דו"ח חדש של הליגה נגד השמצה מציג נתונים מדאיגים כלפי היחס לישראל באוניברסיטאות בארצות הברית. על פי הדו"ח קיימת עלייה ניכרת בפעילויות של תנועת החרם נגד ישראל ותכניות אחרות העוינות בגלוי את ישראל במהלך שנת הלימודים האקדמית 2015. בסתיו האחרון נערכו מעל 150 אירועים אנטי-ישראליים גלויים, זאת לעומת 105 אירועים בתקופה המקבילה אשתקד.
15 מהאירועים זכו לחסות מלאה או חלקית מצד חוגים שונים באוניברסיטאות, ולפחות עשרה אחוזים מהם זכו לחסות מצד קבוצות סטודנטים שמטרותיהן אינן מתמקדות בסכסוך הישראלי-פלשתיני.
"קבוצות סטודנטים במספר קמפוסים נותנות חסות למגוון של תכניות ויוזמות שמטרתן האחת והיחידה היא: לבודד, להשמיץ ולעשות דה-לגיטימציה לישראל", אמר ג'ונתן א' גרינבלט, מנכ"ל הליגה נגד השמצה. "רבים ממאמצים אלו הובילו לעלייה במתחים בין הסטודנטים וליצירת אווירה של עוינות כלפי סטודנטים יהודים ותומכים ישראל. אנו חוששים במיוחד מהתמיכה שיוזמות אלו מקבלות מאנשי הסגל האוניברסיטאי".
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
הליגה נגד השמצה מציינת כי הקבוצה הפעילה ביותר בקמפוסים היא סטודנטים למען צדק בפלסטין (SJP) , המארגנת הראשית של אירועים אנטי-ישראליים. הקבוצה אחראית יותר מכל להעלאת הצעות לחרם נגד ישראל בפני גופי הנהגה של סטודנטים. סניף ניו יורק של הקבוצה הציג לאחרונה סטריאוטיפים אנטישמיים בהצהרה לקידום מצעד מיליון הסטודנטים, יום מחאה לאומי נגד שכר הלימוד, חובות הסטודנטים ושכר עובדי הקמפוסים. הקבוצה כינתה את ראשי אוניברסיטת העיר ניו יורק "הנהלה ציונית", בטרה לקשר בין "ציונים" לבין הבעיות הכספיות שסטודנטים רבים מתמודדים עמן.
התנועה אינה פועלת לקידום פיתרון של שלום
"הטקטיקות שנעשה בהן שימוש על ידי תנועת החרם נגד ישראל הינה תופעה מטרידה מאוד שתרמה בחלק מהמוסדות להשכלה גבוהה ליצירת אווירה המרתיעה סטודנטים יהודים ותומכים ישראל מלהביע את עמדותיהם או אף להצהיר בגלוי את יהדותם", אמר גרינבלט.
על פי הדו"ח, לא כל תומכי החרם הם אנטישמים, וייתכן כי הם מונעים על ידי התפישה שהם עוסקים בביקורת נגד ישראל. "תנועת החרם נגד ישראל אינה פועלת לקידום פתרון של שלום לסכסוך הישראלי-פלשתיני", אמר גרינבלט, "היא אינה מנסה להשיג פתרון של שתי מדינות לשני עמים שיועיל לכל הצדדים. אלא היא מנסה לערער את עצם קיומה של המדינה היהודית בישראל".
בשנת 2014 תיעדה הליגה נגד השמצה מעל 520 אירועים אנטי-ישראליים בקמפוסים המהווים עלייה של קרוב לשליש לעומת שנת הלימודים האקדמית הקודמת. סטודנטים קידמו החלטות ומשאלי דעת קהל על חרם נגד ישראל ב-19 קמפוסים - עלייה של 21% מהשנה שעברה.