אי אפשר כבר להתעלם מסוגיית ההקצנה הדתית באירופה: חקירת הפיגועים בפאריס חשפה רק את קצה הקרחון. אי אפשר גם להתעלם מהעובדה שאת המתקפה ביצעו אנשים בעלי רקע פלילי, שהצליחו, בתוך כמה חודשים, לעטות על עצמם ארשת איסלאמית־פשיסטית ולהכות באירופה. הם בחרו לפגוע באורח החיים האירופי - לא רק בפאריס עצמה.
הרשויות ביבשת קיבלו סטירת לחי מצלצלת, ועכשיו הן צריכות להתפכח במהירות. כבר עכשיו רואים כיצד מדינות האיחוד מתחילות לשתף מודיעין. חוקי האיחוד האירופי מקנים למדינות השונות בלעדיות בתחום הביטחון, ולכן שיתוף הפעולה הזה נוסק לגבהים חדשים על רקע ההבנה כי המתקפה כוונה נגד אירופה כולה.
הנשיא פרנסואה הולנד מתעקש כי על הצרפתים להמשיך בשיגרת חייהם הייחודית, אך בהינתן העובדה כי עדיין מתנהל מצוד אחר מפגע אחד לפחות, אין אפשרות לעשות זאת במלוא מובן המילה.
בבלגיה הרשויות כבר חדלו להעלים עין מהסרטן הטרוריסטי בקרבן, והחליטו כי נפל דבר: לא ניתן עוד להתעלם מהרדיקליזציה שעוברת הקהילה המוסלמית, ושבחסותה הוקם בלב אירופה בסיס ג'יהאדיסטי. תובנה זו הולידה את גל הפשיטות בשבוע שעבר בתחומי המדינה, שחשף רשת ענפה של צעירים ממדינות שונות שמילאו תפקידים במתקפת הטרור. מה שחמור שבעתיים הוא היותם של הצעירים הללו תחת מעקב של הרשויות, שהיו נטולות האמצעים המתאימים להתמודד עימם.
כעת, שבוע לאחר הפיגועים, נראה כי בפעם הראשונה הממשלה הבלגית הפכה לצד היוזם, וכבר בסוף השבוע הועלתה לראשונה בתולדות המדינה הכוננות לרמה הגבוהה ביותר. ההחלטה הדרסטית התקבלה גם משום שמצבת כוח האדם לא איפשרה לרשויות לפרוס מספיק שומרים בכל מקומות הבילוי המרכזיים ובמקביל לאבטח את האתרים המרכזיים האחרים בבירה בריסל: מפקדת נאט"ו ומוסדות האיחוד האירופי.
בסוף השבוע הזה הרחובות בבריסל נותרו שוממים. בתי הקפה והחנויות לא נפתחו. זו המציאות של מצב החירום. אנחנו, הבלגים הממוצעים, עדיין לא יודעים כיצד לעכל את המציאות הזאת. יש הסבורים כי הרשויות הגזימו בתגובה שלהן, ולמעשה נכנעו לטרור. אך דעתי מסתכמת בשתי מילים: סוף סוף.