הכורדים זוכרים את יהודי עיראק

בטקס ראשון מסוגו, ציינו בבירת כורדיסטן 70 שנה לגירוש יהודי עיראק • "עידן חדש בין יהודי כורדיסטן לעם הכורדי"

שרזאד עומאר מאמסאני, הנציג היהודי בכורדיסטן// צילום: טוויטר // שרזאד עומאר מאמסאני, הנציג היהודי בכורדיסטן

טקס לציון גירוש יהודי עיראק לפני 70 שנה צוין אמש (שני) לראשונה בעיראק, בעיר ארביל שבחבל הכורדי העצמאי. כמו כן צוין עידן חדש ביחסים בין העם היהודי לעם הכורדי, אחרי שנקבע כי במשרד לענייני דתות בחבל ארץ העצמאי תוצב נציגות היהודית, בהמשך לחוק שעבר במאי השנה. תפקיד המשרד לקדם את זכויות המיעוטים באזור. "החוק אומר כי גם אם קיים ולו איש אחד המשתייך לאמונה כלשהי, זכויותיו יישמרו", אמר שרזאד עומאר מאמסאני, הנציג היהודי במשרד האזורי הכורדי.

בטקס השתתפו כורדים מהקהילה היהודית בעיראק, כמו גם נציגים רשמיים. והוצגה בו תערוכה של צילומים ישנים והקלטות מקוריות על חיי הקהילה היהודית בעיראק. עפ"י מאמסאני, הטקס הוא ראשון מסוגו, ומציין את מה שלימים נודע כ"פרהוד", גירוש היהודים מעיראק. מאמסאני, לו שורשים יהודיים, מעריך כי כ-400 אנשים חיים בכורדיסטן ומזדהים כיהודים אך עדיין רשומים כמוסלמים. עוד הוסיף מאמסאני כי מאות משפחות הן בעלות שורשים יהודיים, אחרי שאולצו להתאסלם. כרגע אין בתי כנסת פעילים בכורדיסטן, אך מאמסאני אומר כי הדבר ישתנה בקרוב.

 

"יהודי כורדיסטן שומרים על זהותם"

צח חוף, חוקר אמריקני המתגורר בישראל ומומחה בענייני כורדים, אמר כי הוא מקווה שהטקס שהתקיים ביום שני הוא ציון דרך והתחלתה של תקומה יהודית בחבל הכורדי בעיראק: "בישראל חיים כמאתיים אלף כורדים, כמאה אלף מתוכם מתגוררים באזור ירושלים" מסר לסוכנות הידיעות איי.אף.פי, "הם שומרים על המורשת שלהם ועל השורשים הכורדיים שלהם, גם אחרי שניים ואף שלושה דורות מחוץ לכורדיסטן. כעת הם רואים שכורדיסטן פתוחה ומקבלת אותם בזרועות פתוחות". עוד אמר חוף כי הוא צופה שבעתיד הקרוב יתקיימו קשרי מסחר ותיירות בין יהודי כורדיסטן לבין העם הכורדי.  

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר