המון פרצופים מופתעים נצפו בטקס פרסי אופיר שהתקיים בשבוע שעבר באשדוד, אבל נדמה שלא נרשמה תדהמה גדולה מזו של הבמאי יובל דלשד, עם ההכרזה על סרטו "באבא ג'ון" כזוכה הגדול בפרס הסרט הטוב ביותר - זה שייצג את ישראל בקטגוריית הסרט הזר בטקס האוסקר.
"ממש לא הכנתי את עצמי לרגע הזה", אומר דלשד, "אני יכול להגיד לך שבמהלך כל השנים שבהן עבדתי על הסרט הזה כיוונתי הכי גבוה, אבל הגעתי לטקס עם הציפיות הכי נמוכות שיש. אני חושב שאני עדיין מעכל את זה. כשאתה מחכה שמונה שנים לרגע הזה - לוקח זמן לעכל אותו".
דלשד (44) עובד בתעשיית הקולנוע כבר מ־1994 בתפקידי עריכה, בימוי והפקה של סרטים דוקומנטריים. בין הסרטים שביים: "הקרב על הנפש", שעוסק במלחמת יום הכיפורים. "באבא ג'ון" הוא סרטו העלילתי הראשון. הסרט, שעדיין לא יצא למסכים בארץ, עוסק בקונפליקט שנוצר בין אב ממוצא פרסי לבין בנו, כשהאב רוצה כי בנו ימשיך את דרכו בלול ההודים המשפחתי, ואילו הבן מבקש למרוד במסורת המשפחתית ולצאת לחופשי.
בסרט, שדובר כמעט כולו פרסית, משחקים שורה של שחקנים אמריקנים יוצאי איראן, ובהם נאביד נגהבאן, מי שגילם את דמותו של אבו נזיר בסידרה "הומלנד". הסרט זכה בחמישה פרסי אופיר. מלבד פרס הסרט הטוב גרף הסרט את פרסי העיצוב האמנותי, המוסיקה המקורית, עיצוב התלבושות והליהוק.
"נולדתי וגדלתי במושב זרחיה בדרום הארץ, מקום שרוב תושביו היו יוצאי איראן", מספר דלשד. "שמעתי את השפה הפרסית כל הילדות, משום שהמבוגרים מסביב התעקשו לדבר בפרסית. ראיתי את הרצון הזה של המבוגרים לשמר את השפה, לעומת הילדים שרצו לדבר עברית. כשהתחלתי לצלם רציתי לספר סיפור, ובסרט כל דבר קטן משרת את המטרה עיקרית, את הסיפור, וגם השפה היא חלק מהסיפור - ההתעקשות לדבר פרסית במדינה כמו ישראל, הרצון הזה לשמר את השפה, שזה חלק משימור המסורת, כמו העבודה בלול. באפיון הדמויות עשיתי בעצם מיקס בין דמויות שחיו במושב שלי, חלקן קרובות אלי מאוד וחלקן פחות".
מתוך "באבא ג'ון" \ צילום: יוראי ליברמן
לא תהיה בעיה עם התקנון של האוסקר מאחר שהסרט דובר כמעט כולו פרסית?
"לא. 'ביקור התזמורת' נפסל מלייצג את ישראל באוסקר משום שרובו דבר אנגלית. כשמדובר בשפה זרה, אין שום בעיה עם התקנון".
איך הצלחת לגייס שחקנים ממוצא איראני לסרט ישראלי?
"זה סיפור בפני עצמו. מאוד לא קל לנסוע בעולם ולחפש שחקנים איראנים שיסכימו לבוא לישראל, כי ברגע שיש להם חותמת מישראל בדרכון הם כבר לא יכולים להיכנס לאיראן. עם נאביד נגהבאן נפגשתי בלוס אנג'לס והוא התחבר מאוד לסרט. הסרט מדבר על הדנ"א של משפחה פרסית, אז השחקנים ממוצא איראני מצאו את עצמם מהר מאוד בתוך הסיפור".
אז עכשיו מתחיל המסע לאוסקר?
"אנחנו בהחלט מתחילים עכשיו מסע חדש לגמרי. כדי להגיע לאוסקר צריך לעבוד, לחשוף את הסרט בחו"ל. זה לא מספיק שיש סרט טוב, צריך שיכירו אותו, שידברו עליו. אני חייב בשביל זה לנסוע לשם ולקדם את הסרט".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו