החייל אלמוג שילוני ז"ל // החייל אלמוג שילוני ז"ל

רצח חייל בתחנה המרכזית בת"א - וביתו לא ייהרס

ביתו של המחבל נור אבו-חאשייה שדקר למוות את החייל אלמוג שילוני ז"ל לא ייהרס • שופטי בג"ץ: "זמן רב חלף מאז הפיגוע ועד ההחלטה להרוס את הבית" • בהחלטה נוספת: נדחתה עתירה נגד הריסת בית המחבל שרצח את בני הזוג הנקין

בג"ץ ביטל היום בצעד דרמטי, ברוב דעות, את צו הריסת בית משפחתו של המחבל נור א-דין אבו-חאשייה, במחנה הפליטים "עסכר החדש" בשכם, שהואשם בבית המשפט המחוזי בתל אביב בפיגוע סמוך לתחנת רכבת "ההגנה", בו רצח את החייל אלמוג שילוני ז"ל.

 

בג"ץ קבע פה אחד כי פרק הזמן הרב שחלף מאז ביצוע פיגוע הטרור ועד ההחלטה להרוס את הבית המחבל – כ-11 חודשים - אינו סביר, ולכן אין לבצע את הצו כלשונו. פסק הדין התקבל ברוב דעות השופטים צבי זילברטל ומני מזוז שהורו לבטל את צו ההריסה. התנגד להחלטה השופט אליקים רובינשטיין שסבר כי יש לבצע הריסה חלקית של המבנה.

 

בג"ץ הציע: אטימה במקום הריסת המבנה 

 

המפקד הצבאי לאזור הגדה המערבית, החליט בשמונה באוקטובר 2015, כ-11 חודשים לאחר הפיגוע, לעשות שימוש בסמכותו ולהורות על הריסת הדירה שבה מתגוררים הוריו של אבו חאשיה יחד עם חמישה מילדיהם. בדיון שהתקיים בעתירה באוקטובר, הציע בג"ץ למדינה כי נוכח חלוף הזמן בין הפיגוע לבין הוצאת צו ההריסה, לשקול אמצעי מידתי יותר מאשר הריסת המבנה כולו, כמו הריסה חלקית או אטימה. אולם המדינה לא קיבלה את ההצעה מטעמי הרתעת מחבלים פוטנציאליים בעתיד.

 

הריסת בית מחבל בחברון, בחודש אוקטובר השנה (ארכיון) // צילום: אי.פי.איי
הריסת בית מחבל בחברון, בחודש אוקטובר השנה (ארכיון) // צילום: אי.פי.איי

הריסת בית מחבל בחברון, בחודש אוקטובר השנה (ארכיון) // צילום: אי.פי.איי

 

השופט מני מזוז, שקבע בדעת הרוב כי יש לבטל את הריסת הבית, הדגיש: "לצד ההבחנה הנדרשת בין עיכוב ממשי בהוצאת הצו לבין עיכוב בביצועו, הרי שבכל הנוגע לעיכוב משמעותי בהוצאת צו לפי תקנה 119, בית המשפט ראה בכך קושי ממשי ואף נקבע הכלל כי הוצאת הצו צריכה להיות "במועד קרוב ככל האפשר לאירוע".

 

"דעתי היא כי בנסיבות כאלה, נפגמת חוקיות הצו וממילא התוצאה הנגזרת מכך היא ככלל ביטול הצו, למעט מקרים בהם קבלת ההחלטה התעכבה בשל אילוצים אובייקטיביים ענייניים". השופט צבי זילברטל שהצטרף לדעת הרוב כתב "האינטרס הציבורי הנפגע מהשיהוי הניכר בין מועד מעשה האלימות שמקים את הסמכות לבין מועד הפעלת הסמכות מכוח תקנה 119, הוא טשטוש ההצדקה להפעלת סמכות זו".

 

ביתו של רוצח הזוג הנקין - ייהרסו

 

בניגוד להחלטה בנוגע לביתו של חאשייה, דחו שופטי בג"ץ ניל הנדל, אורי שהם ומני מזוז דחו פה אחד את העתירה למניעת הריסת ביתו של המחבל ראג'ב עליוה משכם, בכיר בארגון החאמס, מפקד החוליה הרצחנית אשר ביצעה את פיגוע הטרור במהלכו נרצחו ב-1 באוקטובר, בצומת בית פוריק סמוך לאיתמר, בני הזוג נעמה ואיתם הנקין ז"ל, לעיני ארבעת ילדיהם.

 

מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית, טען בבג"ץ בתגובה לעתירה אשר הוגשה באמצעות המוקד להגנת הפרט, כי הרצח של בני הזוג הנקין בוצע על ידי שלושה מחבלים, שהשתייכו לחוליה של ארגון החמאס בשכם. החוליה עצמה מנתה חמישה פעילים, כאשר מלבד המחבלים שהשתתפו בפיגוע עצמו, היה פעיל נוסף שתפקידו "פתיחת ציר" וכן מפקד החוליה שלא היה ברכב – הוא ראג'ב עליוה, בעלה של העותרת. 

עוד נמסר כי חקירת חברי החוליה טרם הסתיימה, אך כבר עתה עולה תמונה ברורה באשר למעורבותו הישירה של ראג'ב עליוה בתכנון הפיגוע, בגיוס יתר המחבלים, ובציודם בנשק חם. לאחר ביצוע הרצח, נמסר לראג'ב עליוה דיווח מלא על תוצאותיו, והוא אף דאג להבאתו של אחד המחבלים, אשר נפצע במהלך הפיגוע, לבית החולים בשכם, ואף שילם מכספו עבור הטיפול. 

 

בני הזוג נעמה ואיתם הנקין ז"ל. בית המחבל ייהרס

על יסוד חומרי החקירה הגלויים והחסויים, טען מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית כי בידו ראיות מנהליות ברמת סבירות הקרובה לוודאות למעורבותו של המחבל ראג'ב   עליוה בהוצאה לפועל של הפיגוע, המאפשרות ואף מצדיקות הפעלת הסמכות להריסת בית המחבל בשכונת דאחיה בעיר שכם. 

בג"ץ ציין בפסק הדין את "יש לציין כי פיגוע רצחני זה הינו חריג באופיו, בשל השתייכות המפגעים לארגון החמאס. מאז ערב ראש השנה בוצעו, על פי הנתונים שנמסרו כ-778 פיגועים במסגרתם נרצחו אחד עשר ישראלים ונפצעו כמאה אחרים. מידי יום ביומו, אנו מדווחים על מספר פיגועים המתרחשים ברחבי מדינת ישראל ובאיו"ש, דבר הפוגע קשות בתחושת הביטחון של תושבי ואזרחי המדינה, ומעורר חרדה ופחד מפני פיגוע נוסף האורב מעבר לפינה." 

בג"ץ קבע באשר לראיות המנהליות בעניינו של ראג'ב, כי נראה כי בידי מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית, ראיות מבוססות להיותו של ראג'ב ראש החוליה אשר ביצעה את הפיגוע, והוא, לכאורה, מעורב אישית ברצח המתועב, כמבצע בצוות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו