תרופה חדשה המיועדת לטיפול בפיברוזיס ריאתי אידיופתי (IPF), מחלה שהיא כמעט חשוכת מרפא, נמצאת בתהליכי רישום בישראל וכבר כיום מקבלים אותה כמה עשרות חולים במסגרת ניסוי או טיפולי חמלה.
כשליש מהחולים במחלה בישראל, 300-200 איש בשנה, יוכלו להיעזר בתרופה Ofev, שאושרה בשבועות האחרונים לשימוש הן על ידי ה־FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) וכרגע נמצאת בהתליכי רישום בישראל. במקביל אושרה תרופה אחרת במנגנון דומה לטיפול במחלה, הנקראת Pirfenidone.
פיברוזיס ריאתי אידיופתי גורמת להצטלקות של הריאות ובעקבות זאת הן מאבדות נפח ואת היכולת לחמצן. ההידרדרות במצב החולים מהירה, והישרדות החולים היא שנתיים עד חמש שנים מהאבחון. הטיפול היחיד עד כה במצבם היה השתלת ריאות, אך רבים מהם נפטרו במהלך ההמתנה להשתלה בשל ההידרדרות המהירה במצבם.
Ofev מכילה מולקולה שמעריכים שמעכבת את תהליכי ההצטלקות בריאות וכתוצאה מכך מעכבת את התפתחות המחלה. "התרופה הזו לא תרפא את החולה אך בהחלט תפחית את התקדמות המחלה", אמר פרופ' לוקה ריקלדי, מומחה למחלות נשימה מאוניברסיטת סאות'המפטון שבבריטניה. השפעת התרופה תקפה לשנתיים. עלות הטיפול לחולה כ־100 אלף שקלים בשנה.
"בדומה למחלות ממאירות, שם מדברים על עצירת התקדמות המחלה, פה לראשונה יש משהו דומה לחולי פיברוזיס ריאתי", הסביר ד"ר אמנון אריאל, יו"ר האיגוד הישראלי למחלות ריאה ומנהל מרפאת הריאות בביה"ח העמק.
הכותבת היתה אורחת חברת בורינגר אינגלהיים (BI) בכנס החברה האירופית למחלות ריאה באמסטרדם
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו