המנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, אישר את הסכם הגרעין בין איראן לבין המעצמות. כך פורסם באתר האינטרנט שלו. בנוסף הורה חמינאי ליישם את ההסכם בכפוף לכמה תנאים.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
על פי המכתב שפורסם, איראן לא תוותר על מאגרי האורניום המועשר או תשנה את יעודו של כור המים הכבדים באראק עד לפיתרון המחלוקות על ההיבטים הצבאיים של התוכנית.
בתחילת השבוע החלו הממשל האמריקני והאיחוד האירופי בהליך הסרת הסנקציות מעל איראן, המתבסס על הסכם הגרעין. כך פורסם בהודעה אמריקנית ובהודעה משותפת של האיחוד האירופי ואיראן. ההודעות פורסמו 90 ימים לאחר שמועצת הביטחון של האו"ם אימצה את הסכם הגרעין.
"הנני מורה לכם לנקוט את כל הצעדים הנדרשים כדי להעניק תוקף להתחייבויות של ארה"ב בכל הקשור לסנקציות", הודיע הנשיא אובאמה במזכר שהתפרסם אתמול ביום המוגדר בהסכם כ"יום אימוץ ההסכם". דבריו הופנו למזכירי המדינה, האנרגיה, המסחר והאוצר האמריקניים, שמשרדיהם קשורים בצורה זאת או אחרת לסנקציות.
הסנקציות הבינלאומיות נגד איראן יוסרו לאחר שמזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי והאיחוד האירופי יקבלו מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אישורים לכך שאיראן עמדה בתנאים שהוצבו לה בהסכם הגרעין, הכוללים גם ניתוק צנטריפוגות וביצוע שינויים בכור הגרעיני באראק, שיבטיחו כי האיראנים לא ישתמשו בו לייצור פלוטוניום.
סוף תהליך זה, שיימשך מספר חודשים, מכונה בהסכם "יום היישום". קרי ציין בהודעה כי "מדובר ביום חשוב לכולנו ובצעד ראשון וקריטי בתהליך שנועד להבטיח שתוכנית הגרעין האיראנית תפעל למטרות שלום".
גרמניה מעריכה שהסנקציות יישארו בתוקף לפחות עד ינואר
בהודעה של שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני ושר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף צוין כי "האיחוד האירופי מאמץ היום את המסגרת המשפטית להסרת כל הסנקציות הכלכליות הקשורות לתוכנית הגרעין ואיראן תחל כעת ביישום התחייבויותיה, במטרה להביא ליישום מלא ואפקטיבי של ההסכם".
עם זאת, שר החוץ של גרמניה, פרנק־ ולטר שטיינמאייר, שביקר באיראן אמר כי להערכתו הסנקציות יישארו בתוקף לפחות עד ינואר. "השאלה שנותרה כעת היא אם איראן יכולה לעמוד בהבטחותיה", כך לדבריו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו