חוות דעת משפטית: "אין חובת צינון למכהנים בתפקיד ציבורי להתמנות ליועמ"ש"

את חוות הדעת הגיש המשפטן פרופ' אביעד הכהן ליו"ר ועדת האיתור לבחירת היועץ המשפטי לממשלה הבא • הדברים מתייחסים גם למועמדותו של מזכיר הממשלה אביחי מנדלבליט

מבקר המדינה, יוסף שפירא \ צילום: דודי ועקנין // מבקר המדינה, יוסף שפירא

פרופ' אביעד הכהן, דיקן המרכז האקדמי שערי מדע ומשפט, קובע בחוות דעת שהגיש ליו"ר ועדת האיתור לבחירת היועץ המשפטי לממשלה, נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס אשר גרוניס, כי חובת הצינון בחוק השירות הציבורי מתייחסת רק למי שפרש מן השירות ולא למי שעובר תפקידים בשירות הציבורי. 

דעה זו מתייחסת גם למינויו האפשרי של מזכיר הממשלה אביחי מנדלבליט. לאחרונה נטען על ידי משפטנים שמכיוון שמועמדים בולטים למשרה כמו מנדלבליט, נציבת הביקורת על התביעה השופטת בדימוס הילה גרסטל, והיועץ המשפטי של הכנסת אייל ינון, עובדים בשירות הציבורי ומקושרים לשרים - יש לחייב אותם בתקופת צינון.

"אין כל בסיס לפסילתו מראש של מי מהמועמדים שיומלצו על ידיכם לממשלה רק בשל כך שהוא מכהן כיום בתפקיד כלשהו בשירות הציבורי", נכתב בחוות הדעת. פרופ' הכהן טוען כי אין להוסיף חובות צינון נוסף על אלה הקבועות בחוק: "הרציונל לכך ברור. משרתי ציבור אינם משרתים פלוני או אלמוני, אלא כשמם כן הם, משרתי הציבור כולו. משכך, גם אם הם עובדים בכפיפות לאיש זה או אחר, אין במעברם מתפקיד לתפקיד בתוך השירות הציבורי ברשות המבצעת - כדי לחייבם בתקופת צינון".

בחוות הדעת נכתב כי "רבים מן היועצים המשפטיים לממשלה ופרקליטי המדינה (ובהם חיים כהן ז"ל, מאיר שמגר, אהרן ברק, יצחק זמיר, אליקים רובינשטיין, גבריאל בך, דורית ביניש ועדנה ארבל) נבחרו ממש סמוך לסיום תפקידיהם לכהן כשופטי בית המשפט העליון, ואיש לא סבר שחייבים הם בחובת צינון כלשהי".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר