אנחת רווחה נשמעה סוף סוף אצל עובדי מכללת אס.יו.אס בנצרת עלית, אשר לאחר תקופה ארוכה בה לא שולמו זכויותיהם עקב קריסתו הכלכלית של המעסיק, המוסד לביטוח לאומי העביר להם את מלוא המגיע להם.
ראשיתו של הסיפור העצוב (עם הסוף המשמח) אי שם בשנת 2010. מכללת אס.יו.אס בנצרת עלית, אשר העסיקה עשרות עובדים והעבירה קורסים והשתלמויות לאלפי חניכים וסטודנטים, נקלעה לקשיים כספיים חמורים ולא עמדה בתשלומים לעובדים.
כך מצאו את עצמם העובדים, החל מהמזכירות, עובדי האחזקה וכלה בסגל האקדמי, במצוקה של ממש. שכרם לא שולם כלל במשך מספר חודשים, שיקים שמסרה המכללה לא כובדו ע”י הבנק, לא בוצעו הפרשות לפנסיה עפ”י חוק, עובדים שעזבו עקב אי תשלום שכרם לא קיבלו פיצויים ולעובדים לא הייתה כל תקווה.

מיותר לציין את הזעזוע אשר עובר על משפחה כאשר המשכורת עליה הסתמכה אינה נכנסת לחשבון הבנק, וזאת במשך מספר חודשים, וכך העובדים נאלצו ליטול הלוואות, שברו חסכונות ובקושי צלחו את התקופה הקשה.
מספר עובדים הגישו תביעות כנגד החברה וזכו בפסק דין לטובתם בבית הדין לעבודה אך פסק הדין לא קויים ונותר “על הנייר” בלבד שכן לחברה לא היו נכסים או כספים ולכן לא היה לו ערך כלשהו.
בשלב זה התאגדו כל העובדים, 18 במספר, ופנו אל עו”ד דרור חייק מעפולה המתמחה בדיני עבודה; עו”ד חייק הסביר לעובדים כי ישנה אפשרות לקבל את כל המגיע להם מהמוסד לביטוח לאומי ולשם כך יש לפנות לבית המשפט המחוזי כדי לפרק את החברה באמצעותה פעלה המכללה.
כך הסביר לכתבנו עו”ד חייק: כולנו יודעים כי המוסד לביטוח לאומי משלם לנו במקרה של תאונה בעבודה, נכות, הריון, מילואים וכו’; לא רבים יודעים כי הביטוח של העובדים השכירים כולל גם את תשלום זכויותיהם מכוח דיני העבודה, כגון שכר, פיצויים, הפרשה לפנסיה, חופשה, הבראה וכו’ כאשר המעסיק לא משלם אותם.
ש: מה צריכים העובדים לעשות כדי לקבל את הכספים מהמוסד לביטוח לאומי?
התנאי הראשון הוא נקיטת הליכי פירוק אם מדובר בחברה בע”מ או נקיטת הליכי פשיטת רגל אם מדובר במעסיק שהוא עוסק מורשה; מדובר בהליכים אשר העובדים יכולים לנקוט כנגד המעסיק, ואם יתברר כי אכן זכויותיהם לא שולמו הרי שבית המשפט ייעתר לבקשה כמעט בכל המקרים וזאת כדי לאפשר לעובדים לקבל את המגיע להם.
במקרה בו המעסיק קרס כלכלית אין טעם בהגשת תביעה לבית הדין לעבודה - חבל על הזמן ועל שכר טרחת עוה”ד; בסופו של דבר יתקבל פסק דין אשר לא ניתן יהיה לאכיפה. במצב זה כדאי לפנות באופן מיידי להליך של פירוק החברה.
ש: כיצד העובדים יכולים לפרק את החברה?
יש להגיש לבית המשפט המחוזי בקשה לפירוק החברה, ולשם כך צריך להסתייע בעו”ד המתמחה בתחום. הפירוק כרוך באגרות ובהוצאות בסך כולל של כ-6,000 ₪ אשר מועברות לכונס הנכסים הרשמי ולהנהלת בתי המשפט ולכן רצוי להתאגד ביחד כדי להתחלק בסכום זה. במקרה של המכללה מדובר על 18 עובדים ולכן קל היה להם לממן את הסכום הגבוה והם התחלקו בו. יחד עם זאת כבר נתקלתי לא אחת במקרים בהם עובד אחד שילם את כל הסכום בעצמו, כי החברה הייתה חייבת לו סכום גבוה הרבה יותר ולכן עדיין השתלם לו לשלם 6,000 ולקבל פי כמה יותר ואף למעלה ממאה אלף ₪.
לאחר שניתן צו פירוק נדרשים העובדים להגיש “תביעת חוב” ובה לפרט מהן הזכויות אשר מגיעות להם מהמעסיק ולא שולמו; את תביעת החוב ניתן להכין לבד או באמצעות עו”ד, וחשוב להדגיש כי לא מדובר בתביעה במובן הרגיל של בית משפט הנמשכת זמן רב אלא בהליך פשוט ויעיל בהרבה.
ש: האם בגין כל חוב לעובדים אפשר לפעול לפירוק החברה?
כן, אך כמובן יש לזכור כי ההליך כרוך בהוצאות ולכן מן הסתם בגין חוב נמוך הוא אינו כלכלי אלא אם כן מספר עובדים מתאגדים במשותף; כאן בא לידי ביטוי היתרון הגדול של עובדים בהליכי פירוק או פשיטת רגל - המוסד לביטוח לאומי משלם רק חובות לעובדים, ולא חובות לגופים אחרים כמו למשל רשויות המס, ספקים וכו’. כלומר כאשר חברה מתפרקת ואין לה נכסים בדרך כלל כל הנושים מוצאים את עצמם ללא כספם ורק העובדים זוכים לקבלו.
ש: האם המוסד לביטוח לאומי משלם לעובדים את מלוא החוב?
כן, עד תקרה של 112,000 ₪ לעובד נכון להיום; העובד יכול לדרוש את הזכויות שלא שולמו לו ובהן פיצויי פיטורים, הפרשה לפנסיה, חופשה, הבראה, שכר, הודעה מוקדמת, נסיעות וכו’. חשוב לציין כי המוסד לביטוח לאומי איננו פועל על “אוטומט” ומאשר כל תביעה אלא ממונה בעל תפקיד אשר בודק את תביעת החוב, את מסמכי העובד ובהתאם לכך מחליט.
ש: מה היית ממליץ לעובדים אשר המעסיק שלהם פשט רגל?
לא לוותר! מדובר על כספים המגיעים לכם בגין עבודתכם הקשה והמסורה ובדיוק בשביל זה שילמתם למוסד לביטוח לאומי כל השנים. חשוב לשמור את המסמכים ואת ההוכחות לכך שמגיעים לכם כספים, כמו למשל תלושי שכר, דו”חות נוכחות, מכתב פיטורים, הסכם העסקה וכו’, לנסות לצרף מספר עובדים נוסף ולפנות לעו”ד המתמחה בתחום דיני העבודה ופירוק החברות. ההליך לוקח בין שנה לשנתיים אבל בסיומו של דבר תקבלו את מלוא כספכם, בצירוף הפרשי הצמדה ישירות לחשבון הבנק.
ואכן, לאחר שעו”ד חייק הגיש בשם העובדים בקשה לבית המשפט המחוזי בנצרת, נתן השופט עאטף עיילבוני, צו פירוק למכללת אס.יו.אס, ובעקבות בדיקת תביעות החוב אשר הגישו העובדים באמצעות עוה”ד למוסד לביטוח לאומי - שולמו לחשבונם מלוא הסכומים אשר המעסיק לא שילם.
ומילה לסיכום מעו”ד חייק: “תחושת הסיפוק במתן עזרה לאדם, אשר כבר ראה את העניין כאבוד וכגמור, היא נפלאה. הגיעו אליי עובדים אשר עברו קטסטרופה של ממש, ואת השכר שהגיע להם לא קיבלו במשך מספר חודשים. רובם, אגב, לא ידעו בכלל שיש אפשרות לקבלו מהמוסד לביטוח לאומי. אני שמח שיכולתי לעזור להם.”
באדיבות האתר LawGuide
לאתר של דרור חייק, עו”ד ונוטריון
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו