"זה כיף גם לילדים". הגינה של טלי נצר ממושב מגשימים // צילום: גדעון מרקוביץ' // "זה כיף גם לילדים". הגינה של טלי נצר ממושב מגשימים

חוזרים לשורשים

משבר מחירי הירקות הציב בעיה בפני רבים מאיתנו, שנאלצים לשלם המון כדי להמשיך ליהנות מסלטים ומתבשילים בריאים • בדקנו כיצד אפשר להימנע מרכישת ירקות ברשתות המזון ומצאנו שלל פתרונות בריאים, טעימים - וזולים • הכינו את המשפך

עוד המשק הישראלי מצוי במחסור חמור בירקות, מחסור שמתבטא בעליות מחירים לא הגיוניות שעבור רבים הן גזירת מוות לסלט האהוב, יש חלופות, שלצד סגולותיהן הרבות - עשויות גם לחסוך לכם כסף. מוכנים לעסוק במיקרו־חקלאות? הנה כמה פתרונות בשבילכם.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

ירקות רבים אפשר לשתול ולגדל, ללא מאמץ רב, במרפסת, בחצר או אפילו בחלון הבית. כל מה שצריך הוא אדנית, אדמה, דשן, מים - וכמה דקות פנויות ביום. הירקות המגודלים הם אורגניים, לא מרוססים, ולפיכך בריאים יותר. הפעילות עצמה היא פעילות משפחתית מהנה, שיכולה גם לתת כלים של ידע, אחריות וגיבוש לדור הצעיר. 

רוצים לצאת לדרך? בואו נתחיל בבצל ירוק, שאותו אפשר לגדל בקלות עם הילדים. ניעזר בשוני ענדא ממשתלת "הסוכה - בית ירוק בכפר אז"ר" כדי להבין איך עושים את זה. "קונים בצלצלים קטנים וטומנים אותם בקרקע, אפשר גם באדנית, לא צריך בשביל זה מערכת השקיה מסודרת. לגדל בצל ירוק זה 100% הצלחה. רבע ק"ג בצלצלים יעלה כ־16-15 שקלים, וממנו תצא כמות גדולה של בצלים ירוקים", הוא מסביר.

מהרגע שעשיתם את זה, כל שנותר הוא להשקות בכל יום, ובתוך 10-8 שבועות תיהנו מבצל ירוק בכמות נאה - היישר מהאדנית. "מעבר להנאה הגדולה של לקטוף לבד עם הילדים, זה גם כלכלי", מוסיף ענדא, שממליץ לא לשתול את כל הבצלצלים בבת אחת אלא במחזוריות של כעשרה ימים. כך, לדבריו, אפשר להאריך את תקופת הגידול.

צילום: GettyImages

ולא רק בצל ירוק - בדרך לחנות ולמשתלה רישמו לעצמכם עוד כמה ירקות שתוכלו להתחיל לגדל כבר היום: חסה לסוגיה, כרוב וכרובית, צנון וצנונית, סלרי וכמובן עשבי תיבול, למעט בזיליקום. אחרי שתעברו את השלב ההתחלתי, תוכלו בזהירות להתמודד עם המחויבות שבגידול פלפל, עגבנייה, חציל, קישוא ומלפפון.

"ירקות אלה צריכים לגדול במקום שיש בו כמה שיותר שמש, והם צריכים להיות מושקים היטב", מסביר ענדא, "צריך לשמור על אדמה לחה כל הזמן ולא לתת להם להתייבש. גם עודף מים הוא לא טוב לפחות כמו חוסר מים, ולכן צריך לשמור על דישון מסודר. בעונה הזו יש עדיין אוכלי עלים למיניהם, אז צריך לשמור על הצמחים מפני מזיקים". 

המסקנה: גידול ירקות הוא עוד אחריות שצריך להוסיף לחיים, אבל היא נושאת פרי. וירק. "ירקות זה לא מסוג הדברים שאפשר 'לשתול ולשכוח'", מסביר ענדא, "צריך להביט עליהם ולטפל בהם". 

מגדלים - ועושים Share

כדי להבין את מימדי התופעה, הצומחת מיום ליום, ניגשנו לקבוצת הפייסבוק "מגדלים ירקות בבית", שבה משתפים בכל יום כ־5,000 גולשים תמונות וחוויות אישיות וביתיות. אחת הגולשות, טלי נצר ממושב מגשימים, הכניסה אותנו לביתה והראתה את הקסם בזמן אמת. "כעת יש לנו בגינה שעועית תאילנדית, פלפלים וחצילים. יש לנו גם פירות כגון לימונים, תפוזים, פומלות ובננות. אנחנו מייבשים את הבננות בגלל שמדובר בכמויות גדולות, ומזה אנחנו מכינים חטיפים מיובשים. אנחנו גם מגדלים זיתים ומייצרים שמן זית", היא מספרת. 

לדבריה, הגינה הביתית מספקת למשפחתה כ־40% מתצרוכת הירקות והפירות. נתון מדהים. עם זאת, היא מדגישה כי "מבחינה כלכלית זה לא חוסך לנו הרבה כסף. אני מניחה שהמחיר משתווה לירקות ולפירות שקונים בחוץ, אבל האיכויות והטעם זה משהו שונה לגמרי. העניין הוא שאנחנו יודעים בדיוק מה אנחנו אוכלים. זה כיף גם לילדים. הם קוטפים את הירקות ומשתפים פעולה". בימים אלה נצר מתכוננת לחורף ושותלת את ירקות העונה.

עגבניות ישר מהגינה // צילום: לודה עקיבא
עגבניות ישר מהגינה // צילום: לודה עקיבא

עגבניות ישר מהגינה // צילום: לודה עקיבא

ומה עם מי שאין לו גינה בבית? גם הוא יכול ליהנות בגינות שהוקמו במיוחד לצורך זה, בעיקר בערים הגדולות. אחד המוקדים המאפשרים זאת הוא החווה בגני יהושע בתל אביב, שבה הוקצו כ־100 חלקות לצורך שתילה וגידול תוצרת חקלאית לצריכה עצמית. תוכלו לשכור חלקה קטנה של כ־17 מ"ר ב־100 שקלים לחודש. חלקה גדולה יותר, של כ־40 מ"ר, תעלה 180 שקלים לחודש. על העלות הזו תצטרכו להוסיף את עלויות המים ואביזרי הגינון וההשקיה. תוכלו להגיע כמעט בכל שעת אור, והיבול, כמובן, כולו שלכם. את הפרויקט מלווה יועץ גינון מטעם החווה.

ויש גם גינות קהילתיות. אחת מהן, בלב ליבה של תל אביב, בשדרות ההשכלה, מזמינה את תושבי השכונה ומבקריה ליהנות מגידול צמחי תבלין, ואף לקוטפם ולקחת הביתה. "זה יפה לראות איך בכל שכונה יש היום גינה קהילתית, הן צצות כמו פטריות אחרי הגשם", מסביר ד"ר אורי מאיר צ'יזיק, מומחה להיסטוריה של הרפואה והתזונה.

טוב לגוף וגם לכיס

אחת הדרכים לבנות תרבות צרכנית טובה יותר, מלבד גידול עצמאי, היא תמיכה בעסקים פרטיים, במגדלים המשווקים ישירות ומציעים ירקות ללא מחירי תיווך. יוזמה אחת, הפועלת באינטרנט, היא אתר "מושבניק", המאפשר רכישת פרי וירק ברשת, ואף באמצעות אפליקציה, וקבלת היבול עד הבית. 

"גם כשאני קונה ספר אני מנסה לקנות מחנות פרטית ולא מרשת. אם כולנו היינו עושים את זה, היינו יותר עשירים. האינטרס האישי שלי הוא שלשכן שלי יהיה יותר, וכך גם לי יהיה יותר", מסביר צ'יזיק. לדבריו, "אני בעד כלכלה מקומית. אנשים צריכים לצאת מהרשת ולחזור לקנות אצל בעלי מלאכה, הם נמצאים בכל מקום. אמנם הרשתות מאוד בולטות אבל בכל מקום יש קצב, ירקן ומכולת שכונתית, גם שוק נחשב למקום שמקבץ בעלי מלאכה. אנחנו צריכים לדעת יותר טוב מאיפה בא האוכל שלנו, מי ייצר אותו, וגם ממי אנחנו קונים".

מחקרים רבים שקיים צ'יזיק מציגים תמונה עגומה, שלפיה ככל שאנחנו פחות יודעים מה עבר האוכל בדרך לצלחת שלנו - כך אנחנו פוגעים בבריאותנו. "הכי גרוע זה לקנות את הירקות בסופר, בגלל שאנחנו לא יודעים איזו דרך עברה התוצרת", הוא אומר. מנגד, לדבריו, הכי טוב לקנות ירקות מחווה אורגנית או לגדל ירקות בבית.

לגבי הערך התזונתי, המסקנות ברורות: ככל שהאוכל טרי יותר, כך הערך התזונתי שלו גבוה יותר. צ'יזיק, שעורך סיורי ליקוט של צמחי בר, מסביר כי "אנחנו נמצאים בתהליך התרחקות מהאוכל שלנו, ואני מחבר בין אנשים למזון שלהם. אפשר ללמד אותם את ההיסטוריה, הפוליטיקה והכלכלה של התזונה. אחד הדברים שאפשר ללמד אותם זה את התחום של הליקוט, ידע שהולך ונעלם. הסיורים נערכים בכל הארץ, ואפילו בעיר אפשר ללקט צמחי בר למאכל".

גינה לי

אז כמה עולה התענוג? אריזת דשן, שאמורה להספיק לזמן רב, תעלה 30-15 שקלים. בממוצע מדובר בשקל וחצי לדשן ולאדמה מספקת לכל גידול. שישה שתילי חסה עולים 17-15 שקלים, ובתוך ארבעה-חמישה שבועות, אם ייהנו מאור שמש טוב, כבר תזכו לטעום חסות טריות היישר מהחצר. 

דודו מגל ממשתלות חישתיל, יצרנית שתילי הירקות, ממליץ לבחון את התאמת השתילים לעונה. לדבריו, אפילו בחסה יש שתילים המתאימים לגידולה בקיץ ואחרים המתאימים לחורף. "היתרון של החסה הוא שאפשר בכל פעם להוריד כמה עלים כדי שיישאר לפעם הבאה עד שהעלים הבאים יגדלו. חשוב לשתול את השתילים במרחק 20 ס"מ זה מזה כדי שיהיה להם מקום לגדול", הוא מסביר. אגב, אפשר לגדל חסה גם בעציץ בתוך הבית.

עשבי תיבול מגיעים לרוב בשתילים, שמחירם עומד על 16-8 שקלים. החורף הוא עונה מצוינת לגדל עשבי תיבול, כי אז הצמחים לא סובלים מהחום הגדול. כדאי לגדל פטרוזיליה, רוקט, שמיר, כוסברה, טרגון, אורגנו, קורנית, זעתר, לואיזה ונענע - תוספות נפלאות לתבשילים, לסלטים, וכמובן לכוס תה ביום קר. 

חבילה של זרעים, שאיתם אפשר לגדל, בין השאר, צנון, צנונית וגזר, עולה 9-6 שקלים. "זרעים זה הכי כלכלי כי יוצאת מזה הכי הרבה תוצרת, אבל זו העבודה הכי קשה. אני ממליץ על מחזוריות כי יכול להיות שבזריעה ראשונה זה לא יצליח, ובשנייה כן. אם תהיה הקפדה על עומק נכון של הזריעה ועל אדמה לחה - זה יצליח", אומר ענדא. 

בשורה התחתונה, מסכם ענדא, "אנחנו לא נפסיק ללכת לסופר ולשוק, אבל אנחנו מגדלים ירקות גם כפעילות כיפית לבד או עם הילדים. אין הרגשה יותר טובה מלקטוף את היבול שלך. כמו כן - ככה מעבירים את המסר לילדים שהאוכל שאנחנו אוכלים לא גדל בסופר".

•   •   •

ומה עם העגבנייה?

מחירי העגבניות נחשבים לסמל של עליית המחירים האחרונה, כשהגיעו אף ל־20 שקלים לק"ג, אך זוהי לא העונה לגדלן בבית. עם זאת, אפשר למצוא תחליפים לעגבנייה הטרייה והפופולרית. במטבח הישראלי עגבניות הן חומר גלם נפוץ ביותר, שמלבד נוכחותו בסלטים, על בסיסו בנויים מגוון רחב של מתכונים המשתלבים כמעט בכל ארוחה חמה.

אז איך ננצל את כל העגבניות בצורה המיטבית? לדברי רותי קרניאל־פיין מרשת Spices, "כאשר נותרות כמה עגבניות במקרר, שכבר לא מתאימות לסלט בטריותן, אפשר לרסקן בבלנדר־מוט עם הקליפה ולהקפיא. על פעולה זו אפשר לחזור בכל שבוע, עד שיש כמות מספיקה לבשל מרק או רוטב עגבניות. מובן שאפשר גם לקנות רטבים מוכנים, מה שנחשב כיום לחסכוני יותר". לדברי פיני שטרית, מבעלי רשת "אפונה וגזר", המתמחה בפירות וירקות, אם חסכתם מספיק והחלטתם לבצע רכישה של כמה עגבניות, יש לשים לב לכמה קריטריונים:

צבע. עגבניות אדומות הן בדרך כלל בשלות, ולכן עדיף לרכוש עגבניות אדומות בגוון בהיר במקצת, כך שאורך חייהן יהיה ארוך יותר.

משקל. עסיסיות העגבנייה נמדדת במשקלה, ועל כן העדיפו עגבניות כבדות בהשוואה לגודלן ולעגבניות אחרות.

ריח. על העגבנייה להפיץ ריח של טריות משולב בניחוחות האדמה. אם בלחיצה עדינה במיוחד העגבנייה לא מפיצה ריח – היא לא טרייה.

צורה. לצורת העגבנייה אין כל משמעות, אך הימנעו מעגבניות עם כתמים או עם סדקים על קליפתן.

לאחר שבחרנו בקפידה את העגבניות, אלו הפעולות שתוכלו לעשות כדי לשמור על טריותן לאורך זמן:

בהגיעכם הביתה, אל תכניסו את העגבניות היישר למקרר, מכיוון שקירורן עלול לגרום למרקמן להיות קמחי. לכן עדיף לאחסן אותן במקומות קרירים, יבשים ומוצלים (כגון המזווה) כאשר עוקציהן פונים כלפי מעלה. כמו כן, חשוב לאחסן אותן בשורה, ולא זו על גבי זו.

לאחר הקנייה הסירו את עלי הגביע של העגבניות מייד, היות שאם הם יירקבו, הם יפגמו בעגבניות עצמן.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו