הפרקליטות לבג"ץ: הממשלה תכשיר את מאחז עדי עד

המדינה ענתה לעתירה הדורשת לפנות את המאחז הסמוך לשילה • מתוך 65 מבנים בלתי חוקיים - רק 11 על אדמה פלשתינית" • היישוב: "מברכים על ההחלטה ומקווים להתמסד ולגדול" • בג"ץ ידון בנושא ב-12 באוקטובר

פינוי קרוואן במאחז עדי עד (ארכיון) // פינוי קרוואן במאחז עדי עד (ארכיון) ,
פינוי קרוואן במאחז עדי עד (ארכיון) // פינוי קרוואן במאחז עדי עד (ארכיון)

פרקליטות המדינה הודיעה היום לבג"ץ על כוונת הממשלה להכשיר את המאחז הבלתי חוקי עדי עד, הממוקם במרחק של כ-5 ק"מ ממזרח לישוב שילה ומאוכלס בכ-60 משפחות. 

המדינה הגיבה לעתירת ארגון "יש דין", שהוגשה בשמם של ארבעה ראשי מועצות של כפרים פלשתינים ודרשה לפנות את המאחז הבלתי חוקי, שהוקם ב-1998 וחלק מהמבנים בו נבנו על אדמות פלשתיניות פרטיות. העתירה הוגשה כנגד שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית, ומפקד מחוז ש"י במשטרה ובג"ץ ידון בה ב-12 באוקטובר.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

מנתונים המובאים בתגובת המדינה לעתירה, עולה כי מתוך 65 מבנים בלתי חוקיים המצויים בעדי עד, רק 11 נמצאים על קרקע פלשתינית פרטית, כאשר מהם ככל הנראה חמישה מבנים המשמשים למגורים. 

עוד נמסר כי מאז הקמת המאחז ועד היום, נפתחו כ-150 תיקי בניה בלתי חוקית במאחז. נכון להיום, באזור עדי עד קיימים 97 תיקים פעילים של בניה בלתי חוקית, אולם רק 16 מן התיקים הללו מתייחסים למקרקעין שאינם אדמות מדינה.

עוד מוסרת המדינה כי "נעשים מאמצים רבים למניעת עבירות פליליות ולאומניות מכל סוג שהוא, בין אם אלו מבוצעים על ידי ישראלים ובין אם על ידי פלשתינים. כוחות הביטחון משקיעים מאמצים ומשאבים רבים בשמירה על הביטחון והסדר הציבורי, באיו"ש בכלל ובאזור עמק שילה בפרט".

עוד נכתב בתגובת המדינה כי "במסגרת זו מקיימים כוחות הביטחון פעילות מבצעית שוטפת במרחב שילה. כך, למשל, מוצב במרחב באופן קבוע לאורך כל שעות היממה כוח צבאי, שבין תפקידיו השונים הוא ליתן מענה ביטחוני לאירועי פשיעה לאומנית".

המדינה ציינה עוד כי המשטרה משקיעה אף היא משאבים רבים למיגור הפשיעה באיו"ש בכלל, ובמרחב שילה בפרט, באמצעות מפלג הפשיעה הלאומנית, שהוקם לפני שנתיים למטרה זו בדיוק. על פי נתונים שנמסרו לבג"ץ, בשנת 2014 נפתחו במשטרה 36 תיקי חקירה בשל חשד לביצוע עבירות על רקע לאומני, מתוכם 11 תיקים כבר הבשילו לכדי הגשת כתבי אישום כנגד 19 נאשמים. עוד נמסר כי בשנת 2015 נפתחו עד כה 16 תיקי חקירה, מתוכם הוגשו שני כתבי אישום כנגד שבעה נאשמים.

המדינה מוסיפה כי מכלל תיקי החקירה שבגינם הוגשו כתבי אישום בגין פשיעה על רקע לאומני בשנתיים האחרונות, רק בשלושה תיקים היו הנאשמים תושבי עדי עד ואילו ביתר התיקים מדובר בנאשמים תושבי גוש שילה, בית אל וגזרת שומרון.

מהמאחז עדי עד נמסר כי "אנו מברכים על ההחלטה להסדיר את היישוב, שהוקם על אדמות מדינה לפני קרוב לעשרים שנה. הישוב מחזק את שר הביטחון בהחלטתו הציונית והצודקת ואנו מברכים גם על מתן האפשרות החוקית להרחיב ולבסס את אחיזתנו בכל חלקי ארץ ישראל. היישוב מונה היום כחמישים משפחות ומקווה שבעקבות ההחלטה יוכל להתמסד, להתרחב ולגדול".      

עו"ד שלומי זכריה, מהצוות המשפטי של ארגון "יש דין", מסר בתגובה כי "רק מדינה שבזה לשלטון החוק פועלת להכשרת מאחז אשר גם היא מודה שהוא מצוי בלבו של אזור אלים ועברייני. רק מדינה שבוחרת להתעלם מהחוק ולסייע להפרתו, מתהדרת בכך שבמקום לאכוף את החוק היא מעניקה פרס לעבריינים. זו התנהלות בלתי חוקית ובלתי מוסרית, שמעידה על התהומות אליהן מידרדר שלטון החוק".  

יו"ר מרצ זהבה גלאון, אמרה כי "בימים שבהם המדינה מתמודדת בקושי עם טרור יהודי, שר הביטחון בוחר להעביר מסר של כניעה לפורעי החוק בשטחים. המדינה, שמודה שבמשך עשור לא הצליחה למנוע בניה בלתי חוקית במאחז שנבנה שלא כדין, תיתן פרס לעבריינות ותבקש להכשיר את המאחז בדיעבד. מילא ששרי הימין פוחדים לריב עם המתנחלים, אבל איך יתכן שהיועץ המשפטי והפרקליטות, שתפקידם לחייב את שר הביטחון לאכוף את החוק, ינסו לשכנע כעת את בג"ץ להכשיר את השרץ?".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר