגנים כל צד כ־5 דקות על אש בינונית עד שהסופגנייה משחימה ותוכה מתבשל

• מעבירים לנייר סופג, ממלאים בריבה, מפדרים באבקת סוכר ומגישים 

 

* המתכון באדיבות רשת רולדין

 

• ממיסים בקערה קטנה את השמרים עם 4 כפות מים חמימים ומניחים בצד

• מעבירים לקערת המיקסר קמח, סוכר, מלח ואת בלילת השמרים, מערבבים מעט עד שהשמרים נטמעים בתערובת

• מוסיפים את שאר המרכיבים ולשים בעזרת וו לישה כ־5 דקות, עד לקבלת בצק רך וחלק

• מכסים במגבת מטבח נקייה ומתפיחים כ־40 דקות

• מעבירים את הבצק למשטח נקי ומקומח ומחלקים ל־30 כדורים שווים בגודלם

• בעזרת כף היד מכדררים את הבצק לכדורים עגולים מאוד וחלקים

• מסדרים על תבנית משומנת, מכסים במגבת מטבח ומתפיחים כ־30 דקות נוספות

• מחממים שמן לטיגון עמוק בסיר רחב שוליים כך שיתחמם, אך לא ירתח. בעדינות מעבירים את כדורי הבצק אל השמן כשהצד היפה והחלק כלפי מטה בתוך השמן והצד הפחות יפה כלפי מעלה - מסדרים את כדורי הבצק כך שיישאר להם מקום בסיר לתפוח מעט

• מטגנים כל צד כ־5 דקות על אש בינונית עד שהסופגנייה משחימה ותוכה מתבשל

• מעבירים לנייר סופג, ממלאים בריבה, מפדרים באבקת סוכר ומגישים 

* המתכון באדיבות רשת רולדין

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר