
(צילום: רויטרס)
למרות שלחם נתפס לא פעם כאויב הדיאטות, הסוג העשוי מחיטה מלאה דווקא יכול לתרום רבות לבריאותכם ואפילו לירידה במשקל. דגנים מלאים הינם דגנים אשר לא עברו עיבוד יתר, ולכן מכילים את כל רכיבי גרעין הדגן כולל הנבט, האנדוספרם והקליפה. כתוצאה מכך, שלל רכיבי התזונה נשארים בדגן ולא הולכים לאיבוד. דגנים כגון אורז מלא, שיפון, שיבולת שועל וחיטה מלאה עשירים יותר בסיבים תזונתיים, חלבונים, נוגדי חמצון, מינרלים וויטמינים ואנו זוכים ליהנות משפע יתרונותיהם.
היתרונות הבולטים:
שבעים ונהנים: דגנים מלאים מכילים סיבים, אשר מגדילים את נפח המזון במעי, תורמים ללעיסה מוגברת ולפירוק איטי של האוכל בקיבה על ידי כך תורמים לתחושת שובע טובה יותר.
ירידה במשקל: דגנים מלאים אשר עשירים בסיבים וחלבון דורשים מהגוף להשקיע יותר אנרגיה בפירוק האוכל וכך להוציא יותר קלוריות על פעולת העיכול עצמה. עובדה זו יחד עם תחושת שובע טובה יותר במהלך היום, תורמים לעזרה בתהליך הירידה במשקל.
טיפול בעצירויות: סיבים בלתי מסיסים מקדמים את תנועתיות המזון במערכת העיכול ומגבירים את נפח הצואה. על כן, מהווים פתרון נפלא לסיוע בטיפול בעצירות ויציאות בלתי סדירות. עם זאת, בטיפול נכון ישנה חשיבות רבה להקפדה לשתייה מספקת במהלך היום.
איזון הסוכר: דגנים מלאים מתפרקים באיטיות בקיבה ולכן רמת הסוכר עולה בדם במתינות. לפעולה זו ישנה יתרון רב בתהליך איזון רמת הסוכר, מאחר והגוף מצליח להתמודד טוב יותר עם עלייה מתונה בערכי הסוכר ובעזרת האינסולין מעביר את הסוכר לתאים בצורה יעילה יותר.
הפחתת הסיכוי לסרטן מעי הגס: דגנים מלאים מכילים עמילן עמיד בעל השפעה מיטיבה על תפקוד המערכת הפיזיולוגית של המעי. עמילן עמיד אינו נספג במעי הדק ולכן במעי הגס עובר תסיסה על ידי חיידקים "טובים", כך תורם לשגשוג אוכלוסיית החיידקים ה"טובים", הפחתת זיהומים ודלקות ובכך למניעת סרטן מעי הגס.
מניעת התכווצויות שרירים: מגנזיום, מינרל עיקרי בדגנים המלאים, הינו הכרחי בפעילות תקינה של השרירים. מחסור במגנזיום עלול לגרום להתכווצויות שרירי בלתי רצוניות וסבל בהחלט מיותר.
שמירה על בריאות הלב: הסיבים עוזרים בהורדת רמת הLDL "הכולסטרול הרע" ואילו מנגן, סלניום וויטמין E המצויים גם הם בדגנים המלאים, מהווים נוגדי חמצון שמגנים על הגוף ובכך תורמים יחדיו להפחתת הסיכון למחלות לב.
חיזוק מערכת החיסון: לכל אחד מהמינרלים והוויטמינים כמו אבץ, ברזל, מנגן, סלניום וקבוצת ויטמיניB המצויים בדגנים מלאים ישנו תפקיד חשוב בפעילותה התקינה וחיזוקה של מערכת החיסון שלנו. כשמצויים יחדיו במזון יוצרים אפקט סינרגטי המועיל אף יותר.
הכותבת היא מיטל שחימוב דובשני, דיאטנית קלינית ובעלים של " bYou דיאטה בהתאמה אישית", מנטורית לשיפור הרגלי תזונה ואורח חיים. לאתר www.byou.clinic
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו