נשיא טורקיה עשה את זה שוב: חמישה חודשים לאחר שמפלגת הצדק והפיתוח (AKP) אותה ייסד איבדה לראשונה את הרוב המוחלט בפרלמנט, היא הצליחה להשיב אליה כ־3 מיליון מצביעים שהעניקו לה רוב של 316 מושבים מתוך 550 - וקדנציה רביעית, חסרת תקדים, כמפלגת שלטון ללא צורך בשותפות קואליציוניות.
צילום: רויטרס
אך למרות ש־49.4% מהמצביעים הצביעו עבור מפלגת הצדק והפיתוח, ארדואן לא הצליח להשיג את הרוב הנחוץ של שני שלישים, שהיה מאפשר לו לבצע שינויים חוקתיים שיעניקו לו סמכויות גדולות יותר על חשבון הדמוקרטיה הטורקית.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
אחרי ההפסד המפתיע בחודש יוני, ארדואן לא בחל באף אמצעי כדי להשיב את המצביעים הביתה. הוא שינה את מדיניות אי ההתערבות הטורקית במלחמה נגד דאעש והחל לתקוף גם יעדים של המחתרת הכורדית, ה־PKK, והפר בכך את הפסקת האש שהיתה בין הצדדים. מדיניות זו העבירה מצביעים רבים ממפלגת הימין הלאומנית שלא עברה את אחוז החסימה ל־AKP. "ההימור של ארדואן הצליח. זה ניצחון אדיר של AKP", הסביר סואט קיניקליאוגלו, מנהל מכון מחקר טורקי היושב באנקרה.
מהומות בדיארבאקיר
ארדואן בחר באסטרטגיה המדוברת, אחרי שמפלגת העם הדמוקרטית (HDP) הפרו־כורדית הצליחה ביוני לעבור את אחוז החסימה הגבוה (10%), והפכה ללשון מאזניים. ה־HDP אמנם הצליחו לעבור גם אתמול את אחוז החסימה, אך הם איבדו 21 מושבים. ועדיין, כניסתם של הפרו־כורדים לפרלמנט מנעה מארדואן גם את היכולת להכריז על משאל עם בנוגע לשינויים חוקתיים. מפלגת העם הרפובליקנית הכמאליסטית, אגב, הצליחה להתחזק בשני מושבים, אך אין לכך משמעות שכן היא תמשיך לשבת באופוזיציה.

תומכי AKP חוגגים ברחובות אנקרה // צילום: אי.פי.אי
בניגוד להערכות ולסקרים שניבאו תוצאות זהות לאלה של הבחירות הקודמות, המצב המלחמתי השורר בגבול הטורקי עם סוריה ועם עיראק הגדיל את אחוז ההצבעה והחזיר ל־AKP מיליוני מצביעים. אחת ממנהיגות המפלגה הפרו־כורדית, פיגן יוקסקדאג, טענה אתמול כי ניצחונה של AKP היה תוצאה של "מדיניות מכוונת של פלגנות מצידו של הנשיא". הכעס של המיעוט הכורדי בטורקיה הוביל למהומות בעיר דיארבאקיר, זמן קצר לאחר סגירת הקלפיות, כאשר ניצחונם של AKP וארדואן החל להפוך למוחשי.
ראש ממשלת טורקיה, אחמט דבוטואלו, שצייץ "השבח לאל" זמן קצר לאחר שהתבררו התוצאות, אמר במהלך אחד מנאומי הניצחון שלו כי "היום הוא ניצחון עבור הדמוקרטיה שלנו ועבור עמנו. תקוותי היא שנשרת אתכם כראוי במהלך ארבע השנים הקרובות ונתייצב מולכם ב־2019".

מדליקים זיקוקים מחוץ למטה HDP בדיארבאקיר // צילום: אי.אף.פי
עכשיו משהבטיח שוב את שלטונה הבלעדי של מפלגתו, בעולם ממתינים לראות לאיזה כיוון יפנה ארדואן. האם הוא יחדש את תהליך השלום עם הכורדים, האם ישנה שוב את מדיניותו כלפי דאעש בסוריה ובעיראק, וכיצד ניצחונו ישפיע, אם בכלל, על ההגירה ההמונית לאירופה - שכן רוב המהגרים מגיעים אליה ממחנות פליטים בשטח טורקיה.