שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

7 מאכלים שאתם צריכים להוסיף לתפריט

"מזונות־על" רק נשמעים מאיימים • שלבו אותם בתזונה ותתחילו להרגיש סופר

צילומים: GettyImages //  ,
צילומים: GettyImages //

מזונות־על הם מיני מאכלים טבעיים שערכם התזונתי ותועלתם הבריאותית משמעותיים יותר מכל מזון אחר. אף שהם בעלי נפח קטן, יש בהם ריכוז גבוה ביותר של ויטמינים, מינרלים, אנזימים, נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים רבים הפועלים בגוף בסינרגיה. הם מסייעים בהעלאת רמת האנרגיה והחיוניות, מגבירים את ייצור הסרוטונין, משפרים את התפקוד המיני, וכן מחזקים את המערכת החיסונית ומסייעים בתהליכי ריפוי ובמניעת מחלות ודלקות. בין מזונות העל האלה אפשר למצוא את האצות ספירולינה וכלורלה, שורש המאקה, פיטופלנקטון ימי, שורש היאקון, נוני, קאמו־קאמו ושמות אקזוטיים ועלומים נוספים. 

חלק ממזונות העל, כפי שחושף דיוויד וולף האמריקני בספרו "Superfoods - המזון והתרופה של המחר" (פוקוס) אינם מוכרים בארץ, קשים להשגה, לא מוכרים בקרב הרופאים או זמינים בארץ רק כתוסף מזון ואבקה. אבל גם מי שלא מצוי היטב בנבכי התזונה הטבעית ולא נמנה עם חובבי תוספי המזון, יכול בכל זאת לשדרג את תזונתו בעזרת מזונות־על שזמינים בסופר השכונתי או בחנויות הטבע והתבלינים. שילובם בתפריט היומי לא מצריך מאמץ רב מדי, ודי להוסיף אותם כתוספת ליוגורט או לסלט, לערבל בתוך שייק טבעי ומרענן, ואפילו לעשות מהם סופר־צ'יפס או סופר־ממתק. 

"המושג סופר־פוד נקשר אמנם עם תוספי תזונה יקרים ולא מוכרים, וככזה לעיתים מעורר אנטגוניזם", אומר ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא מומחה לרפואת משפחה ויועץ לתזונה טבעית, "אך יש לזכור שסופר־פוד יכול להיות גם מזון ממשי, שהריכוז התזונתי הגבוה שלו עשיר במגוון רכיבי מזון חיוניים שדרושים לגוף (מיקרונוטריאנטים) כגון חומצות שומן חיוניות, ויטמינים, מינרלים ואחוז חלבון גבוה, ובה בעת יש בו מעט קלוריות". 

אפרת רני, נטורופתית ומטפלת ברפואה טבעית, מוסיפה כי לא מעט מבעיות הבריאות שלנו קשורות לתזונה קלוקלת ולצריכה של מזונות נחותים: מזון עשיר בסוכר, מזון מעובד שיש בו חומרים משמרים ומייצבים, ומוצרים המכילים שומן צמחי מוקשה וצבעי מאכל. "עוד לפני המעבר למזונות־על, חשוב מאוד להוסיף לתפריט ירקות ופירות טריים, כי גם הם נחשבים למזונות־על ביחס למזונות האלה. מומלצים בעיקר העלים ירוקים (פטרוזיליה, כוסברה, חסה, סלרי, בזיליקום, רוקט ושמיר), שעשירים מאוד בוויטמינים, במינרלים, באנזימים, בסיבים תזונתיים ובפיטוכימיקלים שהם אנטי־סרטניים. הם מתפרקים לאט ומאזנים את רמת הסוכר בדם".

בעזרתם של ד"ר ויינפאס ואפרת רני ריכזנו את נבחרת מזונות העל הזמינים בסופרים או בחנויות הטבע:

 קייל (Kale):

הכוכב של העלים הירוקים. מדובר בסוג של כרוב, שנמצא כבר מזמן במדפי הירקות בסופרים וברשתות השיווק. טעמו מריר במקצת, אך הוא מכיל פיגמנטים צמחיים הכוללים נוגדי חמצון רבים כגון גלוקוזינולאטים, קרוטנואידים ופלבנואידים, שמומרים לחומרים מונעי סרטן. להפגת המרירות, השרו עלי קייל במיץ לימון ואז השתמשו בו כבסיס לסלט. רני ממליצה על הכנת צ'יפס קייל: הכניסו כעשרה עלים לקערה שבה כף שמן זית וחצי כפית מלח. נערו היטב עד שהשמן יעטוף את העלים. פזרו את העלים על תבנית אפייה והכניסו לשמונה דקות בתנור ב־200 מעלות, עד שהעלים ייהפכו לקריספיים אך לא ישחימו. 

קייל \ צילומים: GettyImages

 נבטים:

כשמנביטים זרעים, שיעור הוויטמינים והמינרלים שבהם מוכפל ביותר מ־100 אחוז. הנבטה גם מנטרלת חומרים טבעיים שנמצאים בצמח ומעכבים ספיגה של סידן, ברזל ושאר מינרלים. הנבטים מכילים גם פחמימות, חלבונים ושומנים בצורתם המפורקת, ולכן הם גם מקלים את העיכול. מומלץ להנביט קטניות (כגון עדשים) או לקנות נבטים מסוגים שונים ולאכול אפילו כנשנוש בין ארוחות. 

נבטים \ צילומים: GettyImages

 פירות אדומים:

דוגמת פירות יער ורימונים. מכילים אנתוציאנינים (נוגדי חמצון) וכן אנטיציאנין, שיעיל לעיכוב סיבוכי סוכרת ולמניעת סרטן וטרשת עורקים. 

פירות אדומים \ צילומים: GettyImages

 זרעי צ'יה:

עשירים בסיבים תזונתיים, שטובים למניעת מחלות במערכת העיכול, בנוגדי חמצון, בחלבון, באבץ, בסידן, בוויטמינים ובמינרלים. יש בהם כמות גבוהה של אומגה 3, המומלצת לפעילות מוחית ובעלת תכונות נוגדות דלקת, אם כי נטען שאומגה 3 ממקור צמחי אינה נקלטת בגוף באופן יעיל. הזרעים מתאימים כתוספת ליוגורט ולסלט, וכשהם מושרים במים הם מקבלים מרקם ג'לי המעשיר שייקים ומעדנים. מומלץ לאחסן במקפיא.

זרעי צ'יה \ צילומים: GettyImages

 גוג'י ברי:

מגיע אלינו מסין ועשיר בנוגדי חמצון מסוג זיאקסנטין ולוטאין בריכוז מהגבוהים שיש. נוגדי חמצון אלו תורמים למערכות גוף רבות, ובייחוד ידועה זיקתם לשיפור הראייה במחלות ראייה תלויות גיל דוגמת קטרקט, ניוון רשתית ורטינופתיה סוכרתית. הפרי בעל נטייה להידבק לשיניים, ולכן מומלץ לחלוט כפית או שתיים ממנו במים חמים עד שיתרכך. מומלץ גם כתוספת לשייקים. 

גו'גי ברי \ צילומים: GettyImages

 עשב חיטה או שעורה:

עשיר בברזל זמין ובמגנזיום ובעל פעילות אנטי־דלקתית גבוהה. אפשר לקנות את העשבים עם מסחטה ביתית שמתאימה להם, לסחוט ולשתות שתיים עד שלוש כפות מהולות במים ביום. 

עשבי חיטה ושעורה \ צילומים: GettyImages

 שמן קוקוס:

מכיל חומצה לאורית, שמחזקת את מערכת החיסון ונוגדת חיידקים. מפחית עמידות לאינסולין ומכיל גם חומצה קפרילית, שהיא אנטי־פטרייתית. מתאים לשימוש במצב נוזלי, לבישול, לאפייה ולטיגון.

שמן קוקוס \ צילומים: GettyImages

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר