אין ספק שצרבת היא מועקה לא קטנה. התחושה כאילו בוערת מדורה קטנה בבטן לא מוסיפה בריאות, והכאב בבית החזה מציק ומטריד. פעולות פשוטות כמו הטיית הראש או סתם שכיבה עלולות לעורר את השד שיושב אצלנו בפנים, ולילות הופכים ללבנים וכואבים מחמת הצריבה.
מה קורה בזמן צרבת?
צרבת נגרמת מחזרה של מזון מעוכל מהקיבה אל הגרון. בין הקיבה לוושט נמצא שריר השוער (ספינקטר), המתפקד כשסתום ונפתח רק בשעת אכילה, כדי לאפשר ירידה של מזון מהפה לקיבה. צרבת נגרמת מפעולה לא תקינה של הסוגר, המאפשרת חזרה של מזון מעוכל מהקיבה לוושט. בקיבה פועלות חומצות חזקות, הנדרשות לפירוק המזון. סביבת הוושט, לעומת זאת, בסיסית, והמגע בין חומצות העיכול והוושט גורם לכאב ולתחושת הצריבה, לעתים עד כדי כוויה של ממש.
חשיבות התזונה בעת צרבת
לתזונה תפקיד משמעותי בעניין הצרבת. ישנם מאכלים המוכרים כגורמים לתהפוכות בבטן ולצרבת, ולהיפך – תזונה נכונה, שקולה ואחראית, מקטינה בוודאות את הסיכוי לצרבת ובכל מקרה מפחיתה את הסימפטומים המוכרים והכואבים.
** אם אתם סובלים מצרבת ממושכת או מצרבת כרונית, כדאי להיוועץ במומחה כדי לאתר את הגורם שלה, וכדי להתאים את התזונה המתאימה והיעילה ביותר. אך בכל זאת, יש כמה עצות נכונות שמתאימות לכולם.
ממה להימנע?
מזון שומני
שומן הוא מזון הקשה לפירוק, ועיכולו מכביד ומקשה על הקיבה. משך העיכול מתארך, הקיבה עובדת שעות נוספות, וכשמערכת העיכול מתאמצת עולה הסיכון לצרבת. כמו כן, מזון הקשה לעיכול מצריך כמות רבה של חומצות ומיצי קיבה, דבר המעלה את רמת החומציות בקיבה. ורמת חומציות גבוהה מזניקה את הסיכון לצרבת ומגבירה את עוצמת התסמינים.
קפאין
לקפאין רמת חומציות גבוהה משל עצמו, ועצם לגימת הקפה מעלה את רמת החומציות בקיבה. זו הסיבה שנהוג לשתות קפה בחלב – כדי לאזן ולהפחית את רמת החומציות עם מעט חלב בסיסי.
שוקולד
שוקולד נחשב מקדם רציני לצרבת, כי הוא מכיל את שני הנ"ל – קפאין ושומן – בכמות גבוהה. גם תה שחור רגיל מכיל קפאין, אף הוא נחשב מעורר צרבת, וגם אותו מומלץ ללגום עם מעט חלב לאיזון.
אלכוהול
אלכוהול על נגזרותיו השונות (בירה, יין, משקאות אלכוהוליים) גורם לתחושת רגיעה ובגוף. במערכת העיכול הוא עלול להרפות את שריר השער, ומזון עלול לחזור ולעלות מהקיבה לוושט.
בנוסף, אלכוהול נספג בגוף בקלות, אבל כל עוד הוא נוכח בגוף הוא מונע מהמעי הגס לספוג מים. לכן חשוב כל כך לשתות מים לאחר אלכוהול. אם המעי אינו סופג את המים, הם עלולים למצוא לעצמם דרך החוצה. לעתים זה יתבטא כשלשול (ואכן אלכוהול נחשב מעודד של שלשול), ולעתים יעלו הנוזלים כלפי מעלה. תוסיפו לכך את הסוגר שנחלש מפעילות האלכוהול, והרי לכם חזרת מזון מהקיבה לוושט.
מאכלים חומציים
עגבנייה ומוצרים מעגבניות (קטשופ, רוטב ועוד), פירות הדר, בצל, שום, נענע ומנטה, משקאות תוססים – למאכלים אלה ועוד רמת חומציות גבוהה שאינה מיטיבה עם הסובלים מצרבת.
אוכל מטוגן, פיקנטי וחריף
טיגון מעלה את רמת השומן ומקשה על העיכול. מזון פיקנטי ו/או חריף מאתגר את הסבילות לחריף של כל אחד, וציון "נכשל" במבחן כזה עלול להתבטא בצרבת. מומלץ על כן להכיר את הגבול שלכם ולא להתגרות בגורל אם הטבע מסמן לכם להרגיע עם הסחוג.
תבלינים בעלי השפעה מחממת
קינמון, פלפל שחור, הל, ג'ינג'ר, חרדל, ציפורן, צ'ילי – כל אלה ועוד הם תבלינים בעלי השפעה מחממת, שמעודדים צרבת ומגבירים את הסימפטומים.
ארוחות גדולות מדי
עומס על הקיבה מאתגר את מערכת העיכול ומאריך את פעולתה. כשהקיבה עמוסה מדי, האוכל ינוע כלפי מעלה והתוצאה עלולה להיות יציאתו לוושט – וצרבת.
שכיבה
אמנם ארוחה טובה מעוררת את החשק להשתרע ולנוח, אבל פעולה זו מעלה את הסיכון לצרבת. שכיבה מסייעת למזון לחזור לכיוון הוושט, בוודאי אם אתם אחרי ארוחה כבדה. לכן, אחרי ארוחה טובה מומלץ למדי לצאת להליכה קצרה, שתשאיר אתכם זקופים לעוד זמן.
דיאטה, אופנה, מתכונים ועוד המון דברים מעניינים - עכשיו במדור הלייף סטייל שלנו!
תזונה נכונה למניעת צרבת והרגעתה
לפי הרפואה הטבעית, צרבת היא אירוע של חום ולכן יש לצנן את הגוף. לשם כך מומלץ לצרוך מאכלים המוכרים בהשפעה הקרירה שלהם על הגוף.
מלפפונים וירקות ירוקים
אולי תרופת הסבתא שעליה מסכימים כולם. מלפפון ירוק נחשב למרגיע צרבת אולטימטיבי, וכרסום שלו בסוף הארוחה מקטין משמעותית את הסיכון לצרבת. ואם כבר חטפתם וצורב לכם, אכלו אחד ירוק והתסמינים יחלפו.
חשוב: מלפפון נקי, ללא מלח, מטבל או כל תוספת. רק מלפפון. ירקות ירוקים נוספים המרגיעים צרבת הם חסה, פטרוזיליה, בזיליקום, כוסברה ועלים ירוקים נוספים.
שקדים
בעלי רמת בסיסיות גבוהה, המאזנת את החומציות. כמובן, שקדים חיים, לא מטוגנים ו/או מומלחים.
לחם
פרוסת לחם תעזור לספוג את הנוזלים בוושט ובשל רמת החומציות הנמוכה שבו הוא יסייע באיזון הקיבה ובהרגעתה. כמובן לא למרוח דבר על הלחם, ולהסתפק בפרוסה אחת או שתיים. גם אורז לבן פשוט, גריסים ושיבולת שועל יעזרו, כל עוד הם מוגשים כפשוטם, ללא תיבול או תוספות.
חליטה
תה מבזיליקום, מרווה, קמומיל, שומר ועוד עלים ירוקים נוספים יסייע בהרגעת הקיבה. גם תה ירוק מכל סוג רלבנטי, אבל תמיד עדיף לחלוט ולשתות טרי.
תפוח אדמה
תפוח אדמה מוכר כמפחית חומציות. סחטו תפוח אדמה במסחטת מיץ, ערבבו את התוצאה במים, ושתו. כן, זה מוריד חומציות. עדיף לא להתחכם ולצרוך תפוח אדמה מבושל, כי הוא אינו אפקטיבי כמו זה הטרי. על מטוגן אין צורך להרחיב – שומר נפשו ירחק ממנו בעת צרבת.
אבוקדו
ירוק, קריר, בריא מאד, מרגיע את הקיבה ומפחית תסמינים של צרבת. הפרי שאינו מפסיק להפתיע בערכיו התזונתיים ובתרומתו המופלאה לגוף האדם רלבנטי גם בעת צרבת.
המון מתכונים ופינוקים - עכשיו במדור האוכל!
כל אדם שונה מרעהו, וייתכן כי מה שעוזר לחברך לא יהיה יעיל עבורך. מה שחשוב הוא לא להתייאש. צרבת אינה גזירה משמיים, וחשוב לנסות למצוא את השילוב שיעזור לך באופן אישי. אם לא מצליחים לעשות זאת לבד, כדאי ומומלץ להיעזר במומחה בעניין.
טיפים כלליים
• בעת התקף צרבת הנמשך כמה ימים, מומלץ להימנע באופן זמני מאכילת ירקות טריים ולתת עדיפות לירקות מבושלים. ירקות חיים כמובן בריאים ומומלצים תמיד, אבל העיכול שלהם קשה ביחס לגרסה המבושלת, ובעת התקף צרבת נשאף להקל על הקיבה.
• אכלו ארוחות קטנות ונסו להימנע מאכילת יתר או מארוחה גדולה.
• עישון הוא הרגל מגונה שבין היתר, גם גורם לצרבת. הנה עוד סיבה טובה להפסיק.
• לא לאכול לפני השינה. השכיבה, כבר אמרנו, עלולה לגרום למזון לנוע כלפי מעלה אל הוושט. הגיעו למיטה כשהאוכל כבר מאחוריכם.
• בעת השינה, הגביהו מעט את הראש בעזרת כרית.
• שתו הרבה. שתייה מספקת מסייעת לעיכול ומרגיעה ומקררת את הגוף.
• תזונה נכונה היא כלי ראשון במעלה במלחמה נגד הצרבת. באמצעות התזונה ניתן הן לטפל בסימפטומים של הצרבת, ובעיקר למנוע את הישנותה.
בברכת בריאות רבה וטובה!
הכותבת מאיה נאור היא מטפלת ברפואה הסינית בקליניקה פרטית בתל אביב ובמכון הגסטרו בשיבא תל השומר. מומחית לצרבת ולהפרעות נוספות במערכת העיכול. לאתר של מאיה
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו